“DARKWOOD DUB” I BISERA OSVOJILI MLADA I STARIJA SRCA NOVOG I PODGORICE

“DARKWOOD DUB” I BISERA OSVOJILI MLADA I STARIJA SRCA NOVOG I PODGORICE

109
0
Podijeli

bisera VeletanlicBeogradski bend Darkwood dub, miljenik svih koji vole alternativni zvuk, izmješan džezom i rokom, a sa njima legendarna đžezerka, ali i pjevačica dobrih starih šlagera, neumorna i savršena Bisera Veletanlić, gostovali su u petak i subotu u Herceg Novom i Podgorici.
Rijetko kada je jedan koncert u Dvorani “Park” u Novom, a kažu i u Kulturnom centru u Podgorici “pomirio” ukuse tinejdžera, ali i njihovih roditelja, možda čak baka i deka. U početku po malo uzdržana i zbunjena publika kombinacijom futurističkog pristupa muzici “Darkwood daba” i klasičnog Biserinog, a onda “uhvaćena” u jednu emociju, radost, zbog dobrog zvuka i ritma. Sve do kraja, kada su se svi našli na nogama, njišući se i pljeskajući.
Ipak, nije bilo bis-a, iako je i više nego zaslužen. Kao da su Novljani u jednom dobili sa glavnim programom i “desert” i nisu htjeli preko toga. Grupa Darkwood Dab u čijem sastavu su Dejan Vučetić (vokal), Bojan Drobac (gitara), Milorad Ristić (bass), Lav Bratuša (bubnjevi/perkusije) i Vasil Hadžimanov (klavijature) postoji dvije ipo decenije. To je sve popularniji underground bend u Srbiji i regionu, a Bisera Veletanlić, s “novim vjetrom u leđa” dokazuje da je sjajan glas i energiju moguće zadržati i nakon pet decenija na muzičkoj sceni.
U prilično neuglednoj garderobi Dvorane “Park” nakon koncerta rado pristaje na razgovor. Sjeća se da je posljendji put bila u Herceg Novom prije 25 godina.
– Bilo je to dok sam još bila, mlada, lijepa i pametna, a sad sam samo lijepa – kaže nam uz osmjeh Bisera. O saradnji sa “Darkwood dab”-ovcima priča:
bisera i vasil– Imam sjajne momke koji su prepoznali to nešto što ja imam u sebi, što je dugo trebalo da neko prepozna. Jer, svi smo nekako strpani u isti koš i tako to ide, plivaš, toneš, plivaš toneš…Ti momci su mene pratili i nisam ni znala koliko znaju više od mene o mom repertoaru kad su preko Vasila (sin Senke i Zafira Hadžimanova) tražili – “Daj Vasile, neka nam tetka tvoja, nekako ako može, gostuje” – Ja, naravno, kada je Vasil u pitanju, sve ću da uradim. Kad njemu valja, valja i meni. I ono zaista, ne da valja, nego su izvanredni momci – kaže Bisera.
Zapravo ono što valja to i traje, primjećujemo, uz poštovanje prema njenoj dugoj karijeri u kojoj, stiče se utisak, sada u “darkvudoskom” ritmu baš uživa.
– Trajem, da! Ima nas malo još koji trajemo, ali bilo bi dobro da i ovi koji nailaze da bar neko istraje, ali da juri isključivo kvalitet. Jer, to je jedino što vrijedi. Jeste da je teško, da je bolno, da je u našoj sredini nepredvidljivo. Možeš da potoneš i da se ne zna za tebe, ili da ti se ovako desi. Onda svi kažu: “Uuu..je….,jaaaooj”. Nemam razloga ni da se predajem ni da se ne predajem, jednostavno bavim se ovim poslom dok mogu. Kad vidim da to više nije to, ja ću prestati. Za sada to je O.K. ali onog momenta kada vidim da to malo škripi, sačuvaj Bože, neću zamarati nikoga, a ni sebe.
Nastup u Novom Bisera je počela poznatim hitom “Ne plači, ….” i raznježila publiku, pa i sebe.
– Nekako kad sam počela to “Ne plači….”počeo je da mi se vraća film kako sam davno bila u Hereg Novom, pa u Podgorici, kako je to davno bilo, prije 100 godina…Znam da je jedne godine kada je trebalo da glasate u Crnoj Gori za Mila, onda je par nas pjevača iz Beograda bilo tu, a to je bilo, prije desetak godina…Malo me sve potrese. Muzika nema granica, muzika je jedina prava stvar i trebalo bi tu muziku koristiti, naravno odabrani muizičari, da se češće družimo. Ovo je bilo potresno koliko je bilo lijepo večeras, zar ne?!
Bisera podsjeća da je ona generacija koja je rođena u Jugoslaviji i ne može odjednom da se odrekne toga.
– Ja sam to što jesam, to ću ostati. Volim svaki kutak ove zemlje, sve volim i ne mogu prosto da kažem – to više nije to! Politika je jedna stvar, a čovjek je potpuno nešto drugo. A muzika pomaže. Ona je meni pomogla million puta u najtežim situacijama, kada nisam imala posla. Godinama nisam imala posla, samo me muzika sačuvala da ne poludim i ne pošašavim.
Njena pjesma “Nikad više milo moje” značila je puno njenim i kasnijim generacijama, ali Bisera kaže da je jedna druga njena pjesma sada “progutala “Milo moje”.
– “Zlatni dan” je progutao. U Crnj Gori se možda ne zna ta pjesma i ne pušta se. A “Milo moje” je toliko stara pjesma da je već i vrapci znaju. Ali “Zlatni dan” treba da se vrti – poručuje muzičkim urednicima na kraju Bisera Veletanlić. Poslušaćemo je i vrtićemo “Zlatni dan” na Radiju Jadran.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code