DIZALICA BIRINA – NOVA MLADOST U CRNOJ GORI

DIZALICA BIRINA – NOVA MLADOST U CRNOJ GORI

730
0
Podijeli

brina2Plovna dizalica Birina zauvijek je napustila luku Ploče i novu mladost traži u Crnoj Gori – potvrdili su Radiju Jadran, iz kotorske kompanije “Yu Briv”. Hidrograđevinsku flotu kompanije tako je upotpunila jedna od najvećih dizalica te vrste na Jadranu. Legenda i vizura graditeljstva uz zvuke brodske sirene napustila je matičnu  Luku Ploče u prošli petak, oko 13.30.

– Uz zvuke sirene i primopredaje remorkera “Voluje”, remorkeru  “Krsto”, u vlasništvu naše kompanije “YU BRIV”, na simboličan način Birina je našla  novu matičnu luku Kotor – kaže za Radio Jadran direktor “Yu Briva”, Jovan Bujković. On dodaje da je ovim tehnička osposobljenost kompanije upotpunjena, kao i da na ovom primjeru  dokazuje da se graditeljski poduhvati i budućnost grade na zdravim, jakim i stabilnim temeljima, kao stalnim motom koji kompanija njeguje.

Picerija i restoran

Trenutno se Birina nalazi u Luci Zelenika zbog sređivanja  crnogorskog registra. Ona je svoj značaj u izgradnji u Crnoj Gori već iskazala. Mogućnost podizanja i montaže prefabrikovanih betonskih elemenata teških i preko 50 tona, doprinjeli su da se izgradnja gatova 3,4 i kejskog zida u marini Porto Montenegro u rekordno kratkom roku završi, uz poštovanje svih građevinskih normi. Zato  danas, navodi Bujković, novoizgrađene gatove 3, 4 i kejski zid u marini Porto Montenegro, krase mega jahte dužine i preko 100 m, što ni jedna marina na Mediteranu ne može da pruži.

birina4Inače,  Birina je kupljena davne 1973. godine i radila je sve i svašta. Od spuštanja betonskih blokova kod izgradnje novih obala, istovara lokomotiva, vađenja UNPROFOR helikoptera koji se srušio u more, pretovara tenkova, aviona, kontenjera i svugdje gdje je trebalo doploviti i podignuti neki teški teret. Sve dok nisu došle jače dizalice i ona ostala besposlena. Osim najma u Crnoj Gori posljednjih par godina u Hrvatskoj jedva da je imala intervenciju ili dvije, tako da je tekuće održavanje, kao i troškovi posade  i nedostatak posla i doveo do odluke da se proda i napusti Luku Ploče.

A došla je u prave ruke i itekako će dobro doći projektima kotorksog Yu Briva. Dugogodišnja tradicija u izgradnji hidrograđevinskih objekata, svrstali su kompaniju “YU BRIV” kao lidera na građevinskom tržištu Crne Gore u izgradnji luka, marina, podvodnih ispusta, podvodnih vodovodnih i kanalizacionih sistema.

– Cilj Crne Gore kao Mediteranske zemlje da valorizuje svoj obalni prostor inkonporiran je u svim strateškim planskim dokumentima. To smo blagovremeno uočili u kompaniji i razvoj  usmjereli ka jednom od strateških državnih ciljeva, izgradnji novih nautičkih i lučkih sadržaja – kaže Bujković.

Već izgrađeni marinski sadržaji dovoljno govore o ostvarivanju vizije kompanije. Značajne aktivnosti YU Briv sprovodi na poboljšanju kadrovske i tehničke osposobljenosti. Kompanija ima izuzetnu saradnju sa vrhunskim i eminentnim stručnjacima sa Građevinskog fakulteta iz Podgorice, prof dc Mladenom Ulićevićem, prof dc Zvonkom Tomanovićem, kompanijom Bussines Art i drugim, dobitnicima značajnih svjetskih priznanja iz oblasti građevinarstva koji su bili aktivni sudionici na realizaciji već izgrađenih i budućih projekata.

– Visokoobrazovani stručni kadar kompanije koje predvodi iskusni graditelj dipl. ing. Dejan Đurović, u saradnji sa ovako iskusnim stručnjacima dokazuju izuzetno složeni građevinski objekti.

Tehnička opremljenost kao drugi preduslov uspješne realizacije projekata, je druga poslovna vodilja kompanije koja vodi uspjehu. Značajno je istaći saradnju kompanije “YU BRIV” sa građevinskim i trgovačkim firmama iz Crne Gore. Zapošljava preko 1.500 radnika različitih profila, pretežno crnogorskih državljana – zaključuje Bujković.birina5brina3

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code