Početna Društvo Deponija Tisove grede neodrživa, Duboki do blokiralo Ministarstvo, Opština nema alternativu

Deponija Tisove grede neodrživa, Duboki do blokiralo Ministarstvo, Opština nema alternativu

12

Zbog odlaganja komunalnog, neopasnog i građevinskog otpada na lokaciji Tisove grede, stanovništvo i njihova imanja na Ublima, u hercegnovskom zaleđu, ozbiljno su ugroženi, budući da su incidenti, pojava dima iI vatre, na deponiji skoro svakodnevni. Zagađen vazduh, otrovni dim i pepeo guše nekolikio porodica na Ublima, ugrožavaju usjeve.

Deponija Tisove grede

Opština Herceg Novi još nema drugo rješenje za odlaganje otpada, očekuje zakazivanje ročišta u Upravnom sudu. Tužila je resorno Ministasrtvo koje je obustavilo izdavanje nove građevinske dozvole za obližnju sanitarnu deponiju Duboki do.

Odlukom o određivanju lokacije za privremeno skladištenje komunalnog otpada i Odlukom o određivanju lokacije za odlaganje neopasnog i građevinskog otpada, Tisove grede mogu se  koristiti do 1.januara 2020. godine, odnosno do izgradnje nove sanitarne deponije.

Lokacija za deponiju Duboki do

Potpredsjednica Opštine Danijela Đurović, Radiju Jadran je kazala da za izgradnju deponije postoji sva planska i tehnička dokumentacija. Opština Herceg Novi je pokrenula postupak pred Upravnim sudom, koji i pored urgencija nije zakazao ročište po ovom predmetu.

Posebno je zabrinjavajuće što je Vlada Crne Gore na jednoj od skorašnjih sjednica donijela Odluku o izmjenama državnog Plana upravljanja komunalnim otpadom, kojim je smanjen broj centara za obradu otpada, te će po njima Opština Herceg Novi svoj otpad morati da odvozi na lokaciju Možura koja je projektovana za opštine Bar i Ulcinj. Iako Đurović ne precizira od kada i koliko će taj odvoz koštati Opštinu, jasno je da je pred Herceg Novim ogroman problem i izdaci.

Podsjetićemo, Opština Herceg Novi je tužbu protiv MORT-a procesuirala početkom oktobra prošle godine. Upravni sud je, po tužbi MZ Morinj i Opštine Kotor poništio građevinsku dozvolu za deponuju, koju je izdalo Ministarstvo prije više od godinu i po, zbog sumnje u štetan uticaj na životnu sredinu, posebno morinjske izvore. U međuvremenu, bilo je nekoliko ročišta koja su rezultirala odlukom Ministarstva da obustavi  izdavanje građevnske dozvole dok ponovo ne preispita sve uslove za gradnju  i primjedbe MZ Morinj.

Obezbijeđena su i početna sredstva za gradnju, tačnije preko 800 hiljada eura za pripremne radove. Preostala  sredstava trebalo je obezbijediti kreditom iz Direkcije javnih radova ili kroz privtano javno partnerstvo.

Kako saznajemo, za deponiju je već određen i direktor, međutim, Đurovićka nije odgovorila na naše pitanje ko obavlja funkciju rukovodioca nepostojeće deponije Duboki do, te što on radi kada  sanitarno odlagalište otpada ne postoji.

12 Komentari

 1. Ne znam ko je odgovoran za ovoliko smeca po gradu kod sole mara kontejneri krcati settaliste kante pune do prike nove godine bilo je uredno sad bruka spic sezone ne jerovatno

  6
  4
 2. U prvoj slici vidim keš! Guma, plastika, metal… E kuku vam i jes kako krpite vlast i kako birate tako sad “žanjete”. Da vas nije trebalo bi vas izmislit! Bitno je da se puši Marlboro meki i gricka kašičica po šetalištu. A kad treba podržati doktore iz bolnice onda ste svi pri onoj “pušiti me stat”. A što vi radi Mića, ccc… Bravo vi ga Novljani, za bolje nijeste!

  17
  2
 3. Katastrova: Tisova greda se korsiti i nikom ništa – a Duboki do se ne može koristiti!
  Tu nema nikakve logike.
  Očito u našoj korumpiranoj državi treba nekoga dobro podmazati, da bi se dobila dozvola za upotrebu uređene deponije.

  13
  2
 4. Ogroman problem koji prijeti da postane jos veci ako se ne dobije dozvola za gradnju deponije.Voznja smeca do Mozure podici ce cijenu za privredu i gradjane do ne izdrzljivosti.Ne smije se dozvoliti napustanja rjesenja za Duboki do nikako.Ali posebna novost je da postoji i direktor deponije Duboki do koje nema!?Ne mogu da vjerujem ali tako je saopsteno.Pa ko je to,ima li sekretaricu,auto….Ako je to tacno ovo je svjetski hit.

  35
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code