Devet vijekova hrama Svetog Nikolaja na Luštici obilježeno svetom arhijerejskom liturgijom

Devet vijekova hrama Svetog Nikolaja na Luštici obilježeno svetom arhijerejskom liturgijom

2
Podijeli

Veliki jubilej – 900 godina života hrama Svetog Nikolaja u Radovanićima na Luštici obilježeno je danas svetom arhijerejskom liturgijom, kojoj su ispred Opštine Herceg Novi prisustvovali predsjednik Stevan Katić, potpredsjednik Miloš Konjević i sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

Liturgiju je služio Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a sasluživali vladika Atanasije i vladika Joakim, u prisustvu brojih građana koje je potom okupila trpeza ljubavi.
Ispred Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom, događaju je prisustvovao konzul Zoran Dojčinović.

Picerija i restoran

Sveta arhijerejska liturgija dio je programa povodom 900 godina podizanja sabornog hrama Svetog Nikolaja na Luštici, koji organizuju Arhijerejski protoprezviterat Bokokotorski i crkvena opština Luštica pod pokroviteljstvom Mitropolije Crnogorsko-primorske.

Prethodili su joj programi za najmlađe i duhovne večeri tokom prošle godine, kao i Duhovna akademija i otvaranje izložbe fotografija “Duhovni mozaik Luštice” u dvorani Park 23. decembra. Značajna godišnjica bila je povod za objavljivanje fotomonografije “Hramovi i vijekovi Luštice” koju je priredio paroh Nikola Urdešić, a najavljen je i naučni skup u 2018. godini.

Hram Svetog Nikolaja sagrađen je 1117. godine. Do sada je obnovljen tri puta – 1219. godine, 1669. godine i 1892. godine, kada je i postavljen ikonostas koji svjedoči o datumu gradnje. U toku je nova obnova hrama posvećenog “zaštitniku pomoraca”, u okviru koje je povodom jubileja obnovljen ikonostas, a biće nastavljena tokom narednih godina.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code