DIJELU HERCEG NOVOG PRIJETI ZAGAĐENJE VODE

DIJELU HERCEG NOVOG PRIJETI ZAGAĐENJE VODE

256
0
Podijeli

Opacica Berane nijesu jedina opština čiji građani mogu završiti u bolnici zbog zaraze pijaćom vodom, jer takva opasnost postoji u dijelu Herceg Novog, pišu Vijesti online.
U blizini izvorišta Opačica u Herceg Novom su stambeni objekti sa septičkim jamama, privredni pogoni, a tamo se nalazi i groblje sa ogromnim količinama bakterija.

Potrošači u hercegnovskoj opštini oko 70 odsto vode za piće dobijaju iz susjedne Hrvatske iz sistema Trebišnjica – Plat cjevovodom kroz Konavle. Ta voda se u skladu sa propisima kontroliše u filter stanaci Mojdež koja je izgrađena i opremljena prije pet godina. Situacija sa izvorištem Opačica u Zelenici iz koga se vodom snabdijevaju mjesta na hercegnovskoj rivijeri nije tako jasna. Na potencijalnu opasnost od zagađenja vode u Opačici godinama upozoravaju stručnjaci, ekolozi, ali i građani, dok lokalna vlast i odgovorni u JP Vodovod i kanalizacija koji upravljaju tim izvorištem, negiraju opasnost od zagađenja. Opačica je izvorska pećina sa razgranatom mrežom pećinskih kanala, koje se prihranjuje padavinama na čitavoj površini, površinskim vodotocima.

Picerija i restoran

Njegovo slivno područje “napadnuto” je brojnim potencijalnim zagađivačima.

“Za zaštitu svakog izvorišta koje se eksploatiše zakon predviđa tri zone zaštite”, upozorava dr Ljubo Radojičić koji je magistrirao na temu ljekovite mineralne vode Igala. On tvrdi da na izvorištu Opačica “nije sprovedena ni prva zona zaštite, koja obuhvata neposrednu okolinu kaptažnih objekata (pojas od 50 metara), gdje treba da vlada najstroži režim zaštite, a slobodna površina da bude zasijana travom i biljnim rastinjem. Pristup ovoj zoni se dozvoljava samo stručnim licima uz odobrenje”. Ali stvari su odavno izmakle kontroli jer su u blizini izvorišta napravljeni stambeni objekti sa septičkim jamama, privredni pogoni, a tamo se nalazi i groblje.

Detaljna istraživanja uticaja groblja na podzemne vode nijesu rađena na našim prostorima. Ali ispitivanja koja su sprovedena u Njemačkoj pokazuju da se u jednom grobu zbog vode u sastavu ljudskog tijela, kao i atmosferske vode u mililitru nalazi 20.000 bakterija.

Mićo Stojanović, tehnički direktor JP Vodovod i kanlizacija koje upravlja i izvorištem Opačica tvrdi da njihova služba dva puta sedmično, a Institut za javno zdravlje iz Podgorice dva puta mjesečno kontroliše ispravnost vode u Opačici, da se ona redovno hloriše i da do sada nikada nije zabilježena neispravnost.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code