DESET GODINA MASLINARSKOG DRUŠTVA BOKA

DESET GODINA MASLINARSKOG DRUŠTVA BOKA

161
0
Podijeli

Ovo je mjesec kada će Maslinarsko društvo “Boka” obilježeti deset godina postojanja i svojevrsne misije obnove maslinarstva u Boki i Crnoj Gori.

Predsjednica društva Vesna Đukić kaže nam da je ta misija ispunjena, jer su članovi društva mnogo učinili na promociji maslinarstva, popularizaciji domaćih proizvoda, oživljavanju sela i maslinarstva kao proizvodnje i kulturno turističke kategorije.
„Nismo se zadržavali samo na tome da se maslinarstvo tretira kao ekonomska kategorija, već da se ono uključi i obogati turističku ponudu Boke. Koliko postojanje Udruženja maslinara i sve njegove aktivnosti znače za crnogorsko maslinarstvo, najbolje govori podatak da se kod ljudi vratila želja za uzgajanjem i razvojem ove primorske kulture. Sve je više mladih zainteresovano za obnovu i za povećanje broja stabala maslina” – tvrdi Đukićka.
Održano je i niz predavanja na kojima je maslinarima, ali i potrošačima ukazano na pravilan uzgoj, preradu i održavanje maslina.
„Uticali smo na obavještenost proizvođača i potrošača, apelovali da primjenjuju standarde razvijenijih zemalja o proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja” – prića Vesna Đukić.
Ipak, ono što društvo nije uspjelo da uradi jeste povećanje broja stabala maslina na području Boke da bi se se dostigla brojnost 1992. godine kada je posljednji put rađen popis stabala u Crnoj Gori.
U društvu ističu da još uvijek nema strategije maslinarstva. Katastar maslina trebalo je da se uradi i u okviru nekih državnih projekata, međutim, sve što se do sada uspjelo jeste formiranje registra maslina, u saradnji sa Opštinom Tivat, koji još uvijek nema registar proizvođača, ali, kako kaže Đukićka, „i to je korak naprijed za neku kasniju širu bazu podataka”.
Podsjetićemo, “Boka” je oformljena prije deset godina spajanjem manjih udruženja maslinara sa Luštice, Grblja, Kotora i Tivta. Broji 635 članova, ali malo aktivnih.
Za jubilej prirediće manifestaciju koja će imati izložbeno prodajni karakter, tribine vezane za zdarvlje i masline.
Biće održana i redovna godišnja Skupština udruženja.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code