Početna Kultura DESET DANA 21. KOTORSKOG FESTIVALA POZORIŠTA ZA DJECU

DESET DANA 21. KOTORSKOG FESTIVALA POZORIŠTA ZA DJECU

0

crvenkapaIzvođenjem predstave „Baba Jaga”, koprodukciom italijanskih teatara na Trgu Sv. Tripuna, večeras u 21:30 h počeće 21. kotorski festival pozorišta za djecu kao i 5. Međunarodni festival Kotor Art.
Tokom desetodnevnog trajanja festivala, publici će premijerno biti prikazano 96 programa na preko 50 lokacija. U glavnom dijelu programa biće odigrano 16 profesionalnih pozorišnih predstava. Prateći dio programa sastavljen je od 71 postavke izražene kroz dječje scensko stvaralaštvo, off – programe, zabavno – književne, likovne, muzičke, 9 animacionih i preko 80 repriznih programa.

Član uredničkog odbora i organizacionog tima Dejan Đonović za naš radio je istakao da je ove godine pripremljen izuztno bogat program, čija realizacija nije nimalo laka, ali će posjetioci zaista uživati tokom svih 10 dana, naglašavajući da festival ima jednu specifičnost.
„Program je u znaku podrške EU, odnosno programa „Kultura 2007 -2013″, dakle „ušli smo u Evropu”, a imamo i velik broj učesnika iz zemalja EU.”
U okviru tog programa, kotorskom festivalu dodijeljen je grant u iznosu od 50.000 eura. Na konkursu koji je okupio 235 evropskih festivala, za finansijsku podršku odabrano je 11, a među njima i kotorski.
Na festivalu će se predstaviti preko 1000 učesnika iz 22 zemlje od kojih je 350 profesionalaca iz 25 pozorišta. Pored njih, učestvuje i deset amaterskih pozorišta kao i preko 25 organizacija i škola.
„Program je prilično ambiciozan. Prošle godine smo imali 80, a ove godine preko 90 programa i sve je to „stisnuto” u deset dana, tako da „festivalu postaje tijesno”.”
Pored predstave „Baba Jaga” koja otvara festival, nastupiće i lutkarsko pozorište iz Nikšića „Šćućkin” sa predstavom „Crvenkapa”, Gradsko pozorište Podgorica sa predstavom „Pinokio” i Kraljevsko pozorište Zetski dom sa predstavom „Žabar”. Gostuju pozorišta iz Ljubljane, Barselone, Varšave, Skoplja kao i zagrebačko Gradsko kazalište i drugi.
Svakog dana održavaće se razgovori o predstavama „Da te pitam, da me pitaš”, kao i brojni likovni programi, instalacije i umjetničke radionice za djecu i mlade. Nagrade žirija biće dodijeljene 10. Jula, posljednjeg dana festivala.
Kotorski festival pozorišta za djecu, kao prvi segment Kotor Arta ujedno je posvećen i Njegošu, tako da će u avgustu premijerno biti izvedena i predstava Njegoš za djecu, sa motom: “Kako rastu veliki ljudi”.

Picerija i restoran

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code