Početna Pogled Darka Kisjelica: Morsko dobro i privatni interesi

Darka Kisjelica: Morsko dobro i privatni interesi

21

Građani Herceg Novog i Igala radosno dočekuju vijest o otvaranju svakog novog hotela na njihovoj teritoriji.To znači bolju i raznovrsniju turističku ponudu, više gostiju, zanimljivije programe i na kraju veću dobit za sve. Znatan broj domaćinstava bavi se izdavanjem privatnog smještaja u toku sezone, što znači da očekuju da njihovi gosti imaju pristojne plaže da se na njima kupaju uz razumnu cijenu mobilijara, a i sami građani su tradicionalno navikli da se besplatno kupaju u moru. To im čini kvalitet života.

Iako su mještani primorja godinama uvjeravani da je morsko dobro javno dobro, te da je pristup moru svakome slobodan i besplatan, ispostavlja se, po najnovijim propisima, da to nije tako.

Na hotelske plaže pristup nije dozvoljen bilo kome osim gostima hotela. Tako “Atlas crnogorskih plaža” kaže: „Hotelsko kupalište je uređeno i/ili izgrađeno kupalište, na kojem je pristup gostima van hotela, uglavnom, ograničen i koja su uređena po najvišim standardima, male gustine i velikog komfora”. Očekivanje, da će neki od hotela dobrovoljno dozvoliti pristup ostalim kupačima hotelskoj plaži, je beznadežno.

U Igalu postoje dvije hotelske plaže. Obje su očigledno namjenjene Hotelu „Palmon Bay“. Kad se Institut Dr. Simo Milošević privatizuje i u nekom momentu izgrade i renoviraju hoteli „Tamaris“ i „Igalo“, s obzirom na broj soba, imaće pravo da se ogroman dio morske obale pogodan za kupanje u Igalu proglasi hotelskim plažama. Ili će oni biti diskriminisani u odnosu na Hotel „Palmon bay“?

A gdje će se onda kupati gosti iz privatnog smještaja i mještani? Za Hotel „Hunguest“ na Toploj namjenjeno je 2000m2 hotelske plaže. Poznato je da toj plaži gravitira cijelo naselje sve sa mještanima i njihovim gostima, što će već ove sezone prouzrokovati probleme.

Balans između javnog interesa svih građana i privatnog interesa hotela je osjetljiva kategorija o kojoj nisu vodili računa ni iz JP Morsko dobro, niti iz Opštine Herceg Novi, a što je bila njihova obaveza. Pogledajmo, na primjer, Francusku koja ima veliku istorijsku tradiciju kako u turizmu tako i u upravljanju morskim dobrom. Francuska jemči otvaranje morskog dobra javnosti “što je neotuđivo pravo koje ne zastarijeva, te ga treba zaštititi i sačuvati u XXI vijeku”. Upravljanje prirodnim javnim morskim dobrom zasnovano je na klasičnom principu: “res in publico usu” a to je sloboda korištenja takvog dobra u svrhu ribolova, šetnje, kupanja i plovidbe na čemu je zasnovano i upravljanje priobaljem.
Što se tiče koncesije plaža, dekretom iz 2006.g. propisano je da 80% prirodne i 50% vještačke (izgrađene) plaže mora ostati slobodno od mobilijara ( izvor i više na https://www.pomorskodobro.com/aktualno/527-koncesije-na-morskim-plazama-francuske-goruca-tema-azurne-obale-2.html).
Po javnom pozivu 0206-665/1 OD 14.02.2019.god. raspisanom od Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Hotel „Palmon bay“ je dobio mogućnost da konkuriše za dva hotelska kupališta u „Atlasu crnogorskih plaža“ označenom kao 4C kat.parc. 150/2 k.o. Topla, pov. 1530m2 pravo raspolaganja Opštine Herceg Novi (dio betonskog platoa uz betonsko mulo) i kat.parc. 149 pov. 510m2 pravo raspolaganja Država Crna Gora (mala pješčana plaza zapadno uz mulo) i 4D kat.parc. 147/1 k.o. Topla pov. 198m2 (pogrešno označen broj parcele koja ne postoji u Katastru obzirom da je kat.parc. 147 objekat u privatnom vlasništvu, a prema skici lokacija 4D odnosi se na dio kat.parc. 141/1 vlasnitvo Države, u naravi mala plaža ispod restorana” Jedrenjak” i betonskog zida prema istoku do granice privatnog objekta na kat.parc. 147 u dužini od 30m) koju je prošle godine Hotel Palmon bay zakupio kao javno kupalište, a do polovine sezone, odnosno do podnošenja pritužbe, tretirao je kao hotelsko kupalište zauzevši je ležaljkama u cjelini, po cijeni od 30€ za komplet i braneći pristup kupačima koji nisu gosti Hotela. Od polovine sezone, oslobodio je dio plaže za kupače koji nisu bili obavezni da iznajme mobilijar.

