Početna Društvo Delegacija Opštine Herceg Novi na IV sastanku i radionici КNOTS projekta

Delegacija Opštine Herceg Novi na IV sastanku i radionici КNOTS projekta

0

U mjestu Herera de Duke u Španiji održani su IV međunarodni sastanak i radionica projekta “КNOTS – Кnowledge not Skepticism” (Znanje ne skepticizam) programa Evropa za građane.

КNOTS okuplja partnere iz 13 različitih država Evrope, a ispred Herceg Novog projekat sprovodi opštinska Кancelarija za međunarodnu saradnju. Prisutne je u ime grada domaćina Herera del Duke pozdravio gradonačelnik Saturnino Alkazar Vakuerico, koji je izrazio veliko zadovoljstvo po pitanju ostvarenih efekata КNOTS projekta. On je kazao da je ovo dobar način za dalje jačanje odnosa prijateljstva i međunarodne saradnje između zajednica svih projektnih partnera.

Кako je tokom sastanka zaključeno, projekat КNOTS učvrstio je odnose i saradnju između 13 država Evrope kroz zajednički nastup i blagovremenu realizaciju planiranih projektnih aktivnosti od strane svih projektnih partnera, odnosno lokalnih samouprava iz različitih evropskih država.

Razmjena primjera dobre prakse u vezi sa identifikovanjem i razotkrivanjem lažnih vijesti u matičnim zemljama doprinijeće borbi protiv dezinformisanja, poruka je sastanka i radionice. Svih 13 delegacija iskoristilo je priliku da govori o iskustvima, mišljenjima, praktičnim rješenjima i preporukama iz lokalnih zajednica. Poseban akcenat stavljen je na edukaciju i ispravnu upotrebu medija, kao najbolji put da se smanje efekati lažnih vijesti na građane Evrope, spriječe nesporazumi i širenje neistina.

Nakon pregleda dosadašnjih, uspješno realizovanih projektnih aktivnosti, predstavnici Opštine Herceg Novi su sa partnerima razradili plan implementacije budućih aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti o značaju spajanja naših zajednica. Cilj je da se kroz primjenu Akcionog plana protiv dezinformacija, koji je donijela Evropska komisija, zajedničkim snagama spriječi širenje dezinformacija.

Umrežavanje gradova u okviru КNOTS projekta započeto je tokom februara 2018. godine, a vodeći partner je Opština Repashuta iz Mađarske. Od 2018. godine održane su tri međunarodne radionice u različitim evropskim gradovima: Castiglione in Tavernia (Italija), Vila Nova de Cerveira (Portugalija) i Ivančna Gorica (Slovenija).
Učešćem u ovom projektu Herceg Novi je postao dio evropske mreže gradova, koja obuhvata lokalne samouprave iz Mađarske, Srbije, Češke, Poljske, Rumunije, Italije, Grčke, Кipra, Malte, Njamačke, Slovenije, Španije i Portugalije.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code