DESIO SE “IZBOR“, PO VOLJI NOVLJANA: “PONEKAD SU I SNOVI JAVA“

DESIO SE “IZBOR“, PO VOLJI NOVLJANA: “PONEKAD SU I SNOVI JAVA“

0
Podijeli

izbor hn1Novljani i svi koji osjećaju da posrnulom gradu treba ruka spasa, ispunili su sinoć nekom novom pozitivnom energijom prepunu Dvoranu “Park”. Upoznali su 20 osnivača i prijatelje Udruženja građana “Izbor”. Inicijator osnivanja ovog Udruženja je Novljanin, uspio poslovni čovjek, koji živi u Rimu i koji je vlasnik više preduzeća na relaciji Rusija – Srbija i veliki humanista, Dušan Radović. Mnogi su napisali pismo podrške, poput Zvjezdana Vidakovića, Antonija Pušića, Vlada Georgijeva, Novljana iz dijaspore, koji bi da se vrate u svoj Novi i da pomognu njegov preporod. A prijatelji “Izbora” poručili su kratko s govornice:
Stevo Koprivica: “Piscima nije mjesto u politici, jer su preemotivni i presubjektivni, a ja priznajem obje stvari. Vrlo sam subjektivan kad je Herceg Novi u pitanju. To je moj grad, to je moj identitet i sve ono što što mislim, radim i osjećam formirano je u ovom gradu…. Ali, moja podrška “Izboru” leži u tome što “Izbor” nije politika. “Izbor” je volja Novljana, volja da se poslije mnogo godina moj grad uzdigne sa koljena, na kojima je već dugo i da bude gord, ponosan i dostojanstven kao što zaslužuje”.

