DJECA IZ DOMA U BIJELOJ OBIŠLA AERODROM TIVAT

DJECA IZ DOMA U BIJELOJ OBIŠLA AERODROM TIVAT

148
0
Podijeli

djeca iz bijele aerodromŠtićenici Dječijeg doma “Mladost” u Bijeloj, njih oko 50, uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, danas su bili na tivatskom Aerodromu gdje su se upoznali sa svim aktivnostima koje se obavljaju u pristanišnoj zgradi, tornju i na pisti. Bila je ovo prilika i da prvi put uđu u jedan od aviona jer za to do sada nije bilo mogućnosti.
– Bila je to prava mala avantura za mališane iz Doma – kazala je zamjenica direktora Dječijeg doma, Slavica Ilić.
“Uspjeli smo da organizujemo da uđu u avion, da vide kako izgleda pilotska kabina, da se malo druže sa posadom aviona, a pri tom su posjetili i kontrolni toranj. Zaposleni su im objasnili i kako se ponaša na Aerodromu i šta je sve potrebno da neko bude pilot ili stjuardesa”. Ilićka je dodala da su ovaj kratki izlet organizovali u saradnji sa marketing službom Montenegro Airlines-a, a zbog obaveza, djeca su već u školskim klupama.
Inače, 71 štićenik Doma ove godine pohađa školu, od čega je 10 prvačića.
“Krenulo je, nadam se dobro, udžbenici i školski pribor su stigli, djeca su zadovoljna i vjerujem da će nam ova školska godina biti uspješna. Prvaci su posebno zbunjeni”, dodaje uz osmjeh Ilićka.
Takođe svi srednjoškolci su upisani u željene škole. Ovdje su posebno ponosni na jednu štićenicu koji je upisala fakultet u Banjaluci – smjer pedagogija. U okviru rada sa djecom na početku školske godine u Domu su u toku programi “Učenje po mjeri djeteta”, po sistemu 1:1 gdje se sa svakim djetetom ponaosob radi kao i projekat ”Ja to znam – ja to mogu”, gdje spoljni saradnici rade sa djecom kroz kreativne radionice na sticanju samopouzdanja.
U Domu je trenutno 113 djece, a za prvih šest mjeseci 6 mališana je usvojeno, ili je u toku proces usvajanja.
U nesrodničkim hraniteljskim porodicama sada je petoro djece, a u Herceg Novom je samo jedna hraniteljska porodica – kaže Ilićka i najvljuje da će krajem mjeseca biti predstavljen projekat hraniteljstva za čitavu Crnu Goru. To će građanima umnogome približiti saznanja šta takav način zbrinjavanja djece ustvari znači.
Dječiji dom u Bijeloj je osnovan 1946. godine, do sada je kroz Dom prošlo oko 2.000 djece.
Foto: Radio Tivat

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code