Dinamitaši i izlov ribe zaustavljeni, bar malo

Dinamitaši i izlov ribe zaustavljeni, bar malo

0
Podijeli

Koordinisane i pojačane aktivnosti nadležnih organa dale su značajane rezultate u suzbijanju nelegalnog izlova ribe, posebno u dijelu upotrebe ekspolozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata, ocijenjeno je na posljednjem sastanku radne grupe za suzbijanje ovih aktivnosti.

Na sastanku koji je održan krajem prethodne sedmice u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, ocijenjeno je da su postignuti rezultati jasan pokazatelj odlučnosti države da se stane na put ovom problemu, ali da ima još dosta izazova i potrebe za koordiniranim radom svih, kako bi se stalo na put ovoj pojavi koja već dugo traje, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Picerija i restoran

Članovi radne grupe saglasili su se da je potrebno i dalje nastaviti zajedničku koordinaciju i rad na otkrivanju nelegalnog ribolova nedozvoljenim napravama i alatima. Posebno je portrebno adekvatno procesuiranje i sankcionisanje uhvaćenih u prekršajnim ili krivičnim radnjama.

Dogovoreno je da se prilikom izrade Zakona o morskom ribarstvu kao i Zakona o slatkovodnom ribarstvu propišu kaznene mjere koje će biti strože u odnosu na postojeće. Takođe, dogovoreno je da Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja tokom avgusta pripremi akcioni plan u kojem će definisati mjere i aktivnosti, nosioce, kao i dinamiku realizacije prioriteta radi suzbijanja nelegalnog izlova ribe.

Radna grupa formirana je polovinom juna, radi efikasnijeg djelovanja nadležnih institucija u rješavanju ovog problema. Čine je predstavnici Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, Uprave policije, Instituta za biologiju mora u Kotoru, Nacionalnih parkova Crne Gore, Uprave pomorske sigurnosti i Prirodno – matematičkog fakulteta.

Radi efikasnijeg djelovanja radna grupa je proširena novim članovima, predstavnicima JP Morsko dobro, Lučke kapetanije, Agencije za zaštitu životne sredine, pravosuđa, Saveza za sportski ribolov na moru, Saveza sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore, nevladinih organizacija, kao i predstavnikom grupe građana “Stop krivolovu”.

Razmatrajući izvještaj sa terena, članovi radne grupe su posebno istakli rad predstavnika Uprave policije. Ocijenjeno je da u rješavanju ovog problema veliki doprinos daju i savjesni građani, posebno oni koji su dio grupe „Stop krivolovu“, a koji svojim svakodnevnim aktivnostima obavještavaju nadležne organe o nelegalnim radnjama u oblasti ribolova, kako na moru, tako i na Skadraskom jezeru.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code