DESET FILMOVA U ZVANIČNOJ KONKURENCIJI ZA MONTENEGRO FILM FESTIVAL

DESET FILMOVA U ZVANIČNOJ KONKURENCIJI ZA MONTENEGRO FILM FESTIVAL

164
0
Podijeli

filmski kanli kulaKoncept ovogdišnjeg filmskog stvaralaštva Montenegro film festivala, ostaće isti, pa će se za 7 dana u Herceg Novom publika moći da pogleda 89 ostvarenja, a u zvaničnoj konkurenciji na Knali Kuli 10.
Neće ni ove godine izostati premijera crnogorskog filma, pa će se u Novom predstaviti reditelj Nikola Vukčević sa novom filmom “Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa”. Pored Ane Sofrenović i Emira Hadžihafisbegovića, u ekipi je i iskusni crnogorski glumac i profesor glume na cetinjskom FDU – Branimir Popović, te mlade nagrađivane crnogorske glumice Branka Stanić i Julija Milačić i njihov kolega Slavko Kalezić, a tu su i Petar Božović i Branislav Trifunović.
U konkurenciji će biti i film “Skidanje” u kome jednu od glavnih uloga igra Novljanka, Dragana Daca Dabović, tako da imamo i domaće snage u konkurencijiza nagrade. Biće to u svakom slučaju regionlni festival kakva mu i jeste koncepcija, pa nas pored crnogorskog očekuju i u takmičarskom dijelu i filmovi iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, ali i iz Ruminije, Mađarske, Bugarske.
decaciPoslovni direktor festivala Zoran Žiokvić za naš radio otkriva da će i ove godine, pored deset filmova koji će se takmičiti za neku od nagrada, biti prikazana i dva van kokurencije, ali biće to pobjednici Kanskog i vjerovatno Venecijanskog ili Berlinskog festivala.
Na drugoj tvrđavi Forte mare, gledaćemo filmove sa evropskih festivala, Kan, Berlin, Venecija.
U selekciji dokumentarnih filmova biće 38 filmova iz čitavog svijeta koje je odabrao Vladimir Perović. Ni tu neće izostati crnogorski autori.
I ova selekcija će imati takmičarski dio i dodojeljivaće se dvije nagrade, za nabolji film i specijalna nagrada.
U amfiteatru Hercegnovskog pozorišta i ove godine šansu da se pokažu imaće mladi reditelji iz regiona, tačnije segment studenskog filma i ove godine će naći svoje mjesto na festivalu – kaže Živković.
To su ostvarenja studenata sa filmskih akademija iz regiona i Crne Gore. Biće preko 40 filmova mladih autora, a koji je najbolji odlučiće upravo njihove kolege sa fakulteta koji će biti članovi žirija.
skidanje1Koncepija ostaje ista, ali zato tehnički uslovi moraju pratiti novo što je zahtjev za kvalitetnije prikazivanje filma. Živković pojašnjava da ni jedan od 89 filmova koje ćemo gledati neće biti prikazan na standradnoj i dobro poznatoj traci.
– Od ove godine filmska traka više nije primarna i najvjerovatnije neće biti ni jednog filma na traci nego ćemo ih prikazivati u posebnoj tehnici DSP, koja je izuzetno skupa i dosta će se sredstava izdvojiti za prikazivanje filmova u toj tehnici na Kanli kuli i na Forte mare.
To će po riječima Živkovića usložiti finansijsku stranu Montenegro film festivala jer će najviše sredstava otitći upravo na iznajmljivanje tehnike za takvo prikazivanje filmova. No on ističe da su već u pregovorima sa jednom producentskom kućom koja opskrbljuje sve festivale u regionu.
Filmski festival u Herceg Novom koštaće kaoi lani oko 100.000 eura, a Ministarstvo participira sa 60 odsto sredstava.
Tardicionlano Montenegro film festival trajaće od 1. do 8. avgusta, a u Direkciji će se potruditi da zadovolje još jedan veoma važan segment, da dovedu što više protagonista filmova.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code