Danijela Đurović na konferenciji o upravljanju vodama u Beču

Danijela Đurović na konferenciji o upravljanju vodama u Beču

13
Podijeli

Na Međunarodnoj konferenciji vodovodnih preduzeća, odnosno Duavnskoj konferenciji o vodama, u Beču, koja se organizuje već šestu godinu, učestvuje i potpredsjednica Opštine Herceg Novi, Danijela Đurović. Za organizaciju konferencije zadužena je Međunarodna asocijacija vodovodnih preduzeća u slivu Dunava (IAWD – International Association of Waterworks in the Danube Catchment Area).

Dunavska konferencija za vode (Danube Water Conference) koju svake godine organizuju IAWD i Svjetska banka u okviru Dunavskog programa za vode (DWP – Danube Water Program), održava se zajedno sa konferencijom o indikatorima učinka i projektima u oblasti voda.

Picerija i restoran

To je značajan događaj koji okuplja profesionalce, operatere iz oblasti upravljanja otpadnim vodama, ali i predstavnike lokalnih i nacionalnih vlasti regiona i svijeta, ocijenila je Đurović:

– Uvijek je veliko zadovoljstvo biti na ovakvim konferencijama, posebno kad se ima u vidu da su ovo mjesta na kojima se razmjenjuju iskustva i gdje se značajno pomaže u podizanju svijesti i kapaciteta svih učesnika, omogućavanja pristupa informacijama i implementaciji značajnih projekata na lokalnim odnosno nacionalnim nivoima – poručila je Đurović.

Postoje, kako je rekla, mreže asocijacija u lokalnim samoupravama, ali i operateri kao što je IAWD, organizator konferencije, koji zajednički stvaraju kvalitetne projekte koji mogu podignuti nivo usluge u obavljanju poslova u upravljanju vodama i otpadnim vodama za cijeli region.

Đurović navodi da Crna Gora ove godine ima dosta predstavnika Ministarstava, Regionalnog vodovoda, Regulatorne agencije i lokalnog nivoa:

– Ovo je mjesto na kojem upravo mi možemo da se upoznamo sa najboljim praksama u cijeloj Evropi, koje su neophodne da se primijene u Crnoj Gori. Iako je u proteklom periodu bio značajan napredak što se tiče ove oblasti u Crnoj Gori, smatram da postoji još prostora gdje je potrebno unaprijediti ovaj sektor, bilo da je riječ o infrastrukturi ili učesnicima, da bi pružili što bolju uslugu – dodala je Đurović.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Saša Radulović, ocijenio je da je ova konferencija prilika da naše evropske prijatelje upoznamo sa reformama u oblasti životne sredine kao i sa budućim koracima koji nas očekuju u reformama vodnog sektora:

– U razgovorima koje smo imali ovih dana na margini konferencije, sa evrospkim partnerima i predstavnicima Svjetske banke, postignuto je apsolutno saglasje po svim magistralnim pitanjima. Rezultat tih razgovora možemo smatrati kao pozitivan impuls da je Crna Gora na pravom i sigurnom putu – ocijenio je Radulović.

Šef jedinice za implementaciju u JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, Predrag Bjelobrković, pojasnio je da je Svjetska banka od Regionalnog vodovoda, kao njenog klijenta, zatražila da saopšte iskustva o podizanju ljudskih resursa u kompaniji kao i rezultate koje firma postiže:

– Za Svjetsku banku je vrlo važno da projekti koje ona finansira budu dobro izvedeni, ne samo u fazi izgradnje sistema, nego i u operativnoj fazi, da kompanija bude održiva ekonomski i finansijski efikasna. Mislim da smo to našom prezentacijom i dokazali. Mi smo od 2010. godine, kad smo počeli da isporučujemo vodu, višestruko povećali rezultate, počevši od finansijskih. Te 2010. naš prihod je bio 2,2 miliona eura, da bi sada bio negdje oko 7 miliona. Profit raste, troškovi se smanjuju, a količine vode koju isporučujemo opštisnkim vodovodima su svake godine sve veće – ocijenio je Bjelobrković.

Međunarodna asocijacija za vode (IWA – International Water Association) svake dvije godine organizuje konferenciju o indikatorima učinka, čiji su ciljevi predstavljanje različitih iskustava i upoznavanje sa svjetskim projektima u oblasti voda. To je tradicionalni forum za razmjenu ideja i metodologija.

Konferencija predstavlja priliku za dijalog između zemalja i pojedinaca iz različitih sektora koji su uključeni u pružanje vodovodnih usluga.

13 Komentari

 1. MISLIM DA SVE OVO TROJE “POLITIČARA” NE ZNAJU NI FORMULU VODE
  A OVAKO DRSKO PRIČAJU O NJOJ I NJIHOVIM VELIKIM KONTAKTIMA U
  BEČU DA JE ZAŠTITE.

  9
  2
 2. Koliko se mene cini Presjednik Skupstine Bigovic i Katic nesmiju se cut od ove Djurovicke, nema dana da se ne oglasi a strabka joj nestala sa politicke scene.

  19
  3
 3. Za ministarstvo mi je još i nekako jasno, jer dio crnogorskih voda pripada slivu Dunava, ali koliko ja znam, Herceg Novi sa slivom Dunava nema ama baš nikakve veze, osim što plaćamo još jedan međunarodni izlet g.đe Đurović. Izgleda da je lokalnoj vlasti glavna zabava u vrijeđanju zdravog razuma građana koji ih plaćaju.

  39
  4
 4. Nemojte tim ljudima tamo slucajno da pomenete koliko i kako Vi gradite ovaj nas kolektor,pomislice ljudi da ste nekako dosli iz proslosti i da ste bili nadlezni ne za kolektor nego za izgradnju,u najmanju ruku,piramida u Gizi.

  31
  4

Ostavite komentar

*

code