Početna Društvo Demokrata Boro Lučić na raspolaganju Acu Đukanoviću?

Demokrata Boro Lučić na raspolaganju Acu Đukanoviću?

22

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog pokrenula je izdradu Prostorno urbanističkog plana (PUP) 2016. godine sa jasno određenim smjernicama šta da se radi. Nakon promjene vlasti i dolaska kadra Demokrata gospodina Bora Lučića, 2017. godine dolazi do ogromnih uvećanja gabarita za pojedine projekte uprkos jasnim smjernicama. Ko je i po čijem nalogu dozvolio Acu Đukanoviću i Čedu Popoviću da u srcu Herceg Novog, Kumboru i Baošićima rade projekte mnogo izvan predviđenih parametara?

Kompleks mješovitih namjena/hotel kod Parka Boka

U neposrjednoj blizini zaštićenog prirodnog dobra, spomenika prirode – „Parka Hotela Boka“, u oazi ovog grada je planiran hotel kroz zonu kompleks mješovitih namjena!

Postavlja se pitanje ko je prostor između manastira Sv. Antoana i hortikulturno-botaničkog objekta – Parka Boke, kao jednu od rijetkih sačuvanih ozelenjenih lokacija uz hercegnovsku obalu, prepoznao kao Prostorni potencijal za razvoj i predvidio izgradnju hotela maksimalne moguće kvadrature od skoro 10.000m2, a uz poštovanje maksimalnih indeksa zauzetosti 0.5 i izgrađenosti 2.0?

Da li su u centru zaštićenog dijela grada, u Zapadnom podgrađu, neophodne radikalne građevinske investicije koje će nepovratno da izmijene i naruše jednu od najljepših i najprepoznatljivijih vizura sa mora na grad Herceg Novi?

Da li je prenamjena planiranih urađenih zelenih površina iz nacrta plana u građevinsko zemljište eklaktan primjer kako treba da se odnosimo prema zelenim džepovima grada, koji su jedan od osnovnih kvaliteta našeg urbanog prostora, a čija je eksplatacija i zamjena betonom sve evidentnija?

Hotel Baošići

Baošići su jedno od najljepših naselja duž Hercegnovske rivijere. Upravo zbog svoje specifičnosti i „osjetljivosti“ zahtjevaju ozbiljnu i detaljnu analizu sa aspekta prostornog planiranja, te zbog toga dug vremenski period nijesu „pokriveni“ planskim dokumentom.

Upravo u ovom naselju, uprkos nedostatku planske dokumentacije i detaljnog sagledavanja prostora, je za lokaciju koja se prostire od Jadranske magistrale sve do morske obale, planiran još jedan hotelski gigant!

Da li je za našu obalu, za naše dobro, pogodna izgradnja Hotela od čak 7 nadzemnih etaža? Da li je jedina moguća namjena za površinu od 27.088m2 naselja hotel od mogućih skoro 55.000m2, s obzirom da je planirani indeks izgrađenosti za tu lokaciju 2.0? Ko uprkos svim preporukama za izgradnju objekata koji su mimikrični u odnosu na pejzaž valorizuje prostore uz more kao hotelske cijeg smo negativnog uticaja svjedoci? Ko na ljestvici prioriteta stavlja hotel iznad života Novljana u sjenci objekta od 7 etaža?

Ako bi dalje ušli u istoriju ove lokacije jasno je svima o kakvoj se raboti radi. Još 2013. godine stručni tim je mjesecima analizirao lokaciju, uz transparentno učešće stručne javnosti i mještana. Nakon ozbiljnog rada zajedno sa Investitorom je konačno napravljen dogovor i Agencija za izgradnju i razvoj opštine Herceg Novi je raspisala konkurs za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje hotelskog kompleksa Carine u Baošićima. Cijeli postupak je finansirao Investitor pa je jasno zaključiti da je i sam bio zadovoljan ponuđenim. Projektnim zadatkom dati su urbanistički parametri, zauzetost parcele 0.4 i izgrađenost 1.2 što je značilo izgradnju kompleksa od maksimum 28.000m2. Investitor nije započeo gradnju, a što bi kada 2016. započinje izrada PUP-a. Sav prijethodni rad i trud se poništava, prijedlozi struke i mještana se bacaju pod noge i za istu lokaciju daje se mogućnost gradnje kiklopa na 7 etaža i duplo više, vjerovati ili ne sada čak 55.000m2.

