Dani pozorišta u Hereg Novom sa tri predstave

Dani pozorišta u Hereg Novom sa tri predstave

0
Podijeli

Međunarodne praznike, Dan pozorišta za djecu i mlade (20. mart) i Svjetski dan pozorišta (27. mart) JUK Herceg Fest će uz pomoć osnivača i sponzora obilježiti gostovanjem tri predstave.

“Zato što te se plašim” – interaktivna je predstava o vršnjačkom nasilju praćena predavanjem Prof dr. Žarka Trebješanina. Glavni protagonista je Ivan Jeftović, a predstava je prethodnih godina uspješno „komunicirala“ sa mladima u Srbiji. Predstava je namijenjena tinejdžerima – osnovcima od VI razreda, a i srednjoškolcima.

Picerija i restoran

„Veoma su dobrodošli stručnjaci iz svih oblasti rada sa mladima i roditelji. Vršnjačko nasilje postoji u našoj sredini, žrtve teško progovaraju. Predstava koju organizujemo u saradnji sa Agencijom “Zdrav Život” iz Beograda, biće izvedena u četvrtak 22. marta u tri termina i besplatna je“, saopštavaju iz Herceg Festa.

Podsjećaju da je u prošlom polugodištu započela kampanja u kojoj kroz pozorište otvaraju teme o kojima je teško, ali se mora govoriti, koje je podržao Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi. Predstava “Dar” (o porodici sa djetetom sa autizmom) odigrana je u novembru, a prema ranije utvrđenom planu slijedi predstava o vršnjačkom nasilju.

Ponovo uspostavljena saradnja sa internacionalnim Festivalom pozorišta za djecu Kotor u Herceg Novi dovodi hit za male gledaoce.

Sa scene Kulturnog centra Pančevo koji nosi ime Nebojše Glogovca dolazi nam, po prijedlogu Kotorskog festivala,  “Oki i Boki šou” i predstava “Tajna velikog nosa”.

Dva televizijski poznata glumca Nenad Okanović i Boris Ivković, uz Jasminu Večanski i Mladena Vukovića izvode predstavu po tekstu i u režiji Maše Vujošević. Predstava obiluje originalnim songovima. Biće odigrana u Dvorani Park u srijedu 28. marta u 18 časova, a ponuđena je i školama za organizovano izvođenje ranije istog dana, s obzirom da je namijenjena uzrastu djece do V razreda.

“Anika i njena vremena”  je predstava inspirisana pripovjetkama Iva Andrića, nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Beo Art-a.

„Andrić teži mitskom – sudbinskom, dalekom, vječnom… Ako se ljepota ne dodirne, otvara se put ka nasilju, ubijanju, ludilu, samoubistvu. Nije dovoljan samo dodir ljepote, jer iz tog dodira bi trebalo da nastane vedrina duše, radost, bezbrižnost, da potre egoizam ne vodeći pri tom u autodestrukciju, da donese sreću bez samozaborava ili nadmenosti moći. Ljepota treba da izaziva ljubav, da se njome zaštiti, da se njome ispunjava i da sama bude njome ispunjena. U trenutku kada se događa suprotno, umjesto ljubavi – sve i svakad bude preliveno mržnjom. To je dokaz posrnulosti svijeta“, navode iz Herceg Festa.

Predstava će biti izvedena 30. marta u 20 časova, a cijena ulaznice je 7 eura.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code