Dani ruske kulture u Herceg Novom: Od krštenja u moru, liturgija do...

Dani ruske kulture u Herceg Novom: Od krštenja u moru, liturgija do koncerta crkvenih horova i gastro ponude

21
Podijeli

Od 7. do 14. aprila biće priređena manifestcija Dani Ruske kulture u Herceg Novom, u okviru koje je pripremljen bogat i raznovrstan program, čiji su nosioci gosti iz Rusije – najavljeno je na FB stranici TO Herceg Novi.

– Cilj manifestacije je da predstavi raznovrsnost nacionalnog bogatstva, afirmiše multikulturalnost, ali i da pokrene saradnju institucija, udruženja i umjetnika. Gosti iz Rusije predstaviće se programom osmišljenim sa ciljem okupljanja državljana Rusije sa prostora Rusije i čitavog Balkana, te popularizacije ruske kulture, duhovnosti, tradicije i umjetnosti na našim prostorima  – objašnjavaju iz Turstičke organizacije.

Picerija i restoran

Žele da manifestacija programski i sadržajno svake naredne godine bude bogatija, a u okviru ovogodišnjeg programa najavljuju: Krštenje u moru – dan pred Hristovo Vaskrsenje, liturgiju Hristovog Vaskrsenja, koju služi sveštenstvo iz Rusije, izložbu fotografija ruske carske porodice Romanov, pozorišnu predstava “Starosvetski vlasnici” u izvođenju desetočlane ruske pozorišne grupe Pozorišta za mlade, laureat Više teatralne nagrade Sankt Peterburga “Zlatni sofit”. Potom, nastup plesne grupe “Ruska strana” iz Rusije i plesnog studija “Diano” iz Herceg Novog, koncert crkvenih horova iz Rusije, Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, te gastro ponudu ruskih tradicionalnih jela iz kuhinja najboljih novskih restorana.

– Dio bogate duhovne i umjetničke baštine Rusije koji će moći da se osjete i dožive u prvoj polovini aprila u Herceg Novom, preporuka su za ljubitelje ruske kulture da posjete ovogodišnju, prvu manifestaciju Dani Ruske kulture u Heceg Novom, koja će biti promovisana i na Sajmu turizma u Moskvi od 13. marta – poručuju putem FB iz lokalne TO.

21 Komentari

 1. Na vaskrs! I jos deset dana? Kako se prosipaju pare! Za koga gospodo iz TO HN? CG ulazi u NATO, oćerali sve ruse i sada kao dani ruske kulture. Licemjerno! Ništa drugo nego predizborna kampanja pred presjedničke izbore. Opet stara UDBA-KOS briljira. Da nema ovakve opozicije Milo bi bi davno prošlost. Hvala ocu Radomiru na angažmanu.

 2. Neno, radi vase informacije, najvise DNK imamo od Ilira, Kelta, nesto malo od Slovena. Kada kazete “DNK sa Rusima” vjerovatno mislite na one “zajednicke” nepune dvije godine kada su “braca” Rusi pobijedili u Boki Francuze i dali nam “slobodu” dok ih nijesu pocerali Austro-Ugari. Osim tog perioda ne znam sto smo imali zajednicko sa Rusima. Vjera? To je individualna stvar svakog pojedinca.

  3
  1
 3. Nemojte uklanjati novogodisnju rasvijetu, neka doceka “bracu” Ruse. Predlazem TO da organizuje da ruski popovi
  odrze upjacu liturgiju za pokoj “surlasa”. Da ako to pomogne.

 4. Divni komentari. Svaka vam cast svima. ?
  Ja cu iskreno da podjem na neki od tih dogadjaja. Nit sam rusofil nit ista. Al mislim da bi moglo biti zanimljivo. A ovi kojima se ne dopaxa program neka organizuju bracu francuze,engleze,amere,spance pa da nam pokazu njihovu kulturu i tradiciju. U cemu je problem da se upoznamo sa njihovom pravoslavnom kulturom? Sta ste skocili svi da napadate… strasno kakvi smo. Prije radija jadran sam imao bolje misljenje o nama novljanima. Al od kad citam komentare,razocaran sam.

  5
  5
 5. Ne mogu da prokužim.
  Ko stoji iza ovoga što se Novom dešava.
  Pok.Živko Nikolić, ili Emir Kusturica, za kojeg je Novi opet pok.
  Ali opet možda ni jedan.
  Obojica su puno volili Novi, a i Novi njih,
  da bi ga ovako srozali.

  • Bas se vidi koliko Kusto voli Novi i koliko ga je volio. Sve prasti od ljubavi. Uostalom, on bi se vrlo slozio sa ovom manifestacijom. I Živko bi,ali na drugi nacin, jer je on volio oridjinale i iscasene ljude i pojave. Odnos prema popovima je vidljiv iz njegovih filmova.

   3
   2
 6. Ovo nije gostovanje Rusije nego Ruske pravoslavne crkve. Jedino ce biti problem sa gastro vecerima jer sve pada u veliki post. Konacno cemo probati taj cuveni borsc i staviti ga na jelovnik nasih kafana. Da li ce Obradovic da preprica predstavu ili je obezbhedjen titl ili se racuna da Novljani znaju ruski..

  6
  4
 7. Mislim da je ovo dobar potez TO. Taman se ovo na haps i nadovezuje tako da ce taman grad malo da zazivi u ovaj predstojeci dosadni april.

  9
  10
 8. Kad smo već kod Rusa ima li iko da vidi kakvu skalameriju i krš pravi Rus na izvorištu Lovac u Mojdezu ???
  Starim putem se nemoze proći.
  Podjite i to vidite.
  Ako je to Ruska kultura……………..
  Sve je O. K.

  9
  2
 9. Ne umisljaju nista u TO nego su potpuno pobrkali stvari.Oni zagovaraju rusku dominaciju preko SPC u CG a dakako prvo u HN…svaka cast Rusima ali mislim da ni oni nisu ocekivali ovoliko da im se klanjaju

  14
  13

Ostavite komentar

*

code