DIJANA KRIVOKAPIĆ: KUMSTVO I LIČNI INTERESI RAZLOG MOJE SMJENE

DIJANA KRIVOKAPIĆ: KUMSTVO I LIČNI INTERESI RAZLOG MOJE SMJENE

283
0
Podijeli

dijana krivokapicKako se približava 5. juni kada bi trebalo da zvanično dođe do smjene u sve vrelijoj direktorskoj fotelji Herceg Festa, sve više na vidjelo izlaze zakulisne radnje u ovoj javnoj ustanovi kulture.
Danas se saopšenjem oglasila i smjenjena v.d. direktorka Dijana Krivokapić, koja se kako kaže posljednjih dana u medijima pominje u negativnom kontekstu.
„Očigledno je da glavni uzrok ove afere, nisam ja, kao ni podrška većine Opštinskog odbora NOVE, nepoštovanje Koalicionog sporazuma, moje obrazovanje, sposobnost za rad ili kultura Herceg Novoga, već Kanli kula, prostorije u kojima je smješten Javni servis RTCG i ostali objekti kojima rukovodi JUK Herceg fest – objašnjava Krivokapićka.
Ona dalje tvrdi da nije riječ o onome što je urađeno u proteklih godinu već o ličnom interesu pojedinaca, koji uporno pričaju o poslovnim prostorima JUK Herceg fest, uključujući i predsjednika Upravnog odbora, Ivicu Zidara. Krivokapićka kaže da svi ugovori čiji je sadržaj prepričan u pismu koje je Ivica Zidar potpisao, su sklopljeni uz nadležnost pravne službe Opštine Herceg Novi 2007. odnosno 2009. godine, dakle, mnogo prije njenog stupanja na funkciju.
Zakon o kulturi ne prepoznaje Upravni odbor, nego Savjet čiji član može biti “stvaralac ili stručnjak iz oblasti koja je od značaja za razvoj kulture” – ističe Krivokapićka i dodaje.
„Prisno prijateljstvo i kumstvo sa sekretarom Vladimirom Žutkovićem je jedini kulturni doprinos kojim se mogu pohvaliti predsjednik Upravnog odbora Ivica Zidar i član Slobodan Kovač”.
Ona tvrdi da je Zidar u svojstvu predsjednika, nelegalno imenovanog Upravnog odbora od 17.07.2012, već nakon sedam dana došao sa zahtjevom za zakup Kanli kule.
„Sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti, VladimirŽutković, i Ivica Zidar su 24.07.2012. došli sa dopisom uz obrazloženje da osoba koja je potpisala zahtjev MORA biti zakupac Kanli kule”.
Zakupcu, koji je potpisao ugovor 2009. godine sa tadašnjim direktorom, ugovor ističe u junu sljedeće godine.
Upravni odbor je na 4. redovnoj sjednici donio odluku da se ugovor sa sadašnjim zakupcem ne raskida i da se sačeka do isteka ugovora. Zidarev i Žutkovićev zahtjev smatrali su “vrlo neozbiljnim”.
Još jedna od izjava, koja se može provjeriti uvidom u Zapisnik sa 4. redovne sjednice je: “Ovako oskudan dopis koji nije
potkrepljen potrebnim elaboratom niti finansijskom likvidnošću firme netreba uzimati u obzir”.
– Smatrala sam da četiri rečenice na papiru formata A4 nisu adekvatan dokument za novi zakup Kanli kule. Predsjednik UO i Sekretar nažalost nisu dijelili moje i mišljenje ostalih članova UO, već su bili ubijeđeni da je stvar riješena samom predajom Zahtjeva. Da li je Odluka Upravnog odbora, da trenutno ne želi da mijenja sadašnjeg zakupca, pokvarila nečije planove?! Možda je to jedan od razloga bijesa g-dina Zidara?! Zakup Kanli kule, po mom mišljenju, treba da bude predmet javnog tendera i to je jedini zakonski put – smatra Krivokapićka.
Kada je riječ o prostoru u kojem je smješten javni servis RTCG, ona ističe da ima dokaze koji u potpunosti demantuju Zidarevu klevetu za koju može da odgovara.
„Takođe imam i u Zapisniku evidentiranu izjavu sekretara Žutkovića koji kaže da bi najbolja varijanta bila da se produži ugovor sa RTCG. Skoro cjelokupan dug RTCG nedavno je uplaćen na račun JUK Herceg fest”.
Sljedeći korak je predlaganje novog ugovora, ali problemi koji su me zadesili od navodno odanih Novoj srpskoj demokratiji (a nisu spremni da ispoštuju Statut i Odluke OO Nove) u tome su me omeli. Predlog novog ugovora će biti rađen u dogovoru sa Osnivačem i pravnom službom Opštine u skladu sa zakonom.
O Domu kulture u Bijeloj ću samo dati kratak izvod iz Zapisnika 6. redovne sjednice UO.
“Žutković je prenio stav predsjednika Opštine, da zakupci u Domu kulture Bijela: NVO “Riza” i zakupac Dragan Pešikan i dalje koriste prostore uz minimalnu nadokanadu. A što se tiče prostora gdje je bio “Naš dom Boka”, odluka je Opštine da se taj prostor od 200 m2 podijeli na dva dijela i da se oba daju u zakup”. Odgovor iz Kabineta predsjednika Opštine na izlaganje Žutkovića, koje je priloženo kao propratni akt 7. redovne sjednice Upravnog odbora glasi:
“Obavještavam vas da Dom kulture nije bio tema niti jednog zasijedanja kolegijuma do sada… Moj odgovor možete provjeriti uvidom u zapisnike sa kolegijuma”. Neslaganje je očigledno.
– Moj rad na funkciji v.d. direktora permanentno je opstruiran od strane Sekretara sekretarijata za društvene djelatnosti. Ni na jedan od mojih zahtjeva upućenih u pismenoj formi nikada nije na isti način odgovorio – kaže Krivokapićka.
Na kraju saopštenja dodaje da je po njoj “javni interes preči od bilo čijeg privatnog interesa” čime se i rukovodila, obavljajući funkciju.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code