U pojašnjenju javnog poziva JP Morsko dobro je dalo uputstvo vlasnicima hotela koji konkurišu za hotelska kupališta da mogu konkurisati, ali ne mogu biti zakupci dva kupališta, već samo jednog , ukoliko su najpovoljniji ponuđači, s pravom izbora koje će od ta dva zakupiti.

Nije jasno zbog čega je mala plaža označena kao 4D pov. 198m2 proglašena hotelskim kupalištem,s obzirom da nema hotel u zaleđu niti uslove da ispuni zahtjeve koji se traže za hotelsku plažu (kabine, toalet i sl,). Ova plaža se ne može, osim na silu i uz izmjenu Atlasa, vezati ni za lokaciju 4C obzirom da je od iste odvojena sa dva privatna objekta. Gostima ovih objekata koji takođe izlaze na more, obezbjeđenje Hotela Palmon bay brani izlazak na kupališni prostor ispod tih objekta.

Vidjećemo da li će se JP Morsko dobro držati svojih uputstava i pojašnjenja iz Javnog poziva ili će za Hotel Palmon bay napraviti izuzetak i dozvoliti zakup dva hotelska kupališta.

Treba dodati da Hotel Palmon bay ima pravo raspolaganja u zoni morskog dobra na kat.parc. 150/1 površine 2084m2 ( površina terasa i mula van objekata) koja nije predmet javnog poziva (i ne treba da bude obzirom da pripada Hotelu), te kad uzme u zakup kupalište 4C površine 2041m2, ukupno će, u zoni morskog dobra, imati na korišćenje teritoriju pogodnu za plažu površine od 4.125m2. Prema sopstvenom sajtu Hotel ima 192 sobe i 12 apartmana. Po standardima JP morsko dobro za hotelsko kupalište predviđena je površina od 10m2 za dvije ležaljke i suncobran. Ako uzmemo da jedan komplet ide na jednu sobu i dva kompleta ležaljki i suncobrana na jedan apartman, onda vidimo da je Hotelu Palmon bay dovoljna površina kupališta od 1920m2+240m2=2.160m2, što je skoro duplo manje od površine od 4.125m2 (ne računajući privezište-pontu) koju faktički ima na raspolaganju.

Privilegovanost Hotela Palmon Bay vidi se i po početnim cijenama istaknutim u javnom pozivu. Početna cijena po javnom pozivu za kupalište Hotela Palmon Bay označeno kao 4C pov. 2041m2 je 6.552€, a početna cijena kupališta 4D pov. 198m2 je 1000.€. Početna cijena za hotelsko kupalište 9A kome gravitira Hotel “Hunguest” na Toploj slične površine od 2.212m2, je dvostruko veća, i iznosi 13.660€, dok je početna cijena za vise nego duplo manju plažu po površini od 1000m2, ispred Hotela Perla na Savini , 7.886€.

Prošle sezone postavljena je zatvorena ograda od ulice Obala Nikole Kovačevića prema lokaciji 5A, koja predstavlja malu plaža ispod „kuće Tripkovića“ u Igalu, a katastarski dio kat.parc. 150/2 pov.250m2, koja nije bila izdata u zakup, tako da do iste, nije bio moguć pristup osim preko plaže ispod I faze Instituta Dr. Simo Milošević. Na ogradi je bila reklama Hotela Palmon bay. Ni u ovom momentu do plaže nije moguć pristup sa ulice Obala Nikole Kovačevića, iako ulica i kat.parc. 150/2 na zapadu direktno graniče. Nije isključeno da će i tu plažu Hotel Palmon Bay uzeti u zakup kao javno-porodično kupalište i tako steći monopol na plaže u ovom dijelu Igala.

Iako nismo Francuska, građani očekuju da državni i lokalni organi, kao što im je garantovano Ustavnom i Zakonom o morskom dobru, obezbijede tretman morskog dobra kao javnog dobra i spriječe zloupotrebe u tom području.

21 Komentari

 1. U Djenoviće je zakupljena jedina slobodna prirodna pješčana plaža i ovih dana nepovratno pretvorena u betonsku i pored peticije mještana i djece i molbi istih prema svim institucijama i relevantnim funkcionerima da se to zaustavi. Ne postoji okupator koji bi ovako nešto dozvolio niti ovako ignoriso prirodu i ljude. Jednostavno , moralno smo nepovratno uništeni

 2. Netreba nicije bacat u more vec ima reda i rasporeda. Morsko dobro je zakupcima plaza propisalo koliko od plaze treba da bude oslobodjeno od mobilijara u zavisnosti od vrste plaze, dali je izgradjena uredjena po gravitiranju objekta ili pak Hotelska. Morsko dobro treba da sancionise nesavesne zakupce plaza koj nepostuju te propise pa gosti koj nezele da koriste lezaljke nemaju gde. Niko neocekuje valjda da ce da hotel koj je ulozio toliki novac u sami hotel odrzavanje i uredjenje plaze svoju reklamu dovodi svoje goste dozvoliti da mu se neko setka po plazi igra fudbal gostima izdnad glave zato sto smo mi mestani. To bi bilo isto kao da opstina donese odluku da turisti koj kapuju mogu slobodno u nasa dvorista u cilju razvijanja kaping turizma jer je to popularno u svetu.

