Početna Društvo Debatuju gimnazijalci četiri grada u Herceg Novom, slobodno praćenje turnira

Debatuju gimnazijalci četiri grada u Herceg Novom, slobodno praćenje turnira

4

Učenik IV razreda opšte gimnazije JUSMŠ Ivan Goran Kovačić, Bogdan Malavrazić, organizovaće dvodnevni debatni turnir u kojem će debateri biti učenici gimnazija sa Cetinja, Kotora, Tivta i Herceg Novog.

Turnir nosi naziv “Make a statement” (Izjasni se), a finansiran je grantom američke Vlade u visini od 480 dolara. U planu su 4 debate na različite teme, prva sjutra u 16 h, druga u 18 h, III runda biće održana u subotu od 9.30 h, IV u 11 h, dok će završna – finalna debata početi u 13. 30 h.ivan

Picerija i restoran

Turnir će biti organizovan u kongresnoj sali Instituta Dr Simo Milošević na spratu 04. Riječ je ujedno o prvom turniru takve vrste u Herceg Novom, priča za Radio Jadran, Malavrazić:

“Cilj turnira je da mladi, najvještiji govornici iz četiri opštine za srednjoškolski nivo, iskažu mišljenje o važnim temama našeg društva: glad i siromaštvo, obrazovanje, ekonomija, izgradnja društvene zajednice i zdravlje. Turnir je koncipiran u tri debate plus finalna u Lincoln Douglas formatu, u kojem će se takmičiti samo dva najbolja govornika. Ono što je karakteristično za ovu debatu jeste da se ona odigrava u američkom parlamentarnom formatu, netipičnom za Crnu Goru i Evropu. Taj format se ne radi u srednjim školama, pa je ovo jedinstvena prilika da se on posmatra u Crnoj Gori i šire”, kazao je Malavrazić.

Svaki tim imaće po dva debatera i mentora, a na turniru svaki tim debatuje sa svakim, a na osnovu debate biće određene dvije finalne debatne ekipe. Pobjednicima debate biće uručeni sertifikati. Debati mogu prisustvovati svi zainteresovani, a ulaz je slobodan.

Bogdanovo američko iskustvo

Malavrazić je priliku da aplicira za grant američke Vlade dobio u okviru programa FLEX, odnosno razmjene studenata između Crne Gore i Amerike. On je III razred gimnazije pohađao u SAD, a razmjenu je “izboksovao” u veoma jakoj konkurenciji između 600-700 učenika na nivou čitave Crne Gore, od kojih na kraju priliku za školovanje dobije svega 15.

Apliciranje za razmjenu studenata podrazumijeva tri “runde” provjere koje su veoma takmičarski “nastrojene”- opšti test poznavanja engleskog jezika, pisanje eseja psihološke prirode – odnosno provjera prilagođavanja drugoj životnoj sredini i kulturi, dok treća runda takođe podrazumijeva složeniji test engleskog jezika i dodatne psihološke testove. Uz to, neophodna je zdravstvena dokumentacija, papiri za vizu i drugo.

“Prošao sam sva tri kruga, dobio vizu i u martu saznao da putujem u Ameriku. Otišao sam 20. avgusta i bio u hraniteljskoj porodici u Longwy Waghington State-u. Riječ je o gradu koji po veličini i broju stanovnika podsjeća na Herceg Novi i nije ono što je prva asocijacija na Ameriku. Jer svi žele Nju Jork, Los Anđeles, Vašington, San Francisko, ali sam svakako imao fantastično iskustvo. Iako je mali grad, osjećate se konfornije, ljepše i sigurnije, pogotovo u Americi. Gradić je u blizini Portlanda i Sijetla tako da ne mogu reći da mi je bilo dosadno”, priča Malavrazić.

Bio je smješten u hraniteljskoj porodici, koja je imala sedmoro djece – 5 ćerki i dva sina. Razlog zbog kojeg su se odlučili da ugoste studenta na razmjeni je što su se svih 5 ćerki udale i odselile, pa im je, kako priča, kuća bila jako prazna.

“S obzirom da su mlađa braća uvijek imala starije sestre uza se, odlučili su da im dovedu još jednog “brata”. Zaista sam imao fantastično iskustvo s njima još uvijek smo u kontaktu i jedva čekam da ponovo dobijem mogućnost da ih vidim”, priča Bogdan.

Sistem školovanja je kaže potpuno drugačiji u odnosu na crnogorski, baziran na par obaveznih predmeta za određene godine. U njegovom slučaju obavezna je bila matematika i engleski jezik, a ostale predmete birao je sam.

“Moj raspored su činili biologija, građevina – gdje smo bukvalno pravili kuće pošto imaju ogroman budžet za sve te sekcije, treći čas je bio španski, zatim engleska literatura i književnost, peti američka istorija i civilno obrazovanje i šesti matematika. To je raspored koji sam imao tokom čitave godine. Velika je razlika i stres kad znate da svaki dan pričate, čitate i učite na engleskom jeziku. Nije nimalo lako prvih par mjeseci, ali nakon nekog vremena čak počnete da sanjate na engleskom jeziku. Sada, drago mi je da sam upravo bio u tom gradu, jer je stanovništvo raznoliko – ima ih iz Meksika, Vijetnama , Japana. Kontakt sa tim kulturama je veoma značajan”, prisjeća se Malavrazić.

Stečeno znanje i dalje obrazovanje usmjeriće ka sferi međunarodnih odnosa ili međunarodnog prava.

4 Komentari

 1. Sjajna ideja,sjajan projekat,sjajan momak…Zar sve i svako u Crnoj Gori ma koliko bio kvalitetan mora biti pokusan da se diskredituje zbog pripadnosti nekoj politickoj opciji,drustvenoj zajednici i religiskoj zajednici…Podrzite kvalitet zarad opsteg boljitka!

  3
  4
 2. Mladić svakako vrijedan poštovanja i divljenja, ali politički neutralan. Dio je nevladinog sektora i aktivista koji ne propagira partijsko djelovanje. Ali svakako blistava karijera! 💗

  4
  5
 3. Veoma je opasno slati naše tinejdžere u Ameriku, jer će shvatiti da ih Vlast u Crnoj Gori vara u vezi demokratije. Treba tinejdžere slati u Zimbabve ili Somaliju, jer će se tamo osjećati kao kod kuće i neće postati protivnici Crnogorskog režima. Ko sad može da ovom mladom momku dokaže da je u Crnoj Gori dobro, kada je on doživio i svojim očima vidio šta je dobro?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code