Darko Brlek: Herceg Novi i Novi Sad imaju skoro iste šanse za...

Darko Brlek: Herceg Novi i Novi Sad imaju skoro iste šanse za titulu EPK 2021

3
Podijeli

darko brlekHerceg Novi ima šanse da dobije prestižnu titulu Evropska prijestonica kulture 2021. Eksperti rade puno na tome, postoji podrška Vlade i predsjednika države Filipa Vujanovića, ali grad mora najviše doprinijeti, kazao je za Radio Jadran predsjednik Evropske asocijacije festivala, umjetnički direktor projekta kandidature Herceg Novog za EPK 2021 godine, Darko Brlek.

Finalna prijava ili zvanično bit buk koji treba proslijediti žiriju i Evropskoj komisiji u septembru da bi već 13. oktobra EK donijela odluku.

Picerija i restoran

–      Tome najviše može doprinijeti grad Herceg Novi i region Boke Kotorske i sama Crna Gora. Pozvani smo da pomognemo oko pripreme druge prijave. Prva je bila u 2015. i ona je jako dobro prošla, pa smo tako ušli u drugi krug kandidature. Sprema se finalna prijava koja će biti proslijeđena Evropskoj komisiji i njenom žiriju koji odlučuje o tome ko će biti Evropska prijestonica kulture 2021. To je izuzetno vrijedan projekat za građane, ne samo Herceg Novog nego primorja i Crne Gore. U njemu će učestvovati sve kulturne institucije, samostalni umjetnici, festivali. Oni će biti povezani u koprodukcije sa uglednim ansamblima, režisreima, dirigentima iz inostranstva. To će zahtjevati promjene u infrastrukturi i svemu ostalom – ocijenio je Brlek.

Riječ je o jednom od najvećih projekata na polju kulture u EU i prvi put na prostorima izvan EU zemlje kandidati dobijaju šansu, a time i Herceg Novi i Crna Gora. Brlek je uvjeren da Herceg Novi može postati titular:

–      Prvo je tu duga istorija grada i ovog područja, tvrđave koje mogu primiti i nekoliko hiljada posjetilaca, trgovi i ulice Starog grada, more i zaleđe. Iza projekta je stala Vlada Crne Gore i predsjednik države Filip Vujanović je drugi put dao bezrezrevnu podršku projektu. Dobije li Herceg Novi titulu biće predsjednik počasnog Odbora – podsjetio je Brlek na nedavni sastanak predsjednika države sa opštinskim timom u projektu EPK 2021.

Komentarišući to što je u ozbiljnoj konkurenciji i Novi Sad koji takođe veoma brižno priprema svoju aplikaciju, Brlek prizanje da je to multikulturalan grad kao Herceg Novi:

–      Nema more, ali ima Dunav, ima isto dugu tradiciju kao Hreceg Novi. Biće veoma mala razlika među njima kada dođe do odlučivanja. Na žalost pravila takmičanja za titulu EPK ne dozvoljavaju saradnju na tom području. Jer, bi bilo najbolje da oba grada dobiju tu titulu.Propozicije to ne dozvoljavaju. U svakom slučaju vjerujem da će doći do saradnje bez obzira ko pobijedi. Ali najbitnije je to što sav program EPK nije kulturni program nego i program razvoja grada Herceg Novog. Bez obzira da li će dobiti tu titulu, taj program bi trebalo izvesti – misli Brlek.

Ukoliko postane titular Herceg Novi mora do 2021 da uloži 15 miliona eura u infrastrukturu i projekte:

–      Taj novac ne dolazi samo iz grada, nego ako se dobije bit buk i od EK, direktno milion i po, a ostalo Vlada i Fondovi Evropske komisije, na koje se Herceg Novi može prijavljivati za finansiranje projekata. Slovački grad Košice je izvukako 50 miliona eura iz evropskih fondova kada je bio Evropska prijestonica kulture. Zato treba imati koncept, raditi na njemu, prijavljivati se i onda novac na uloženo može biti manji ili veći, sve zavisi.

Brlek kaže da će uključiti sve kulturne institucije, Crnogorski simfonijski orkestar, Crnogorsko narodno pozorište, sve ovdašnje, ali i najveće svjetske umjetnike koji će dolaziti. EPK će iz drugih fondova obezbijediti  sredstva za te programe. Međutim, ovo nije samo umjetnički nego i sociološki projekat, koji otvara nova radna mjesta, podiže nivo turizma i investicija, uvjeren je reditelj Brlek.

Nije nebitno i to što će Herceg Novi morati da promjeni neke dosadašnje loše navike:

–      U lokalnoj Skupštini se, pored ostalog mora promijeniti Pravilnik o dozvoljenim decibelima za muziku, mada u odnosu na prošlu godinu vidim da je bolja čistoća i rasvjeta. Mora strategija u kulturi dobiti nove smjernice. Neka bude i šund, ima i kvalitetnog šunda, ali on mora imati svoje mjesto. Ne može biti u srcu grada. Mora se Herceg Novi obavezati da će postići  napredak do 2021, ako dobije titulu. Sve uložene pare u razvoj ostaće njemu i zemlji, koristi će imati svi, taksisti, restorani, hoteli, mladi iz Boke neće morati da odlaze, imaće uslove da ovdje žive – uvjeren je Darko Brlek.

On je predsjednik European Festivals Association od 2005. godine. Asocijacija ima skoro 100 članova i 8 nacionalnih udruženja iz 44 zemlje. Pratio je i Filmski festival u Herceg Noovm Montenegro film festival:

–      Jako je pohvalno da su domaći, odnosno filmovi na našim jezicima titlovani. Samo mjesto je izvanredno, sve četiri lokacije, posebno Kanli Kula i Forte Mare. Predložio sam organizatorima da bi trebalo održati i LUX Price Evropskog parlamenta i staviti ga u okvir Filmskog festivala. To će isto biti jedna od velikih priča EPK, jer treba postojeće odlične festivale staviti zajedno sa još nekim da bi bili jači i kvalitetniji – mišljenja je naš sagovornik.

3 Komentari

  1. “Herceg Novi i Novi Sad imaju skoro iste šanse za titulu EPK 2021”, poslije ove izjave svaki komentar je suvisan. Probudite se Novljani ovi nas z.. u zdrav mozak.

Ostavite komentar