DJEČJI DOM MLADOST NEĆE BITI ZATVOREN 2017. GODINE

DJEČJI DOM MLADOST NEĆE BITI ZATVOREN 2017. GODINE

228
0
Podijeli

U Dječjem Domu Mladost danas je uručena još jedna od brojnih donacija pred kraj stare godine.

Ona je stigla od zaposlenih iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, koji su poklonili štićenicima dva led televizora, sa stalcima i dva DVD-ja.
Direktor Direktorijata za socijalnu i dječju zaštitu, Goran Kuševija čestitajući djeci Novu godinu, uz želje za sreću, puno zdravlja i osmjeha, kazao je da su radnici Ministarstva prikupili za tv opremu 1000 eura. Ovo je samo jedna od niza akcija zapolenih, jer su i ranije donacije uručivali djeci sa posebnim potrebama.
Transformacija Dječjeg doma svakako predstoji, to je zakonska obaveza, ali to ne znači da će ustanova biti zatvorena, potvrdili su nam Kuševija i direktor Doma “Mladost”, Borislav Đukanović.
– Zakon predviđa da se djeca do tri godine ne smještaju u Dom od 2017. godine. To je i sada intencija da se djeca prvo pokušaju zbrinuti u biološkim ili hraniteljskim porodicama. Ukoliko nema takvih mogućnosti ona se smejštaju u Dom. Transformacija je nešto što će trajati i siguran sam da Dječji dom neće prestati sa radom – kazao je Kuševija demanatujući neke informacije u medijima da će Dom od 2017. godine biti pretvoren u ustanovu za djecu sa smetnjama u razvoju.
Praksa će biti i da se djeca sa smetnjama u razvoju smještaju u hraniteljskim porodicima, jer svako djete ima pravo da živi u porodici. Slijedi tek proces razvijanja hraniteljstva u Crnoj Gori, koja kaska za razvojnim zemljama zapadne Evrope.
– Dom kao jedina ustanova za djecu bez roditeljskog staranja neće biti zatvorena u dogledno vrijeme, jer to nijesu uradile ni druge zemlje u okruženju ni one koje su skoro ušle u EU – kazao je Borislav Đukanović.
On je podsjetio da je plan Vlade da širom Crne Gore gradi male grupne kuće za djecu bez roditeljskog staranja. Projektom transformacije Doma u Bijeloj predviđeni su još neki servisi za podršku ovoj osjetljivoj kategoriji stanovništva. Tu je prije svega podrška samohranim majkama i bebama.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code