  5
  7
 3. Ociti primjer kako je pristup moru slobodan i dostupan je plaza u Meljinama, bivsi Perper, na Lalovini. Zakupac , ko god da je, ogradio je visokom ogradom cijelu plazu. Cak je dio trotoara koji vodi na plazu pregradio velikom ogradom. Tako da niko ne moze prici plazi sem iz pravca mora, plivajuci. Eto vam primjer slobodnog , zajednickog mora. U sezoni on otvori ograde i kapije, a van sezone sve je zakljucano i zatvoreno visokim ogradama . Iz pravca Lalovine , pored puta sve je ogradjeno da ne bi slucajno sa te visine neko prisao na plazu. Eto , toliko o brizi i pristupu Morskog dobra , gdje je obavezna ona- more je javno dobro, dostupno svim gradjanima.

  28
 4. Ne laje kuca sela radi, već sebe radi! Pojasnite malo zbog čega su vas oterali iz Os. suda. Ovaj Portal treba da vodi računa o moralnom kredibilitetu intervjuisanih. Ovako ćemo doći do toga da nam Šarići daju analizu o neškodljivosti droge na omladinu. SADA STE PO PRVI PUT U PRAVU!

  5
  22
  • POREDJIVATI DARKU SA SARICIMA JE VISE NEGO NEUKUSNO, MOZDA BI PRIJE TREBALO STAVITI MENADJMENT HOTELA U TAJ KONTEKST. SVE STO JE IZNJELA JE SUSTA ISTINA, ALI ZALOSNO JE KAD NEKO KO SE SKOLOVAO I POSVETIO ZIVOT PRAVU, VIDI DA JE NEMOCAN PRED OVOM MAFIJOM KOLIKO GOD ZAKON BIO NA NJENOJ STRANI. SVE KUCE OKO HOTELA IZDAJU APARTMANE, ALI NISAM CUO DA IKO IMA ZAKUPLJEN PARKING, NEMA NI BANJA, TAKO JE I SA PLAZAMA, ALI IH TREBA TUZITI, I NA SVAKOJ PRESUDI CE BITI POTPIS I PECAT, PA CE JEDNOG DANA NEKO I ODGOVARATI.
   ZATO TI PRIJATELJU KOMENTAR NIJE NA MJESTU, DARKA IMA M..A, A IMAS LI TI

   28
   3
  • Nepoznajem dotičnu, ali je sve u pravu. Poređenje Vam je van pamet. Ali očito je da neko veliki stoji iza tog hotela, kad im se sve to može. Toliko zakupljuju, kupuju, hvale se rezultatima, dobijaju nagrade, a neće da isplate manjinske akcionare, čak ni dividendu da im daju, iako su uglavnom oni sve to stvorili svojim radom i zaduženjima, nažalost.

 5. Prije 16god, kad smo imali malu maturu u Daso Pavicic,to ljeto smo birali dje cemo se kupati,naravno za DZ. Od Meljina do Njivica dje ti je god bilo milo.. Prvi je te godine poceo Kruso da naplacuje ulaz na plazu i to je nama bilo van pameti,kako je to uopste moguce.
  Sta li ce bit za narednih 16..ma da prepolovim…ako ovako nastave ne pise se dobro,pogotovo ne djeci.

  28
  1
 6. Sjećam se da sam prije iks godina išao u novski Sud i da je ova gospođa bila sudija. Sada vidim u komentarima da je ona advokat…
  Redakcija je propustila da ukratko napiše ko je i šta je ova gospođa i kojim povodom se oglašava. Ne živi svako u njenom komšiluku da bi morao da je zna.

  26
  12
 7. Sta ste svi navalili na Palmon to je nesto najbolje sto nam se desilo zadnjih sto godina,covjek je ulozio u park u plazu sve izgleda svetski,ili je vama ljepsi TAMARIS,HOTEL IGALO,HOTEL PLAZA?????? Da je srece dali bi dzabe Mandicu cijelo Igalo,kavi smo mi to narod nikad nam nista ne valja???? Sta cemo izgubiti one strasne goste sto se valjaju po travi titove vile,i jedu gulas iz torbe na obali mora,da je srece takve nebi ni preko granice pustili da udju..

