Početna Kultura Daniela Vetro i Pasquale del Vecchio gosti 13. HSF-a

Daniela Vetro i Pasquale del Vecchio gosti 13. HSF-a

0

Lista artista koji će se predstaviti na 13. izadanju Hercegnovskog strip festivala od 6. do 13 septembra bogatija je za još dvoje sjajnih italijanskih umjetnika – Daniela Vetroa i Paskvalea del Vekja (Pasquale Del Vecchio), saopštavaju organizatori.

Daniela Vetro je svestrana umjetnica sa više od dvadest godina dugom karijerom porofesionalanog crtača. Raznovrsnost njenog umjetničkog stvaralaštva kreće se od ilustracija, preko stripova do klasičnog slikanja i vajarstva.

U svijet stripa je ušla kao vrlo mlada radeći sa velikim majstorom Emanueleom Luzzatijem u Veneciji 1993. godine. Diplomirala je na Disney akademiji u Milanu 1998. godine i nastavila usavršavanje na Disney Studiju u Burbanku u Kaliforniji.

Karijeru je počela u časopisima „Topolino“ i „W.i.t.c.h.“ nakon čega slijedi i saradnja sa izdavačima Disney, De Agostini, Panini Comics, Egmont, Soleil, Glenat, Giochi Preziosi, Maga Animation, kao i za Bonelli Editoreza, koje je između ostalog radila brojeve 19, 20 i 22 Gigant izdanja Dylana Doga.

Pasquale del Vecchio jedan je od najboljih ctrača izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore. Profesionalac već preko 35 godina, započeo je svoj ilustratorski rad u legendarnom italijanskom magazinu “Il Giornallino”, nakon čega je crtao strip “Memfis blu”, objavljen u poznatoj strip reviji “Cyborg” italijanske izdavačke kuće Star Comics.

Njegov veliki talenat i kvalitet objavljenih stripova otvorili su mu vrlo rano vrata najvećeg italijanskog izdavača Sergio Bonelli Editore, za koje počinje rad na serijalima “Zona X” i “Nik Rajder”. Uskoro zatim dobija priliku i da se iskaže na avangardnom serijalu Karla Ambrozinija “Napoleone”, nakon čijeg završetka ulazi u najjaču ekipu crtača Bonelija i radi na serijalu “Tex Willer”.

Hercegnovska publika je već imala priliku da uživa u radovima ovog sjajnog autora u februaru 2019. godine, na četvrtom Strip Vikendu posvećenom upravo Texu, a u Septembru će moći i uživo da posmatra stvaralaštvo ovog majstora stripa iz Milana.

Iz HSF-a podsjećaju da su uz Vetro i del Vecchia ranije najavljeni proslavljeni argentinski umjetnik, jedan od svjetski najvećih autoriteta strip stvaralaštva Enrike Breća, te španski crtač Betmena Havijer Fernandez i super zvijezde italijanskog stripa, Andrea di Vito i Mario Alberti.

Međutim, organizatori HSF-a time ne zatvaraju spisak ovogodišnjih specijalnih gostiju kojih će biti 13. Ako se tome doda i više od 50 ostalih gostiju jasno je da hercegnovski festival stripa Crnu Goru svrstava u sami vrh evropskih manifestacija posvećenih devetoj umjetnosti.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code