DESET GODINA PORODILIŠTA U MELJINAMA

DESET GODINA PORODILIŠTA U MELJINAMA

866
0
Podijeli

porodiliste meljine bebaNa desetogodišnjicu od otvaranja porodilišta u Meljinama rođene su dvije bebe, a od 8.marta 2003. godine do danas u porodilištu Opšte privatne bolnice u Meljinama svijet su ugledale 2852 bebe. Najviše pacijentkinja je bilo iz Herceg Novog, ali sve više je i iz okolnih gradova i cijele Crne Gore.
– Zbog izuzetnih uslova našeg porodilišta, koje je namodernije u Crnoj Gori, sve je više i strankinja, Ruskinja, Engleskinja, a prije deset dana porodili smo i jednu Brazilku. Za sve Novljanke porođaj je besplatan, pa čak i ako su zaposlene u nekom drugom gradu u Crnoj Gori. Važno je da imaju ličnu kartu da borave u ovoj opštini – kaže za Radio Jadran, novi načelnik porodilišta, dr.Slobodan Bulatović.
On dodaje i da je do skoro porođaj koštao 500 eura, a sada je menadžment Bolnice u Meljinama odlučio da uvede popust od 30 odsto za pacijentkinje iz okruženja, Srbije, BIH… Dr.Bulatović, koji je prije tri mjeseca došao u Meljine nakon sedmogodišnjeg rada u Bijelom Polju i Mojkovcu, kaže da je porodilište u Meljinama odlično opremljeno i kadrovski osposobljeno. Ima sedam soba sa kupatilima i TV-om, jedan apartman, koji se dodatno plaća. U porodilištu su zaposleni tri ginekologa, jedan pedijatar, a uskoro će stići još jedan. Tu je i 8 babica i 6 pedijatrijskih sestara.
– Naše porodilište se izdvaja i po tome što omogućavamo da porođajima, ako to želi, prisustvuje i suprug. Naravno, to je usluga koja se dodatno plaća, baš kao i boravak pacijentkinje sa suprugom u apartmanu nakon porođaja – ističe dr.Bulatović
Ovdje pored porodilišta obavljaju i sve vrste ginekoloških i ulltarzvučnih pregleda i ginekoloških operacija, uzimaju i uzorke pupčanika za matične ćelije.
U prosjeku mjesečno u porodilištu u Meljinama rađa se od 20 do 25 beba, mada kaže dr. Bulatović, sigurno bi bilo i više porođaja da su porodilje informisane o uslovima boravka. Jer, mnoge Novljanke misle da se porođaj plaća, a to im ustvari refundira Fond zdravstva. Ostaje da se građanke Novog izbore i da imaju besplatne ginekološke preglede, odnosno da Fond zdravstva prihvati da refundira i tu zdravstvenu uslugu, kao u drugim bolnicama u Crnoj Gori.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code