izbor stevan koprivicaAna Ivanović: “Cilj je da Herceg Novi postane elitna turistička destinacija, da otvorimo fakultete i škole…”
Lidija Leovac: “Izbor” je ono što sam dugo čekala, ali nisam mogla sama”.
Kodeks Udruženja predstavljen je kao skup vrijednosti i principa, koji se zasniva na radu za dobrobit društva u cjelini, a ne na ličnoj koristi, na poštovanju ljudskih prava, zakona, odgovornosti, na nezavinsoti, javnom radu i najvišem kvalitetu upravljanja. Njegovi članovi postupaju domaćinski prema Herceg Novom i Crnoj Gori, promovišući poštenje, pravednost, istinitost i kulturu dijaloga. Oni koji su se sinoć predstavili građanima Novog, kao osnivači “Izbora”, obrazovani su ljudi, preduzetnici, arhitkte, advokati, naučnici, privrednici, inženjeri, turistički radnici… Riječju, politički nepotrošeni i neeksponirani, vrijedni građani Novog. Objasnili su kratko i jasno:
Ilija Tomašević: “Personalni sastav Udruženja “Izbor”, uz podršku onih koji će se priključiti, daje nadu da će ovaj grad vratiti na mjesto koje je nekada zauzimao na mapi Jadrana. S više posla, tolerancije, ljubavi i humanosti”.
Vladimir Šabović: “Ne tako davno bilo je ponos živjeti, rasti, učiti, raditi i odmarati u Herceg Novom. U “Izboru” sam da bi opet tako bilo”.
Mirko Čeprnić: “Nije nam svjedno kakva je stvarnost i kakva je perspektiva naše djece i unuka u ovom gradu. Zbog toga i svih poštenih Novljana poručujem. Mi imamo ideju, vi imate “Izbor”.
izbor hn4Prof. dr Milan Milanović: “Velike ideje pokreću preduzimljivi vizionari. Nas je okupila velika ideja koju je pokrenuo Dušan Radović, a to je ideja o mogućem preobražaju, razvoju i napretku našeg kraja, ne samo priobalja, nego i novskog zaleđa, sela i planinskog prostora. Svi smo dužni našim selima, koja su nas odhranila i školovala. Zemlja, šume i palnaine nijesmo samo naslijedili od predaka, nego smo ih zapravo pozajmili od potomaka, zato ih moramo unaprijediti i ustupiti novim naraštajima”.
Goran Čolović: “Vrijeme ne možemo vratiti unazad, ali sam siguran da hoćemo i da želimo, a i da možemo, ali svi zajedno u jedan glas, sve uraditi da Herceg Novi bude ponovo prvi grad crnogorskog turizma. To je nešto što želimo i hoćemo, a imamo i obavezu prema djeci i svojim precima”.
Marko Poznanović: “Pitaju me: Jesi li ti u “Izboru”? Kažem: Ne! Ja nisam u “Izboru”, ali “Izbor” je u meni. Jer, to je ustvari ono što sam prepoznao u ideji, koja se podudara sa mojim ubjeđenjima da jedino tako možemo da živimo bolje”.
Boris Ilijanić: “Bavim se arhitekturom i prostornim planiranjem pa bih želio održivo planirani Herceg Novi, čist vazduh, čistu vodu, zdravu hranu i čistu energiju. To je naša budućnost”.
Vidoje Krstonijević:”Okupili smo se sa velikom voljom i željom da znanjem i iskustvom doprinesemo da ovaj grad postane bolje mjesto za život i da u budućnosti bude prepoznat kao grad mogućnosti za sve. Zato je “Izbor” mjesto gdje svi možemo pronaći sebe i učiniti da sjutra svi živimo bolje”.
Jovica Rašović: “Srce mi je puno kao i ova sala i osjećam da smo već nešto uradili za napredak Herceg Noovg. U “Izboru” sam prije svega zbog toga, jer želim mediteranski, evropski i ekološki Herceg Novi. Želim grad koji misli na sve svoje građane, sa jednakim pravom, koji poštuje i daje mogućnost njima i njihovim potomcima da ostvare budućnost razvojem grada na principima održivog razvoja i socijalne pravde”.
izbor zeljko tafraŽeljko Tafra: “U “Izboru” sam, jer želim da Herceg Novi bude najbolji i najljepšti grad na svijetu”.
Mladen Ivanović: “Iako su moji biografski podaci dosta šturi, to ne znači da sam se nedavno rodio. Živim 50 godina u Herceg Novom i volim ovaj grad. Odlučan sam da sav svoj ljudski i profesionalni potencijal angažujem radi zasutavljanja propadanja ovog grada, a za njegov oporavak. Siguran sam da ću s “Izborom” to uspjeti”.
Boris Božović: “Želja mi je da Hreceg Novi bude grad u koji će se moja i vaša djeca vraćati i ostajati u njemu poslije stečenog obrazovanja i završenih škola. Ne bih želio da jednog dana dođu i kažu – idemo, jer nemamo izbor. Zato mi je čast da budem dio ovoga tima za kojeg vjerujem da može našoj djeci opet da omogući izbor”.
izbor krsto spaicKrsto Spaić: “Mi jednostavno nismo imali izbor, zbog toga smo osnovali Udruženje “Izbor”. Dragi Novljani, od večeras to je i vaš “Izbor”.
Nikša Gojković: “Pitaju me neki moji prijatelji – da li si dobro razmislio? A ja im kažem – razmislio sam itekako dobro! Ideja o jednom “Izboru” u meni je već duže vremena. To i znaju neki moji prijatelji. Sazrijevala je, ali je trebalo da se poklopi dosta toga. Sada se poklopilo sa ovom ekipom koja uliva povjerenje. Nadam se da ćete i vi dobro razmisliti i pridružiti nam se za bolji Herceg Novi. Da naša djeca ne šalju nama poruke iz bijelog svijeta nego da budu ovdje i da oni šalju poruke u svijet o tome kakav je Herceg Novi”.
Špiro Vuković: “Nije vam teško da prepoznate u meni najstarijeg člana ove elitne družine. Dosta sam stariji od njih. U moje vrijeme kad sam stasao za službu nije bilo izbora, planski se odlazilo pa su mene vjetrovi odnijeli daleko od mog rodnog kraja. Iz Kumbora sam otišao prvo na studije, a poslije na kraj Srbije, na tromeđu bugarsko rumunske granice, a kasnije poslije određenih godina došao sam u Beograd, gdje sam živio 50 godina. Vjerujte da me svo vrijeme morila nostalgija za rodnim krajem i želio sam da mu se vratim. Želja mi se ostvarila, ali kad sam došao, rastužio sam se. Jer, zatekao sam ovaj naš grad i sve što mu pripada u jednom urušenju, u stanju gorem no kada sam odole odlazio. U moje vrijeme Novi je bio simbol ljepote, ne na Jadranu, nego na širem prostoru…Može biti opet”.
Blago Radanović: “Pozdravljam moje đake, 40 generacija i njihove roditelje i njihovu djecu, stihovima: “ostajte ovdje, sunce tuđeg neba neće vas grijati kao što ovo grije”. Moja draga omladino, ostajte ovdje, proći će bure i oluje, poslije mraka dolazi svjetlo, a to je vaša budućnost”.
izbor dusan radovicDušan Radović: “Mi u “Izboru” nemamo dilemu. Mi tačno znamo šta nećemo, a još tačnije znamo šta hoćemo. Šta nećemo? Nećemo više da se dijelimo. A šta hoćemo? Hoćemo da ovaj grad bude jednako crnogorski, jednako srpski, jednako bošnjački i jednako evropski i da bude jednako naš”.
Mišo Škobalj: “Ponekad su i snovi java. Večeras nas je dovoljno, a da nas iduće godine na Trgu bude mnogo više!”
Skupu nijesu uspjela da prisutvuju još dva člana osnivačke Skupštine, Vladimir Stanišić i Duško Lučić. U krcatoj Dvorani “Park” mogli su se vidjeti predstavnici svih konfesija, niko iz vladajućih partija osim jednog potpredsjednika Opštine (Mladen Rostović) i predstavnika DPS-a (dr Đuro Marić i Slobodan Radović Krušo).
Promocija je završena druženjem u holu Dvorane “Park” i u Heregnovskom pozorištu, kao i potpisivanjem pristupnica Udruženju građana “Izbor”.izbor hn2izbor hn 2706

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code