Početna Turizam Delegacija Opštine posjetila kruzer “Crown Princess”: U naredne dvije godine postaviti Luku...

Delegacija Opštine posjetila kruzer “Crown Princess”: U naredne dvije godine postaviti Luku Zelenika na kruzer mapu

18

Potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović i saradnici posjetili su danas kruzer “Crown Princess”, kompanije “Princes Cruises” iz Sjedinjenih Američkih Država, usidren od jutros ispred Luke Zelenika.

Tom prilikom, delegacija našeg grada poželjela je kapetanu broda Justinu Lewes-u i gostima dobrodošlicu. Uslijedila je razmjena plaketa, obilazak broda, a nakon toga o konkretni razgovori o mogućnostima usidrenja kruzera u Zelenici i u narednom periodu.

Obje strane zadovoljne su današnjim događajem, koji je rezultirao primjetnim prilivom turista u naš grad od ranih jutarnjih časova. Kruzer “Crown Princess” sada ima oko 3000 putnika, uz 1200 članova posade, a današnje posjete Herceg Novom “iznijelo” je 15 autobusa koji su vozili i po više tura.

Kapetan Lewes istakao je da je Luka Zelenika odlična prilika, kako za kruzere tako i za lokalnu zajednicu. Bokokotorski zaliv, uz neopisivu ljepotu, nosi i rizik za velike brodove kada duvaju jaki ili nepredvidivi vjetrovi. Upravo iz tog razloga, Zelenika predstavlja sigurniju opciju od Kotora za dolazak kruzera, ali i četvoročasovnu uštedu vremena.

U prijateljskoj atmosferi se razgovaralo i o načinima realizacije ideje da Luka Zelenika od sledeće godine, ili najkasnije 2020, bude na mapi luka za kruzere. Lewes je inače i prvi kapetan ove kompanije koji je 2008. godine uplovio u Luku Kotor, a danas je prvi kapetan kruzera koji je i zvanično došao u Herceg Novi. Njegovi lični napori u velikom su dijelu doprinijeli da se Luka Zelenika pojavi kao alternativna luka za kruzere u Boki kotorskoj, a u saradnji sa kompanijom Boka Adriatic i Turističkom organizacijom Herceg Novi.

Lewes je istakao da je kompanija “Princess Cruises” itekako zainteresovana za ovaj model saradnje, posebno uzimajući u obzir mogućnosti turističke ponude Dubrovnik-Herceg Novi-Kotor, a jedna od ideja je i da se putnicima pruži prilika da na dan ili dva budu gosti našeg grada u nekom od hotela. Uzimajući u obzir broj turista i intenzitet saobraćaja u našem gradu tokom ljetnjih mjeseci, kruzeri koji bi u budućnosti bili usidreni ispred Luke Zelenika dolazili bi prije ili poslije špica turističke sezone.

Potpedsjednica Đurović je istakla da je danas učinjen veliki korak ka unaprijeđenju novske turističke privrede, a dodatni zamah bio bi napravljen transformacijom “Južnog gata” bivšeg Jadranskog brodogradilišta Bijela u privezište za kruzere.
Kruzing luka bi obuhvatala vanjsku stranu južnog gata, dužine 500 metara, kao i unutrašnju stranu istog, dužine 300 metara. Gaz iznosi od 13 do 37 metara, što bi omogućilo siguran vez najvećih kruzera, te bi predstavljao jedino mjesto u Crnoj Gori gdje bi se mogli sigurno vezati kruzeri poslednje generacije, dužine preko 330 metara.

– Takav vez za kruzere ne bi donio samo dodatni prihod, već bi, što je mnogo važnije, doprinio sigurnosti plovidbe kroz Bokokotorski zaliv, pružio siguran vez najvećim kruzerima, ali i otvorio nova radna mjesta kako u samoj luci, tako i u pratećim djelatnostima. Na ovaj način bi Bijela jedina na crnogorskom primorju imala privezište takvog tipa i tako velikog kapaciteta, kazala je Đurović tokom obilaska.

