Početna Kultura Danilove lampe od kamena Rosso Cattaro

Danilove lampe od kamena Rosso Cattaro

0

U Gradskom muzeju Mirko Komnenović sjutra će biti priređena Noć muzeja, u okviru Evropske godine kulturne baštine. Veče će u 21 h otvoriti heraldičar Srđan Marlović predavanjem o Topaljskoj komunitadi. Potom će biti otvorena ambijentalna postavka lampi u kamenu, Novljanina Danila Backovića.

U kamenolomu u Đurićma, iznad Kamenara, u selu Jošica vadi se naš domaći kamen Bokit ili Rosso Cattaro, kako ga zovu u svijetu. Upravo od tog kamena Danilo Backović pravi lampe i afirmiše naše kulturno naslijeđe.

– Odvožen je ovaj kamen u osamnaestom i devetnaestom vijeku u Odesu, Veneciju, Dubrovnik, Šibenik, Perast i Kotor, a i u druge gradove duž obale Jadrana. Bokit-kamen, čarobne boje, koja ide u nijansama od svijetlo roze do purpurno crvene, stigao je i do Amerike, gdje nosi spomenik pred zgradom UN u Nju Jorku – podsjećaju profesorke Ksandra Popović i Natalija Bulajić u prigodnom tekstu za izložbu.

Gdje god je odlazio đurički kamen uvijek je služio ljepoti koja je bila na radost ljudima. Od njega su izgrađene mnoge palate, sakralni objekti, trgovi i pjacete, a korišćen je i u novijoj restauraciji Dubrovnika, Venecije i Perasta.

Danilo Backović, rudarski inženjer, svojim radom bokitu daje jedan novi, intimniji, život sa ljudima i među njima. Danilo umije da prepozna šta je najljepše u ovom našem kamenu i da tu ljepotu istakne. Dugo i strpljivo izrađuje lampe geometrijskih i oštrih linija. Neke lampe su visoke i čvrste. Vitke! U mnogome podsjedaju na ljude krša. Meka svjetlost koja iz njih teče pruža osjećaj topline i mekog dodira. Vrlo lijepo kombinuje bokit i oniks koji, svijetlu lampi daje sunčanu boju. U njegovoj klesarskoj radionici nastaju i takve lampe koje svojom dizajnom, podsjedaju na kameni cvijet –  ističu Popović i Bulajić.

Danilo od kamena pravi i nakit, koji toplo naliježe na poprsje naših djevojaka. Tako, taj nakit čini emotivnu vezu srca i zavičaja.

Ovaj momak cijeni sve što je priroda oblikovala, dodaju one. U velikoj stijeni bokita uočava divno pletivo linija u kamenu. Odvaja ih, daje mu lični sjaj i pretvara ih u sliku na kojoj bi se, kao autori, mogli potpisati priroda i on.

Danilo Backovic rođen je 4. maja 1986. godine u Herceg Novom, gdje živi radi. Završio je rudarski fakultet u Beogradu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code