Početna Društvo Dječiji dom: Mladi do 17 godina više od 700 puta tražili pomoć...

Dječiji dom: Mladi do 17 godina više od 700 puta tražili pomoć posredstvom SOS telefona

2

SOS telefon 116 111 je od početka godine primio više od 700 poziva djece i mladih, a najviše zahvaljujući nacionalnoj kampanji „Zovi kad si u sosu“ koja se sprovodi uz podršku UNICEF-a i Evropske unije. Kampanja je putem interneta i društvenih mreža promovisala ovaj jedinstveni nacionalni servis kao podršku mentalnom zdravlju djece, saopšteno je iz Dječijeg doma Mladost u Bijeloj povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Pozivi najčešće stižu poslije podne ili uveče, a većina djece koja zovu su uzrasta između 11 i 17 godina. Na SOS telefonu radi iskusan tim savjetnika koji je prošao specijalizovani program obuke za telefonsko savjetovanje po ugledu na međunarodnu porodicu dječjih linija. Djeci su dostupni svaki dan od 0 do 24h za razgovor o njihovim osjećanjima i savjetodavnu podršku, o raznim pitanjima vezanim za: školu, ljubav, porodične odnose, prijatelje, odrastanje, ali i teške situacije poput nasilja i zlostavljanja. Za djecu i mlade je izrazito važno da znaju da je razgovor povjerljiv i da neće naići na čuđenje, osudu ili ismijavanje. Zato se često događa da djeca testiraju SOS telefon prije nego što steknu povjerenje.

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, SOS telefon za djecu i mlade ističe kako više od 2700 djece i mladih prati njihov TikTok profil. Interes za ovu jedinu dječju besplatnu savjetodavnu liniju u Crnoj Gori podstaknut je i uključivanjem mladih influensera koji putem svojih profila na društvenim mrežama prenose informacije o SOS telefonu svojim brojnim pratiocima.

„Kada udružimo snage sa mladim ljudima, vidimo da naše poruke o mentalnom zdravlju, koje za vrijeme pandemije COVID-19 postaje sve teže sačuvati, dopiru do puno većeg broja djece i mladih. Od pokretanja kampanje: „Zovi kad si u sosu” u februaru ove godine više od 2.700 djece i mladih zapratilo je TikTok profil SOS telefona, što nam govori da treba da budemo upravo tamo gdje su oni. Svima njima želimo da poručimo da ne postoji problem koji je preveliki ili premali i da smo tu za njih kad god im je potreban razgovor, savjet, podrška ili pomoć u bilo kojoj situaciji i u bilo koje vrijeme“, poručila je direktorica Dječjeg doma „Mladost“ Bijela Vesna Zlatković, institucije u okviru koje je organizovana ova savjetodavna linija uz podršku Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Svoje utiske podijelila je mlada humanitarka i najpopularnija tiktokerka u Crnoj Gori, gimnazijalka Nikolina Radusinović: „Srećna sam što možemo koristiti popularnost na društvenim mrežama kako bismo hiljadama djece i mladih koji nas prate poručili da kad ne znaš šta bi, uvijek postoji jedno povjerljivo i pouzdano ”uho za slušanje” koje nam je svima ponekad potrebno”.

Promotivna kampanja i program jačanja kapaciteta Nacionalne SOS linije za djecu i mlade u Crnoj Gori sprovode se uz podršku UNICEF-a i Evropske unije, kroz Regionalni program za ublažavanje uticaja pandemije COVID-a-19 na djecu i roditelje na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, koji sprovodi UNICEF, a finansijski podržava Evropska unija.

2 Komentari

  1. Svi zapošljeni u dječijem domu bi trebali da imaju benificirani radni staž i plate 3x veće nego što imaju! Posao pretežak, odgovornost ogromna, izgaraju ljudi a to im se vrednuje kao da rade u cvećari.

    4
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code