Početna Turizam Davidović: Nikad veća podrška turizmu

Davidović: Nikad veća podrška turizmu

2

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović je, predstavljajući mjere trećeg paketa podrške Vlade za turističku privredu, kazao da je Vlada opredijelila nikad snažniju podršku turizmu, ukupne vrijednsoti preko 215 miliona EUR.

Među kratkoročnim mjerama on je izdvojio reprogram postojećih kredita kod poslovnih banaka i IRF-a na grejs period od godinu do dvije godine, uz subvenciju kamatne stope u punom iznosu, a najviše do tri odsto kamatne stope tokom trajanja grejs perioda.

“Tu su i kreditne linije za likvidnost i obrtna sredstva sa grejs periodom do dvije godine, rokom otplate do sedam godina, subvencijom 80 odsto kamate, a najviše do tri odsto kamatne stope, tokom trajanja grejs perioda“, precizirao je Davidović.

On je rekao da je Vlada, kroz te mjere, jasno demonstrirala crnogorskoj turističkoj industriji da stoji iza nje i da je tu da joj pruži punu podršku u njenoj izloženostu prema IRF-u i poslovnim banakama i kada je riječ o obezbjeđivanju obrtnih sredstava.

Davidović je rekao da se kratkoročne mjere odnose i na subvencije za turoperatore za organizovane dolaske turista koji se zadržavaju u Crnoj Gori minimum sedam dana za ovu i narednu godinu, zatim poseban budžet za marketinšku kampanju i na podršku izdavaocima privatnog smještaja sa važećim odobrenjem za obavljanje djelatnosti.

Fiskalni efekat kratkoročnih mjera u sektoru turizma ukupno iznosi 83,35 miliona eura, rekao je Davidović.

Dugoročne mjere podrške investicionim i srateškim razvojnim projektima obuhvataju kreditne linije koje će uz povoljnu kamatnu stopu kod IRF-a ili poslovnih banaka biti omogućene za završetak započetih investicija u hotelske kapacitete, izgradnju novih hotelskih kapaciteta, rekonstruckiju, adaptaciju i opremanje postojećih hotela, uz obavezna investicona ulaganja za podršku ugostiteljstvu.

2 Komentari

  1. Posto je vlada smanjila porez za sve ugostiteljske objekte na hranu i pice i dala druge olaksice ocekujemo da opstina vrati na staro cijenu vode i ostalih komunalija !
    Znaci vratite cijene kao sto su bile prije nego ste dosli na vlast !

    17
    3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code