Poređenja radi, dužina gata koji se sada koristi za prihvat kruzera u Port of Adria (bivši dio kontejnerskog terminala Luke Bar) iznosi 278 metara, dok je dužina gata u Luci Kotor 250 metara, uz gaz od svega 7.80 metara.

Podsjetićemo i da Ministarsvo saobraćaja i pomorstva ranije nije dalo saglasnost Opštini Herceg Novi za koncesiju na južni gat bivšeg Brodogradilišta u Bijeloj, uz napomenu da gradska uprava neće odustati od ove inicijative ni u budućem periodu.

Dobrodošlicu gostima poželjela je i Sekretarka za turizam, ekonomski razvoj i preuzetništvo Opštine Herceg Novi Suzana Memarović, a u delegaciji su bili i predsjednik Izvršnog odbora Turističke organizacije Herceg Novi Aleksandar Đorđević, direktor kompanije Boka Adriatic Ivo Begović i član IO TOHN i predsjednik MZ Luštica Jovan Moric.

18 Komentari

 1. Nije na odmet razmisliti da se valorizuje u turističke svrhe i lokacija bivšeg JBB. Vjerujem da bi bilo prostora da na vezu, uz gat, budu vezana najmanje 2 kruzera istovremeno. Postoji prostor za prilaz i parking autobusa i sl.

  7
  1
 2. Danijela je iskoristila da zajedno sa “vlastima”(što bi rekli pomorci za carinu,graničnu policiju i imigracione vlast) posjeti brod.Kapetan Lewes je bio ljubazan,i tu završava sva priča.
  Kruzing destinaciju određuju agencije,agenti,pregovori dugorčni sa lukama.
  Bura i sidrenje broda su jedini razlog boravka kruzera.

  8
  6
  • Danijela je dosla na poziv kapetana broda, koji je napravio mali prijem i izvrsio razmjenu plaketa povodom prvog dolaska brod u luku. To je lijep obicaj u pomorstvu koji he trebalo ispostovat. A vlasti du zavresene ujutro prije 0700 casova.

 3. Mislim da ni ovaj kruzer ne bi svratio u HN da bura nije duvala u zalivu.
  za prihvat kruzera u zelenici trebalo bi prvo da se rijesi pitanje vlasnistva luke , zatim sva ostala infrastruktura za prijem kruzera asve to da prati i razvoj grada da se urede ulice , da imamo kvalifikovane vodice.da se obezbjedi prohodnost granice da nema cekanja po 4 sata. pa bi ti turisti mogli obilaziti , trebinje dubrovnik i td.

  12
  3
 4. BRAVO ,SVAKA ČAST, KONAČNO DA DA SE KRUZING TURIZAM U NAŠ GRAD DESI I DA SE NASTAVI , KAKO JE LIJEPO BILO VIĐET PUN GRAD DANAS FUREŠTA . ZA BIJELU TREBA BIT UPORAN I OSTVARIT DOLASKE KRUZERA UZ GAT JER JE GAT BAŠ ZA VELIKE BRODOVE DUŠU DAO..

  48
  4
 5. Sad uporedite danasnju sliku sa kruzerom ispred Zelenike , omladini u narodnoj nosnji, turistima, punim restoranima i eksperiment sa silosima. Dat ce Bog da se tu napravi putnicka riva i da se nasa opstina sa kompletnom rivijerom valorizuje kako treba i prilici. Ima tu prostora za hiljadu dodatnih sadrzaja samo treba pametno raditi i pustiti onoga ko zna. Taj sto zna ce napraviti da bude svima dobro.

  41
  1
 6. Kako sta otvoris,ono o kruzeru sacuvaj boze!!U 21 vjeku ,kada na 50 km zapadno i istocno od nas ,vec dvadeset godina stize stotine kruzera u sezoni ,a mi se sjetili sada .Da ga nije bura zaustavila ,ne bi nista ni bilo! Zna li iko od ovih gdje je Herceg Novi????

  20
  37

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code