Početna Društvo Dim s Tisovih greda ponovo guši Uble, sanaciju deponije otežava nepristupačan teren...

Dim s Tisovih greda ponovo guši Uble, sanaciju deponije otežava nepristupačan teren i nedostatak novca

0

Nepunih pola godine otkada su mještani Ubala postigli dogovor sa lokalnom upravom i preduzećem Čistoća, o ponovnom odlaganju otpada na deponiju Tisove grede, dim ponovo guši ovaj predio u zaleđu Novog. Deponija se ne zatrpava niti zalijeva kako je dogovoreno, pa su se mještani ponovo žalili nadležnima. Međutim, odgovoreno im je nemaju novca za tretiranje deponije.

Ubljani podsjećaju da su upravo zbog „očuvanja opštinske kase“ i prihvatili da prekinu prošlogodišnju blokadu deponije i dozvolili istovaranje otpada.

Sada dio deponije koji je gorjeo krajem avgusta/početkom septembra opet dimi, nije ugašen i ne zastire se. Ni nova lokacija, na kojoj su iz MZ „dozvolili“ ponovno odlaganje, takođe se ne zastire koliko bi trebalo i prijeti opasnost od zapaljenja, priča nam jedan od mještana, Dragan Vuković:

„Dio deponije koji se posljednji put zapalio nije ugašen i stalno dimi, a sada kako nema kiše dimi i više. Selo je ponovo zatrpano dimom. Na novom dijelu gdje izbacaju smeće uopšte ne gase, ne zatrpavaju, jer navodno nemaju para. Realna mogućnost je i da se to zapali“, upozorava Vuković.

Navodi da mehanizacija firme Ivović samo zastire „novi“ dio deponije, na starom je izbacio pijesak nekoliko puta i prestao, jer navodno nema novca.

„Novi saziv Mjesne zajednice dozvolio je da se na tom novom dijelu deponije istovara otpad i zatrpava, a da se dio koji se zapalio u avgustu gasi. Oni su to radili, gasili par dana i stali. Nakon 10, 15 dana neko se buni, oni angažuju Ivovića par dana, a onda obustave, jer nema novca“, tvrdi Vuković.

U preduzeću Čistoća potvrđuju da nastoje da se izbore sa otežanom finansijskom situacijom, te da u skladu s tim rade sve što mogu kako bi ispoštovali dogovor koji je postignut sa Mjesnom zajednicom Ubli, kaže nam direktor preduzeća, Vasilije Seferović.

„Moram da naglasim da je prilikom mog prvog izlaska na deponiju od dana kad sam postavljen za direktora Čistoće, skoro čitava deponija bila u dimu. Do sada je sanirano nekih 70% deponije, ostalo je da dimi samo dno deponije južnog dijela. Prije desetak dana smo krenuli sa jednim dijelom sanacije južnog dijela. Nepristupačan dio terena za silazak mehanizacije, iziskuje velika finansijska sredstva. Usljed trenutne situacije sa korona virusom, finansijske mogućnosti su nam smanjene, ali se trudimo da ispoštujemo sve iz dogovora sa MZ Ubli“, tvrdi Seferović.

On dalje navodi da se novi dio za istovar otpada zatrpava više nego što je to ugovorom predviđeno sa izvođačem radova, firmom Ivović, te da se inertni materijal uzima sa deponije i zasipa komunalni otpad.

Dalje tvrdi da je prije desetak dana saniran jedan manji dio starog dijela deponije koji je gorjeo krajem avgusta prošle godine, te da je zasuto oko 650 kubika inertnog materijala. Zbog nepristupačnosti terena tom dijelu je jako teško prići. Na jedan kamion otpada trenutno se zasipa 25 kubika inertnog materijala.

Dnevno se na Tisove grede s područja hercegnovske opštine i dalje odvozi 35 do 40 tona otpada, što je „standardan“ prosjek.

Seferović uvjerava da će sa lokalnom samoupravom nastojati da dovdeu deponiju u stanje u kom bi trebalo da bude, da nema dima koji se trenutno pojavljuje samo u južnom dijelu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code