Danijela Đurović: Primaran nastavak radova na kolektoru od 15. septembra

Danijela Đurović: Primaran nastavak radova na kolektoru od 15. septembra

26
Podijeli

Kanalizaciona infrastruktura u Herceg Novom, koja je trebalo da bude u funkciji još 2014. godine, završena je sa 85 procenata. Kapitalni poduhvati, kolektor i postrojenje za preradu otpadnih voda ugovoreni su sa dvije turske kompanije za nešto više od 28 miliona eura, uz nekoliko aneksa ugovora.

Prema riječima potpredsjednice Opštine Herceg Novi, Danijele Đurović, nedostajući radovi odnose se na povezivanje dijelova primarne kanalizacione mreže koja je urađena na rivijeri, njeno spajanje na pumpnu stanicu Meljine-kružni tok kao glavnu, te završetak radova i kompletno opremanje pumpnih stanica na rivijeri .

Picerija i restoran

– Nastavak izgradnje kolektora, može se očekivati nakon 15. septembra, do kada, po opštinskoj Odluci o zabrani izvođenja građevinskih radova u ljetnjem periodu, važi zabrana gradnje u prvoj zoni. To će biti posebno dogovoreno nakon izvještaja angažovanog, nezavisnog FIDIC eksperta (Međunarodna federacija inženjera konsukltanata), čiji je zadatak analiza stanja projekta sa tehničke i pravne strane i koji bi trebalo da iznese predlog načina za uspješan završetak projekta – istakla je za Radio Jadran, Danijela Đurović.

Angažovani FIDIC ekspert je u Herceg Novom boravio od 13. do 18. avgusta, a njegov izvještaj se očekuje početkom septembra. Nakon njegove ekspertize u lokalnoj upravi odlučiće šta dalje da preduzmu, kazala je Đurović.

Opština nema dugovanja prema izvođačima

U ovom trenutku ne postoje nikakva dugovanja Opštine Herceg Novi prema izvođačima, ni kompaniji „Celtikcioglu“ koja gradi kolektor, niti „Mass Gintasu“ za radove na postrojenju za preradu otpadnih voda.
– Imajući u vidu obim radova koji su preostali, očekujemo da se ostane u okviru planiranog budžeta projekta. Posvećena sam zadatku koji sam pred sebe stavila – da radovi na izgradnju primarnog kanalizacionog kolektora budu završeni do kraja 2017. godine, kada se i očekuje priključenje svih dijelova opštine koji već imaju izgrađenu sekundarnu kanalizacionu mrežu – navodi Đurović.
Koliko je novca do sada utrošeno u projekat izgradnje kolektora, kanalizacione infrastrukture i postrojenja, potpredsjednica Đurović nije precizirala, iako je Jadran i to pitao.

Bez neprijatnih mirisa nakon ugradnje svih pumpi

Određene manje nedostatke koji su definisani na prioritetnoj dionici od pumpne stanice Forte Mare do pumpne stanice Meljine, najvećim dijelom sanira preduzeće “Vodovod i kanalizacija”, što je ugovorno definisano sa Društvom za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u opštini Herceg Novi i izvođačem, kompanijom “Celtikcioglu”.

– Kao što su građani imali priliku da primijete, pumpne stanice Forte Mare i Savina zatvorene su specijalnim, metalnim poklopcima koji mogu da izdrže veća opterećenja. Tačno je da je određeni broj pumpi sa pumpnih stanica Forte Mare i Savina uklonjen radi servisa kod ovlašćenog servisera i da još uvijek nisu vraćene, što je predmet spora između investitora i izvođača radova. Ipak, neophodno je napomenuti da sistem, iako napregnuto, funkcioniše, te da nije ugrožena bezbjednosti ni ljudi niti okoline – navodi ona.

Kako je objasnila, s obzirom na to da nisu sve pumpe u pumpnim stanicama u funkciji, dolazi do slabije brzine protoka otpadnih voda, te se usljed razlaganja organske materije produkuju neprijatni mirisi, kojih su svjedoci i građani.
Nakon kompletnog završetka sistema i stavljanja u punu funkciju, svakako da ovakvih problema više neće biti, obećala je Đurović.

Postrojenje još mjesec u testnoj fazi

Postrojenje za predradu otpadnih voda u Nemiloj funkcioniše u testnoj fazi od proljeća, kada je prioritetna dionica puštena u rad i povezana na postrojenje, tako da se od tada u ovom postrojenju tretiraju otpadne vode od Igala i Tople do Meljina.

