DIREKCIJA ZA JAVNE RADOVE UKLJUČUJE SE U RJEŠAVANJE KLIZIŠTA U MOJDEŽU

DIREKCIJA ZA JAVNE RADOVE UKLJUČUJE SE U RJEŠAVANJE KLIZIŠTA U MOJDEŽU

155
0
Podijeli

Predstavnici Direkcije za javne radove iz Podgorice sjutra bi sa predstavnicima resornog Ministrstva i opštine Herceg Novi trebalo konačno da utvrde datum raspisivanja tendera za izvođača radova za sanaciju hidrotunela Potkop, zbog kojeg je prije deset godina u Mojdežu pokrento klizište.

Biće to prvi put da se u čitavu situaciju oko klizišta u Mojdežu uključi Direkcija za javne radove koja će detaljnije biti informisana o svojevrsnom tektonskom poremećaju u ovom selu, najvećem od zemljotresa ’79. u Herceg Novom.
Vlada Crne Gore je za sanaciju tunela Potkop obezbijedila 1.6 miliona eura. Sanacija bi trebalo da bude obavljena po inoviranom projektu firme “Geoportal” iz Ljubljane, koja je još 2008. dostavila prijedlog rješenja sanacije u tri faze. Predsjednik MZ Mojdež Milorad Velaš kazao je našem radiju da bi prva faza tog projekta sanacije tebalo da bude “probijanje” do prve stijenske mase na 360 m.
“Nakon toga trebalo bi da se probija stjenska masa do 600 m, gdje je tunel “siguran” i ne može doći do nekih deformacija. Zatim bi trebalo proći drugu zonu od 600-670 m, i da se iza 670 m stavi novi “čep”, čime bi se “otklonili” svi uzroci za potencijalna buduća dešavanja u Mojdežu”.
Izvođač bi morao biti poznat već krajem aprila ili najkasnije početkom maja, dodaje Velaš, s obzirom da je za sanaciju tunela Potkop potrebno izuzetno suvo vrijeme i nizak vodostaj.
Ako se kojim slučajem pristupi rješavanju ovog decenijskog problema i dalje ostaje pitanje – ko će, kako će i da li će uopšte mještanima Mojdeža biti nadoknađena materijalna šteta na imanjima, budući da na većini i dalje zjape pukotine, a nekoliko kuća tone. Osnovni sud u Herceg Novom angažovao je dvije komisije iz Beograda, zadužene za sagledavanje uzroka klizišta i procjenu štete na osnovu tužbi dva Mojdežana Andrije Vilova i Đorđa Porobića.
“Kad je riječ o “grupnoj” tužbi 40 Mojdežana koji takođe traže nadoknadu materijalne štete, to još uvijek nije došlo na vještačenje, ali očekujemo da će se i to desiti u narednom periodu” – ističe Velaš.
Klizište u Mojdežu aktivirano je 28. februara 2004, zbog kako tvrde mještani, nestručnih radova u Potkopu. “Progutalo” je oko dvadesetak kuća, voćnjake i imanja, i ostavilo malo toga što bi oslikavalo nekada najbogatije selo novske opštine, koje je imalo preko 1000 stabala maslina, a svojevremeno i 22 vodenice. Mještani godinama ukazuju na činjenicu da njihovo “ognjište” više nikada neće biti isto, apelujući istim intenzitetom da se makar uspori njegovo dalje propadanje.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code