Početna Društvo Debata o imovinskim pravima žena u Crnoj Gori

Debata o imovinskim pravima žena u Crnoj Gori

7

U Velikoj sali Skupštine opštine Herceg Novi, u petak, 21. juna u 11 sati biće održana javna debata na temu „Imovinska prava žena u Crnoj Gori“, najavljeno je iz lokalne uprave.

Kako navode iz NVO „Sigurna ženska kuća“, žene u Crnoj Gori i dalje se dominatno odriču nasljedstva u korist muških članova porodice, iako su zakonom izjednačene sa muškarcima. Patrijahalna ideologija je izuzetno jaka, pa žene bez obzira na ekonomski položaj i stepen obrazovanja, najčešće imaju takav stav da je odricanje od prava na imovinu porodična tradicija. Nerijetko prilikom razvoda braka/vanbračne zajednice ne pokreću postupak za podjelu imovine, iako su istu stekle zajedno sa partnerima u toku zajedničkog života.

Debata je dio projekta “I u rod i u dom – snagom zakona protiv imovinskog običajnog prava” koje finansira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Aktivnosti projekta koje su prethodile organizovanju debate su i sprovođenje istraživanja na temu imovinskih prava žena na području Crne Gore, kao i promocija putem društvenih mreža.

Na debati će uvodnu riječ imati predsjednica Sigurne ženske kuće – Ljiljana Raičević , rezultate istraživanja predstaviće koordinatorka projekta – Nada Jelovac, dok će debatu moderirati Jovana Hajduković.

7 Komentari

  1. U normalnim zemljama kao sto je bila i teritorija Austro Ugarske prije vise od 150 godina zene su bile ravnopravne nasljednice nekretnina i pokretnina, pisale su testament koji se postovao da ne govorim o tome da je opismenjavanje bilo obavezno i za musku i za zensku djecu i da su krajem 19.vijeka zene vec upisivale i zavrsavale fakultete a poslije prvog svjetskog rata masovno poradjale u porodilistima itd. itd. tragican je mentalitet mnogih ovdje u 21. vijeku

  2. Zakon je dobar.Naslijeđe je zajedničko i treba ga čuvati za lične potrebe,nikome ne davati,ni prodavati ono što nije svojim radom stečeno.

  3. CISTO PRIMITIVIZAM .ZAKON JE U SLUZBI I RED JE DA SE POSTUJE BUDI MUSKO I ZARADI DA ISPLATIS STO JE SESTRINO NASLIJEDJE A NE ODMAH ZGRABITI SVE SEBI I POSLIJE NIKO SA NIKIM NE GOVORI ZBOG IMOVINE .

  4. Imovina ne može da nadoknadi ljubav.Dok se poštovala rodna kuća žene su imale zaştitu i podršku od svojih roditelja i braće,ali kad je to postalo malo,a ljhbav upitna neka vide što je od čega vrijednije.Najgore od svega je što bi svi da u novac pretvore sve,mnogi su zemlju predaka pojeli ili slupali,sve što je više imovine nasilja je sve više.Svi traže,a što daju?

  5. .Narod se pomamio radi imovine, nema mira,sloge,zadovoljstva,ljubavi.Naslijeđe nije moje,nego mojih predaka i nemam pravo da ga trošim u drugoj porodici i nosim sa sobom.Zemlja i kuća u kojoj smo rođeni ima dušu svih onih koji su je koristili,poštovali i ostavili.Udajom se odlazi u drugu porodicu da se živi,radi i stvara.Ženi treba poštovanje za žrtvovanje,pomaganje i razumjevanje u dobru i zlu od ukućana,što će joj imovina koja zahtjeva veliki trud,rad,pamet ,obavezu; nešto drugo je njihov problem.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code