– Ugovorom je definisan testni rad postrojenja sve do postizanja ekoloških i hemijskih standarda prerađene otpadne vode, što u ovom trenutku, zbog činjenice da su zbog trajanja turističke sezone fluktuacije u količinama jako velike, može trajati još otprilike mjesec dana – objašnjava Đurović.

Postoji specifičnost da se ovaj ugovor sprovodi prema žutoj FIDIC knjizi, što podrazumijeva projektovanje, izgradnju, kao i upravljanje koje obavlja kompanija „Mass Gintas“. S obzirom na to, u funkciju su do sada stavljeni dijelovi postrojenja, a paralelno se realizuje njegovo dodatno opremanje, sve u skladu sa ugovornom obavezom.

Primijećeno je da je potrebno uhodavanje SCADA sistema (komandni centar sa sistemom za mjerenje, praćenje i kontrolu), koji još uvijek ne funkcioniše na željeni način.

Dalji koraci

Naredna faza ugovora sa KfW bankom, faza V-2, predviđa izgradnju sekundarne kanalizacione mreže u dijelovima grada koji je nemaju, kako bi što veći broj građana bio priključen na mrežu.
Na osnovu ekonomske analize isplativosti, rješenje kanalizacionog sistema za Njivice će biti autonomno i povezano sa budućim investicijama u tom dijelu opštine.
Što se viših zona tiče, tamo gdje postoji kanalizaciona mreža ona će biti priključena na sistem, a gdje je nema biće potrebna izgradnja. Kako je na kraju kazala naša sagovornica, širenje kanalizacione mreže obezbjeđivaće se kroz kapitalni budžet, u saradnji sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti koji ima neposrednu komunikaciju sa zahtjevima građana preko mjesnih zajednica. U skladu sa raspoloživosti budžetskih sredstava, rješavaće se pojedinačno mjesne zajednice.

26 Komentari

 1. Poštovani Miki,
  zar mislite da Dejan Mandić, Danijela Đurović, Vlado Mračević,Olivera Doklestić (Vodakom) ,Šabanović ,Velaš i ostali zaslužuju komplimente za ovaj problematični projekat koji će građani
  Herceg-Novog godinama debelo plaćati.
  Ovo društvo odlučivalo je o svemu: lokaciji postrojenja i zaduženju i izvođačima i nadzoru itd.
  Ovo što se sad dešava nije ni “pola mise” što nas čeka u budućnosti.

 2. Drugi aspekt ovog
  problema je neshvatljiv,
  Nove masine,pa vec na servisu,
  kakvo je to obrazlozenje,
  Pa i u skolama djaci znaju da se pri ispitivanju i izboru masine ispituju pod opterecenjima vecim od radnih,
  a ako one vec u startu tako rade,sta ce se desavati kasnije,
  Iskreno mislim da je od samog projektovanja sve krenulo po zlu,a ovo sto se sada desava samo je posledica toga,
  jer ovAko velika investicija priprema se znatno duze i zahtjeva misljenje cijelog konzilijuma strucnih ljudi,.
  Dozvolili smo situaciju da izvodjac radova upravlja projektom,umesto da nadzor i strucnjaci upravljaju izvodjacima.
  Zasto?!
  Zato sto nam menadzeri sa fast fud fakulteta (bilo da su iz vlasti ili opozicije )upravljaju gradom,a u ovom slucaju i investicijom!!!

  24
  1
 3. Ne znam odakle krenuti,
  ajdemo matematicki posmatrati problem,
  ako znamo da je zavrseno 85% radova i ako nam je poznato da se za zavrsetak radova opstina kreditno zaduzila 10 miliona..ispada da je cijela investicija za kolektor kostala 66.66 miliona eura!!!
  Cudno,to duplo premasuje predvidjene troskove investicije,
  Znam,proporcija je stvar samo informacija iz medija,ali takodje je i proizvod pausalnih izjava politickih elita iz opozicije i pozicije koji su se oglasavali povodom ovog problema,a koji ocito nisu kompetentni da se time bave.!!!

  15
 4. Novljani , ne kukajte. Birali ste najbolje i provjerene kadrove. Kratko vam je pamcenje i ne kukajte. ZIVIO NOVI na celu sa starim provjerenim kadrovima

  25
  16
 5. Ma, molim vas dali će iko od opštinskih funkcionera reći ( ako uopšte znaju): Koliko će nas kubni meter vode koštati kada se završi gradnja ovog Skadra na Bojani i kada dospiju krediti za naplatu?!