  19
  47
 8. Cijena od 3,5e za lezaljku je bas kao u Spaniji i Grckoj.
  To je previse za ovo sto se nudi to jest nista,i pored spasioca koj nikad nije na plazi i odrzavanja plaze koje su uglavnom uzasno neuredne i veoma nenjubaznih radika kao i velikog zakupa.To toj logici na Hotelskoj plazi Palmon Bey bi trebalo da je 100e lezaljka! A na Milasinovica plazi 50 ceti!

  20
  5
 9. Gospođo Kisjelica, pošto ste advokat, lapis u ruke i tužba. Tuzite Morsko dobro i Hotel palmon…jer suprotno Ustavu Crne Gore…kao najvišem pravnom aktu i Zakonima nižeg reda “ograničavaju slobodan pristup, Morskom kao javnom dobru” ,tuzite i Opstinu zato što privatnicima iz Palmona daje suvereno pravo korišćenja parkinga na javnom dobru…suprotno mnogim zakonima i odlukama pa i Zakonu o saobraćaju. Uradite to pro-bono kao domaći čovjek i advokat, za dobro svih građana , a posebno Igaljana.

  56
  3
 10. Sami Tripkovici su bili zakupci te lokacije 5A pa su kao nekorektni zakupaci odustali od iste. A do plaze se nemoze doc od njihovog luna parka (cirkusa) koj postavljalju prije plaze, pa tako blokiraju put do iste.Naravno da hotel koj je uredan zakupac zagradi pogled s plaze na vasar od Tripkovica!

  22
  4
 11. Hotel Topla je prodst za 600.000.DEM,, 23.000m2 sa frontom više od 100đ ptema šetalištu i moru.
  Sa hotelom Crntar i više. Ko je prodao i zašto tako jeftino medije nije nikad interesiralo a ni advokaate E sada domaći neka se kupaju u lavoru.

  41
 12. Znate kako !
  Niko se ne češe dok ga ne zasvrbi, o ovom se piše ima već par godina tako da nam niste ništa novo saopstili osim da ste i vi ugroženi kao pruzaoci usluga smještaja na koje kupalište gosta usmjeriti.
  Privatizacijom instituta gubi se još jedno kupalište od kuće Ivetica do potoka dužine oko 300 metara.
  I kako stvari stoje za godinu ili dvije moja gospodjo Darka našim gostima i nama ostace blatna plaža!
  ,, svako dobro morsko dobro ,,

  36
  1
 13. Prazna prica skroz.
  Iz ugla zakupca:
  Gradskih(slobodnih)plaza ima,ostale plaze koje na tenderu dobiju zakupci jako puno kostaju,bilo da je rijec o postojecim,bilo kroz investiciono ulaganje.tu spadaju lezaljke,suncobrani,spasilac,kompletno uredjenje/izgradnja,sta to znaci:
  Zakupac mora dosta da ulozi samim ti i da naplati lezaljku, problem je sto bi nasi,kao i vecina gostiju iz okruzenja htjela sve za dz,tj.uvijek bi jeftinije,uvijek je skupo…
  Niti jedan stranac,iz iskustva govorim,ni turista iz regiona koji pristojno zivi ne postavlja pitanje lezaljke(3,5 eura),plati i uziva…
  Grcka je pocela naplacivati lezaljke,Spanija naplacuje…

  7
  27
  • Ne postavlja pitanje , jer se drugdje ne moze ni okupati! Ovo je bruka i sramota , trebalo bi narod da se digne malo i sve blokira pobaca u more , ovi Suse okurazili samo tako ,a drzava ih zdušno podržava , kao i ovakve individue kao bokez. Dok se mi fino ne organizujemo i napravimo ozbiljne rušilačke proteste , naša djeca neće naučiti plivati u naše more , jer ovo su plaže naših predaka , a ne vlade partija i njihovih poltrona . Sloboda narodu!!!

   34
   3
   • Pa u u subotu put Podgorice!!!!
    Pa na krilima euforije kad se vratite u Novi u rušilačke proteste !!!!!
    Mici se tamo ko je kakvog dobra vidio od poziva na nasilje i rušenje nečeg tudjeg.
    Niko
    Pa nisu ljudi krivi sto su nešto zakupili od države i plaćaju uredno taj zakup.
    Normalno da će naplaćivati svoje usluge.
    Sve moguće kontrole poreska i uprava za inspekcije ne skidaju im se svrata čitavu sezonu.
    A ti bi da rušiš ?????

    6
    13
    • Ne idem u Titograd , bez ako baš moram , previše je takvih kao ti .
     Dok Boka ne dobije nezavisnost i pare ostanu nama , a vama ćetaljima samo sjećanja na more , do tada se ođe nista promijeniti neće .
     Spalimo ležaljke , sloboda narodu!

     12
     2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code