Početna Društvo DARIVANJEM ORGANA DARUJEMO NOVI ŽIVOT

DARIVANJEM ORGANA DARUJEMO NOVI ŽIVOT

0

donatorska kartica– Transplantacija organa predstavlja krunu svakog zdravstvenog sistema, pa tako odnedavno i crnogorskog – kaže nam internista novskog Doma zdravlja dr Biljana Dapčević. Donatorske kartice za transplantaciju organa dostupne su već skoro mjesec i u Crnoj Gori, a od nedavno i u Domu zdravlja u Herceg Novom.
– Organi za transplantaciju se mogu uzeti sa živog davaoca ili kadavera – odnosno lica u stanju moždane smrti. Osoba koje mogu biti živi davaoci je veoma malo, tako se težište programa transplantacije nalazi u polju kadaveričnih transplantacija, dodaje Dapčevićka. Oni koji žele da imaju donorsku karticu izražavaju želju za darivanjem organa, odnosno želju za darivanjem novog života, kroz budući zajednički život davaoca i primaoca, ističe naša sagovornica.
Aktivnost doniranja organa na osnovu zakona mora biti dobrovoljna i anonimna, a svi koji žele da dobiju donatorsku karticu treba da se obrate izabranom doktoru. Ipak, donatorsku karticu davalac neće dobitit odmah pri prvoj posjeti ljekaru.
“Izabrani doktor će uzeti osnovne podatke od potencijalnog davaoca, a pri sljedećoj posjeti zajednički se popunjava kartica. Na poleđini kartice navedeni su organi koji mogu biti iskorišćeni u svrhu transplantacije, a to su: rožnjača, srce, jetra, bubrezi, pluća i pankreas” – navodi dr Dapačević.
Izražavanje želje za doniranjem organa mogu izreći sve punoljetne osobe i ne postoji gornja starosna granica, a isto tako za dobijanje donatorske kartice nije presudno zdravstvenoi stanje potencijalnog donora. Tek u slučaju realizacije doniranja nekog organa, potencijalni donor će morati da obavi detaljne preglede.
“Svaka osoba koja želi, može biti vlasnik kartice, što znači da dobijanje donorske kartice nije uslovljeno i ograničeno trenutnim zdravstvenim stanjem potencijalnog donatora. U slučaju realizacije doniranja nekog organa, pristupa se preispitavanju medicinskih razloga “za” i “protiv” ” – objašnjava dr Dapčević.
Kadaverični program doniranja organa u Crnoj Gori najvjerovatnije zaživjeće sljedeće godine.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code