  35
 6. E, ako se to zavrsi do Nove godine ima da pucamo!! 🙂 A sad ozbiljno-da je srece i da ih pritisnete, trebalo bi da bude zavrseno!
  P.S. A onih 300 metara setalista?? da li se ikad ocekuje njegov zavsetak ili ce domaci i turisti i dalje ici kroz prasinu i preko rupa, i da li ce i dalje izgovor biti neki nerjeseni imovinski odnosi?

  22
  1
 7. DA LI DA VAM VJERUJEMO OVOG PUTA, ZAPOCELI STE IZGRADNJU KOLEKTORA PRIJE 5 GODINA. MOZDA STE SADA NEKA DRUGA OSOBA !!! MENE BI BILO SRAMOTA BILO STA O OVOME PRICATI !!!

  49
  4
 8. Ovo ste pričali 2014. i ’15. godine., samo je tada bilo do početka sezone i da će šetalište biti popločano… Osjećate li imalo odgovornosti ili imate opravdanje što projekt kasni najmanje 3 godine?

  39
  2
 9. A šta je sa novom vodovodnom mrežom duž Rivijere. Cijevi su polagane uporedo sa kolektorom
  a kada će to prpfunkcionisati. Onaj ko je za sve to trebao da odgovara ode u penziju uz otpremninu.

  29
  2
 10. U avgustu i septembru ce se najavljivati zavrsetak starih i pocetak novih projekata.Poslije ce se zimi mlatiti samo o politici iz supljeg u prazno,i nista se nece raditi konkretno.U maju ce se pokusati nasto pokrenuti ali ce se obustaviti zbog pocetka sezone.I tako iz godine u godinu.Klasika za Herceg Novi.Nemoj te nas vise zamajavati molim vas

  32
  2
 11. Kako primaran a Odbor niti imate niti ste novi još formirali. Prvo g. Verlaš da podnese izvještaj Skupštini o svom radu punih 6. godina. Da ga razmotrite i da onda se krene po zakonu.

  30
  • TAKO JR. CETVRTI MJESEC OD IZBORA A OVI JOS NISU UVATILI PRAVAC. Bitno je da du obisli Jsgodinu, Cajetinu i Trebinje i da se dlikaju sa Grigorijem.

   21
   2
 12. I turizam i prodaja stanova, glavni prihodi Grada, idu traljavo jer su glavne vijesti iz HN da nema vode i da se razliva kanalizacija. Kada to riješimo, druge će nam tice pjevati! Samo stisnite ove iz RV i Turke.

  23
  2
 13. Istorija se ponavlja.Lijepo je sto su građani na ovim izborima pružili šansu gospođi Đurović da završi posao koji je uspješno postavila kao tadašnji menadžer grada uz obećanje da će isti biti gotov za dvije godine.Sad da pozove za konsultanta predsjednika Deja i šest potpredsjednika i biće posao gotov za 10 godina uz dupli iznos.Sve ekspert do eksperta.

  32
  7
 14. Dali je ova bila u istoj partiji sa Mracevicem i Mandicem pa se sad pravi da nije nista znala, svi ste vi isti jedino malo se istice onaj Presjednik Skupstine ali izgleda da se i on polako distancira od vas.

  30
  5
 15. ovo znaci da se kompletna rivjera nece prikopcati ni za 10 god.
  pa jel realno da djenivici i kumbor oko elitnog turistickog naselja nece imati kanalizaciju narednih 10god

  22
  2
 16. Ko je “Nezavisni FIDIC ekspert ?”
  Da bi predložio šta treba da se radi, malo je 5 dana boravka u Herceg-Novom.
  Moraju se proučiti ugovori, njihovi aneksi, građevinski dnevnici, privremene situacije, izvještaji nadzornog organa, sva prepiska…
  Imate li saglasnost ugovornih strana za njegovo angažovanje, da bi mu izvještaj imao težinu, i da ga ne plaćate džabe?
  U pamet se, da što milionski ne zabrljate.

  24
 17. ako bude gotov do kraja 2017.godine, ja ću ponovo sam izvoditi radove.
  postoji problem koji građani neće saznati, zašto se kolektor radi ovoliko godina.to nigdje ne postoji na svijetu nego ovdje, nikog nije briga niti će ga biti briga.
  ajte više počnite da pričate istinu.
  a druga stvar je koliko košta.sad niste ništa dužni, a za pola godine ispašće duguju se milioni.
  ko da vas ne znamo.
  ajde molim lijepo.
  kolektor i restrikcije vode….
  kad cete na regionalni da nas spojite.kad ce novi imati vodu 365 dana godišnje?????kad

  24
  4

Ostavite komentar

*

code