Početna Društvo Dinamitaši se „povampirili“: Sportski ribolovci spriječili masovan izlov ribe kod Luštice

Dinamitaši se „povampirili“: Sportski ribolovci spriječili masovan izlov ribe kod Luštice

4

Na potezu između uvale Žanjic i Plave špilje, sportski ribolovci su prije par dana naišli na jedan od štekova ribolovaca – dinamitaša, u kojem su pronađene pripremljene eksplozivne naprave za masovan izlov ribe, saopštavaju iz građanske inicijative Stop krivolovu. O svemu je, kako navode, odmah obaviještena policija, pa je eksploziv bezbjedno uklonjen.

Foto: FB Stop krivolovu

Već neko vrijeme ova građanska organizacija dobija prijave o detonacijama u rejonu Luštice i Krimovice, u blizini Bara i Budve, o znatnim površinama prekrivenim ubijenom ribom, o intenziviranim aktivnostima krivolovaca, posebno dinamitaša.

„Posljednji slučaj bi zaista trebalo da bude konačno upozorenje i signal svima u ovoj državi koji su uključeni u borbu protiv krivolova i kojima je stalo do očuvanja resursa, ali i života građana, da nanovo zasučemo rukave i dovršimo posao koji smo zajedno započeli prije skoro 4 godine“, apeluju iz ovog udruženja.

Ovo je samo jedan od mnoštva štekova koje krivolovci kriju po teško pristupačnim lokacijama, spremni da ih upotrijebe na prvi signal o blizini nekog jata ribe, u ovo doba godine najverovatnije gofova.

„Ovo je ujedno i veliko upozorenje, kako ribolovcima tako i mještanima, planinarima, turistima, riječju svima koje put nanese van obilježenih plaža i šetališta, a prije svega nadležnima da se angažovanje na terenu mora pojačati i da se životi građana moraju obezbijediti, a zatim i more i život u njemu sačuvati! Očekujemo jak odgovor države na ovo “povampirenje” dinamitaša, koji kao pravi oportunisti koriste trenutno stanje izazvano pandemijom virusa Covid 19, angažovanost pripadnika policije na drugim zadacima, nemogućnost međuopštinskog saobraćaja koja aktivistima akcije Stop krivolovu otežava rad na terenu i ostale iznuđene momente koji im pogoduju da svoje nelegalne aktivnosti nanovo pokrenu- navode iz građanske inicijative Stop ribolovu.

Oni će, kako dodaju, i dalje činiti sve što je u njihovoj moći da se krivolovu stane na kraj, ali, kako kažu, sami mogu malo, jer im to ni ingerencije ne omogućavaju, kao ni trenutna situacija gdje je kretanje limitirano.

Stoga pozivaju nadležne da se radna grupa za borbu protiv krivolova Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u što kraćem roku sastane, da bi se mogla organizovati i koordinirati adekvatna aktivnost svih uključenih u rad i da se nedvosmisleno i snažno odgovori na ovakve i slične situacije.

– Vremena za čekanje više nema, niti nam ovakve situacije gdje građani nailaze na eksplozivne naprave to dozvoljavaju. Da se krene, “dok smo još na vrijeme”, poručili su iz Stop krivolovu.

Izvor i foto: Fb stranica Stop krivolovu

4 Komentari

  1. Gospodo ne postujete mrijest ribljeg fonda. Samim tim spadate u krivolovce. Drzava je kriva sto i dan danas imamo dinamitase ,krivolovce. Toliko sluzbenika policije , komunalne policije ima u svakom primorskom gradu da je dovoljno za izdvojiti par njih , da bi kontrolisali ne pristupacne terene. I tako ublazili sprijecili koliko toliko krivolov ,a bogami malo fizicke aktivnosti nije na odmet. Valjala bi im nemaju je ocigledno. A onda naravno uhvacenog pocinioca novcano recimo 10 000 eura kazna jedino tako, oduzimanjem imovine kazniti , plus zatvoriti. Naravno sve ovo bez pustanja i oprastanja jer je neciji rod . Mi se jedino tako mozemo opametiti. A vi gospodo kad ste toliko azurni sportski plus materijalno u ribolovu. I vas treba kazniti jer lovite ribu u vrijeme mrijesta . Niste ni vi daleko od krivolova i kaznjavanja za isti. Ali nemamo drzavu ni zakon po pitanju svega toga. Ne mozemo ocekivati ni napredak ,niti bilo kakvo rjesenje.

    10
  2. Ma hit sportski krivolovci sprijecili nesportske krivolovce da izvrse krivolov nad ribom. Jedne i druge u zatvor, ronioci nista bolji nisu od ovih rone po noci lampama,vade rubu i hobotnicu koliko oce, tuku prstace, prodaju restoranima, nista sportski nema tu samo zarada. Ogolili ostrugali su more gore nego ovi prvi. Jedne i druge sankcionisat i zatvorit.

    31
    5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code