22 Komentari

 1. Ljudi uopste niste skapirali o kojoj lokaciji se radi.
  To je odavno u planu, pa zasto je, sad vec bivsa direktorica muzicke skole, izbacila HN poziriste, jer je plan da se obezbjedi prilaz tom hotelu iz grada. A ona je naklonjena DPSu.
  A o postenju pojedinaca necu pricati, zato je i napredivao za PG jer voli da gradi golemo… 😀

  7
  3
 2. Ja sam jedan od malobrojnih Novljana koji pamte stari hotel “Boku.” Imala neku privlačnost i sjedati ljeti ili zimi u bašti ili u kafr-restoranu čovjek se osjećao gospotski. Kažu nije bio rentabilan i da je neisplativ za rekonstrukciju poslije zemljotresa. A da li je to baš tako? Na prvim turističkim razgledicama iz 30-ih god. prošlog vijeka, hotel “Boka”, zajedno sa vilom “Rivijera”, dominira pogledom sa mora. Danas prave hotele i samo “krkaju” sobe i krevete, a ni jedan hotel u HN nema dušu hotela “Boke”. Treba izgraditi isti. U Arhivu HN postoji izvorni plan, pa eto o čemu gradski funkcioneri mogu da razmišljaju

  20
  3
 3. Sugradjani moji,javljam se iz Santosa. Mene je Boro Lucic prije pet godina maknuo sa ulice I ukrcao na Norvesku kompaniju bez I jednog jedinog eura. Za to vrijeme sam napravio sprat I ozenio se. Da sam ostao na ulici mozda bi I meni smetao hotel Park I hotel Kumbor,Ali vidjeh malo svijeta pa sam ponosan na moj novi Herceg novi. Pozdrav za Bora Lucica I moj novi

  20
  10
 4. Anonymous kad si tako posten i castan reci ljudima u facu a ne da se krijes iza laznog imena.Vrjedjas radne i postene ljude.Pas koji laje ne ujeda vazda bilo.

  12
  3
 5. Čitam ovaj tekst i ove komentare i cudim se mojim novljanima,ovako nešto mogu komentarisati samo dosljaci,pominjati Bora Lučica u negativnom kontekstu je suludo,cijeli svijet zna za njega. Ne razumijem svoje sugradjane koji se protive da na čelu izgradnje novoga bude pomorac koji je prespavao u više svijetskih hotela nego neki gradski eksperti koji nisu mrdnuli dalje od Zlatibora.
  Čovjek koji je obišao cijeli svijet i treba da bude u agenciji za izgradnju. Siguran sam da ima podršku od pravih novljana,kao što je ovaj čovjek što ga javno podržava iako je u suprotnu partiju,ono što je dobro vide svi oni koji ove da vide.

  15
  15
 6. Jeste da malo lickaju i pickaju po gradu, velika razlika nego nista al time odvlace paznju da ih ne pljuvamo toliko oko premajena gabarita, parcela i ostalih malverzacija…ma i to je ok, al pomalo.. 🙂

  12
  4
  • Sve treba proveriti. Ovo se odnosi i na uslove pod kojima je preuzet put za Trebinje.Svi u Novom znaju u kakvom je stanju i da je potrebno milione uložiti za njegovu sanaciju. A o zemljištu na Lustici…

 7. Zalosno je kad neko prica lose o ovom covjeka. Covjek koji ji je obucavao pomorce na kirabatima. Njima je valjo nama nevalja. Covjek pomorac. Osnovo privi zenski fudbalski klub.u boku kotorsku. Ukrcavo sirotinju na brodove. Ja Sam pristalica d.p.s. a. Moje ime. Je barbat sali. I sramota je sto ovo radite. Zbog politike.

  18
  37
 8. Lako su dosli do nekretnine.
  Cedo je svu imovinu bivseg JUZNOG Jadrana AD dobio za cca 500.000. DEM. zemljista u zoni MD cca 70.000.m2 po cijenim od cca 25 Evra po m2.Nikada nije dobio potvrdu Ssvjeta da je platio trzisnu cijenim. Na sve se uknjizio nezakonito kao vlasnik. Krckmio Rusima za millione…ave kod Tuzioca u fioku deset) petnaedt godina…izvidja I dalje.

  44
  5
 9. Za najstariji hotel Crne Gore, ruinirani hotel “Plaža” u Zelenici, izrađen je projekat rekonstrukcije istog kapaciteta od 30 gostinjskih jedinica, u razmeri 1 : 100 na nivou građevinske dozvole

  19
  5
 10. Ko išta zna o Gradu, zna da je tačka prepoznavanja bio upravo hotel Boka, koji je skoro 80 godina ukrašavao pogled na Grad s mora. Sada dominira onaj, onaj, ajde da ne budem grub prema ,,kulturnom” centru, BUNKER (samo fali top da viri iz njega). Zato treba napraviti taj hotel, uz očuvanje zelenila. Grad se povećao 3 puta, neka i hotel bude povećan, a zelenilo, isto ono koje je sada tamo, uz nove tehnologije izolacije, može da bude po krovu, balkonima i svuda okolo.

  21
  9
  • A napraviće repliku starog hotela?? Naravno da neće,sve je ovo klasično silovanje grada,koje mi eto godinama dopuštamo.To je zato što smo blagi ljudi,pa onda svi ljuti i divlji koji dođu lako otmu ko šta hoće

   18
   2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code