Početna Naslovna Distribucija izbornog materijala i sredstava za dezinfekciju za 51 birački odbor u...

Distribucija izbornog materijala i sredstava za dezinfekciju za 51 birački odbor u Herceg Novom

1

Opštinska izborna komisija okončaće do kraja dana distribuciju izbornog materijala biračkim odborima, kao i sredstava za dezinfekciju članova biračkih odbora i birača, za parlamentrarne izbore koji će biti održani u nedjelju, 30. avgusta.

Podjela materijala počela je juče i biće završena danas.

Pravo glasa u Herceg Novom u nedjelju može da ostvari 25.485 birača. To je u odnosu na posljednje, predsjedničke izbore u aprilu 2018. godine, više za 312 birača, s obzirom da je tada pravo glasa imalo 25.173 birača, kazali su Radiju Jadran u OIK-u.

Novljani će biračko pravo moći da ostvare na 51 biračkom mjestu, koja se otvaraju u nedjelju 30. avgusta 7 h, a zatvaraju u 20 h.

Za građane koji zbog bolesti, invaliditeta ili starosti nijesu u mogućnosti da pristupe biračkom mjestu, ovlašćeno lice biračkom odboru na mjestu na kojem glasa može podnijeti zahtjev za glasanje putem pisma, navodi predsjednica OIK, Mira Ivanović:

„Do 13 h se primaju zahtjevi putem pisma biračkim odborima, gdje postoje obrasci. Neko iz porodice treba da izda zahtjev i da ga potpisanog od lica koje ne može da pristupi biralištu, donese na biračko mjesto zajedno sa ličnom kartom. Nakon 13 h povjerenici biračkih odbora izlaze na teren. Četvoro povjerenika čini povjerenički tim koji ide na glasanje putem pisma“, objasnila je Ivanović.

Kako je dodala, za sva biračka mjesta obezbijeđeno je dovoljno zaštitne opreme – maski, sredstava za dezinfekciju. Građani moraju poštovati fizičku distancu prilikom glasanja, nosti zaštitnu masku i obavezno dezinfikovati ruke po ulasku/izlasku sa birališta. U skladu sa preporukama DIK-a birališta će se kompletno dezinfikovati tokom izbornog dana.

Na nivou Crne Gore, pravo glasa ima 541.232 građana.

Uporedo sa parlamentarnim, biće održani i lokalni izbori u Budvi, Tivtu, Kotoru, Andrijevici i Gusinju. Državna izborna komisija (DIK) proglasila je 11 lista za učešće na parlamentarnim izborima. Parlamentarni izbori, 30. avgusta, biće 11. od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon obnove nezavisnosti.

1 komentar

  1. Koliko ce posle ovih izbora da se zaposli u drzavne jasle nije daleko dan kad cemo svi biti na budjetu samo ima jedan problem ko ce to sve da placa neko mora i da radi da bi armiju neradnika pozaposljavo.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code