Početna Kultura Desila se čarolija: Završnica Jazz Bay festivala sa Zvjezdan Ružić sekstetom

Desila se čarolija: Završnica Jazz Bay festivala sa Zvjezdan Ružić sekstetom

1

Koncertom fenomenalnog Zvjezdan Ružić seksteta završen je 6. Jazz Bay festival. U ovom sastavu sekstet je u Herceg Novom nastupio prvi put, iako su muzičari pojedinačno već gostovali u Crnoj Gori, neki i na prošlim izdanjima festivala.

Za prvo pojavljivanje pred novskom publikom, Ružić je odabrao kompozicije sa njegova tri albuma: The Knightingale Cabaret, Elfin farewell i Pandaland.

Ružić sa bendom u Herceg Novi dolazi kao petorostruki dobitnik nagrade Porin te šestorostruki dobitnik strukovne nagrade Status u kategoriji jazz klavir, koju dodjeljuje Hrvatska galzbena unija. Svjetske pozornice – Schoenberg hall na UCLA, ARENU Budokan u Tokiju, Cadillac Shangai concert hall i druge, na dan je zamijenio hercegnovskom Dvoranom Park.

Novljanima i gostima priredili su spektakularno veče. Takve impresije dijeli i sam Ružić:

„Večeras se nama na pozornici desila neka čarolija u bendu, grlili smo se kad smo sišli s pozornice. Izveli smo skladbe sa sva tri albuma, atmosfera u dvorani bila je predivna. Bila nam je čast nastupiti u vašem gradu i na festivalu Jazz Bay o kojem sam toliko puno čuo i čitao. Ovo je definitivno festival svjetske klase i posebno mi je drago što me direktorica festivala, Nađa Karadžić pozvala“, kazao je Ružić nakon koncerta za Radio Jadran.

Za koncert Zvjezdana Ružića i seksteta, najviše je „kriv“ Matija Dedić, koji je prošle godine nastupio u završnici festivala sa Ante Gelo kvartetom, a po čijoj preporuci je Ružić i prihvatio poziv:

„Dogovore za nastup u Herceg Novom počeli smo još u novembru prošle godine i nakon svega, tu smo, u ovoj predivnoj dvorani. Publika i reakcije bili su fantastični. Definitvno se večeras desila neka čarolija“, ocjenjuje naš sagovornik.

Sa muzikom koju „proizvodi“, Ružić je nastupao od Nju Jorka do Kine, ali razliku među publikom ne pravi:

„To je isto kao da me pitate ima li razlike između Crnogorca i Hrvata. Jer, evo recimo, kažu da smo lijeni i vi i mi. Sve zavisi od sinhronizacije sa publikom. Jer možete biti u klubu u Nju Jorku ili na nekom drugom mjestu koje neko smatra snom snova, a da se sa publikom ne dogodi hemija. Možete biti i u najmanjem selu u nekoj planini i da se desi čarolija, nema tu pravila“, kaže on.

Regionalna jazz scena, kako primjećuje, doživljava abnormalnu ekspanziju jer izdaje se dosta dobrih jazz albuma, dosta je dobrih i kreativnih muzičara, novih festivala i muzika generalno, ne samo jazz, ima perspektivu, zaključio je Ružić.

Program je nastavljen u Boka baru jam sessionom, koji su i sinoć priredili Miodrag Šule Jovović, Branko Marković i Martin Đorđević, dok je Dragan Carlo Đorđević ponovo otpjevao nekoliko jazz standarda.

Posebne reakcije publike izazvao je iznenadni „koncert“ dijela Ružićevog seksteta, koji su praktično nastavili koncert iz sale. Njima se pridružio hercegnovski muzičar Goran Milojević – aka Forest Gamp, koji je spontano, sa poda lokala, pružao instrumentalnu podršku i otpjevao nekoliko pjesama.

Direktorica festivala Nađa Karadžić planira da od sljedeće godine festival bude održan na nekoliko lokacija, uključujući i koncert na Vodenoj kočiji i krsterenje zalivom, što bio prvi put.

Ovogodišnji festival organizovala je NVO Jazz bay Herceg Novi, uz podršku Opštine, TO HN, JUK Herceg Festa, te više sponzora, među njima i Val Gojković.

1 komentar

  1. Mislila sam da je nemoguce da se nesto ovako čuje i vidi u Ovom jadnom gradu gdje uglavnom gostuju Cece trofrtaljke, bubamare i njima slične. Hvala za predivne dvije večeri ❤️

    7
    5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code