Početna Društvo Debata o imovinskim pravima žena u Crnoj Gori

Debata o imovinskim pravima žena u Crnoj Gori

7

U Velikoj sali Skupštine opštine Herceg Novi, u petak, 21. juna u 11 sati biće održana javna debata na temu „Imovinska prava žena u Crnoj Gori“, najavljeno je iz lokalne uprave.

Kako navode iz NVO „Sigurna ženska kuća“, žene u Crnoj Gori i dalje se dominatno odriču nasljedstva u korist muških članova porodice, iako su zakonom izjednačene sa muškarcima. Patrijahalna ideologija je izuzetno jaka, pa žene bez obzira na ekonomski položaj i stepen obrazovanja, najčešće imaju takav stav da je odricanje od prava na imovinu porodična tradicija. Nerijetko prilikom razvoda braka/vanbračne zajednice ne pokreću postupak za podjelu imovine, iako su istu stekle zajedno sa partnerima u toku zajedničkog života.

Picerija i restoran

Debata je dio projekta “I u rod i u dom – snagom zakona protiv imovinskog običajnog prava” koje finansira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Aktivnosti projekta koje su prethodile organizovanju debate su i sprovođenje istraživanja na temu imovinskih prava žena na području Crne Gore, kao i promocija putem društvenih mreža.

Na debati će uvodnu riječ imati predsjednica Sigurne ženske kuće – Ljiljana Raičević , rezultate istraživanja predstaviće koordinatorka projekta – Nada Jelovac, dok će debatu moderirati Jovana Hajduković.

7 Komentari

 1. U normalnim zemljama kao sto je bila i teritorija Austro Ugarske prije vise od 150 godina zene su bile ravnopravne nasljednice nekretnina i pokretnina, pisale su testament koji se postovao da ne govorim o tome da je opismenjavanje bilo obavezno i za musku i za zensku djecu i da su krajem 19.vijeka zene vec upisivale i zavrsavale fakultete a poslije prvog svjetskog rata masovno poradjale u porodilistima itd. itd. tragican je mentalitet mnogih ovdje u 21. vijeku

  5
  2
 2. Zakon je dobar.Naslijeđe je zajedničko i treba ga čuvati za lične potrebe,nikome ne davati,ni prodavati ono što nije svojim radom stečeno.

  2
  1
 3. CISTO PRIMITIVIZAM .ZAKON JE U SLUZBI I RED JE DA SE POSTUJE BUDI MUSKO I ZARADI DA ISPLATIS STO JE SESTRINO NASLIJEDJE A NE ODMAH ZGRABITI SVE SEBI I POSLIJE NIKO SA NIKIM NE GOVORI ZBOG IMOVINE .

  8
  2
 4. Imovina ne može da nadoknadi ljubav.Dok se poštovala rodna kuća žene su imale zaştitu i podršku od svojih roditelja i braće,ali kad je to postalo malo,a ljhbav upitna neka vide što je od čega vrijednije.Najgore od svega je što bi svi da u novac pretvore sve,mnogi su zemlju predaka pojeli ili slupali,sve što je više imovine nasilja je sve više.Svi traže,a što daju?

  3
  4
 5. .Narod se pomamio radi imovine, nema mira,sloge,zadovoljstva,ljubavi.Naslijeđe nije moje,nego mojih predaka i nemam pravo da ga trošim u drugoj porodici i nosim sa sobom.Zemlja i kuća u kojoj smo rođeni ima dušu svih onih koji su je koristili,poštovali i ostavili.Udajom se odlazi u drugu porodicu da se živi,radi i stvara.Ženi treba poštovanje za žrtvovanje,pomaganje i razumjevanje u dobru i zlu od ukućana,što će joj imovina koja zahtjeva veliki trud,rad,pamet ,obavezu; nešto drugo je njihov problem.

  5
  11

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code