DJECA SA TEŠKOĆAMA U RAZVOJU U NOVOM TREĆU GODINU ČEKAJU SVOJ PROSTOR

DJECA SA TEŠKOĆAMA U RAZVOJU U NOVOM TREĆU GODINU ČEKAJU SVOJ PROSTOR

0
Podijeli

dnevni-centarDnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju osnovan je u Hreceg Novom prije dvije godine odlukom Skupštine opštine Herceg Novi, uz predlog i podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja, ali do danas nema trajnog odredišta u ovom gradu za mališane s teškoćama u razvoju.
Zadužbinar, pokojni Nikola Ukropina, ostavio je svoju porodičnu kuću u Igalu JPU “Naša radost”, odnosno, kako je želio, “djeci za srećno odrastanje”, a ta ustanova nesebično ju je ustupila na korišćenje djeci sa teškoćama u razvoju. Odmah nakon svečanog otvaranja iz lokalne samouprave rečeno je da to samo privremeno rješenje, a da će novu lokaciju za Dnevni centar ubrzo iznaći.

Prvobitna lokacija bila je na Savini, ali se nakon izvjesnog vremena ustanovilo, da ona ne odgovara. U toku je usklađivanje planske dokumentacije za lokaciju u Sutorini, kod stare škole, gdje će kako se ponovo najavljuje biti izgrađeno i veliko igralište.
U martu ove godine predstavnici svih klubova odbornika u lokalnom parlamentu, posjetili su Dnevni centar, a priču o ovoj ustanovi pokrenuo je opet odbornik DPS-a Andrija Radman, postavljajući odborničko pitanje – gdje se stalo sa planovima o izgradnji?
odbornicko pitanje dnevni centar– Tokom posjete jasno smo definisali “hodogram” i obaveze koje smo morali ispuniti, a rokovi za to odavno su prošli – rekao je juče Radman komentarišući odgovor koji je dobio u dvije rečenice.
– Lokaciju smo imali i ranije na Savini, sada je u Sutorini i ništa osim toga nema, ne mrdamo s mjesta, a to je pitanje za koje moramo pokazati ozbiljan senziblitet – kazao je on.
Rokovi bi trebalo da se poštuju,ako ih već damo ili jednostavno da ništa ne obećavamo ako to ne možemo ispuniti, jer ovako smo samo deklarativno podržali nešto, a faktički ništa nismo uradili, što nije dobro primjećuje Radman.
Direktorica Dnevnog centra Dragica Kosić, potvrdila je za naš radio da se radi na projektnim zadacima, koji će biti usklađeni sa budućim DUP-om Sutorina poslovna zona, koji je u fazi izrade.
– Nemoguće je u ovom trenutku, dok se tek radi na projektnoj dokumentaciji koja će biti završena tokom septembra znati koje površine će biti objekat, ali optimalna je između 500 i 600 kvadrata – kaže Kosićka.
Prema posljednjim podacima u Herceg Novom ima oko 160-oro djece sa poteškoćama u razvoju, a usluge Dnevng centar koristiti oko 20-tak.
Rad JU Dnevni centar finansira se iz opštinskog i državnog budžeta, kao i kroz donacije društveno odgovornih kompanija.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code