DJEČJI SPORTSKI DAN U NEDJELJU U SPORTSKOM CENTRU IGALO

DJEČJI SPORTSKI DAN U NEDJELJU U SPORTSKOM CENTRU IGALO

158
0
Podijeli

Za djecu školskog uzrasta od 1-3 razreda, u nedjelju će biti održan prvi dječiji sportski dan u Herceg Novom, u Sportskom centru u Igalu od 11 h.

Inicijator i pokretač ove ideje je profesor fizičkog vaspitanja Milutin Govedarica i njegova NVO „SKOK”, koja se bavi sportskim obrazovanjem djece. Kako je kazao našem radiju Govedarica, kroz dvočasovni program predviđene su vježbe oblikovanja, zatim zabavni poligon za prve razrede (mješovita ekipa), poligon spretnosti za druge razrede (mješovita ekipa) i poligon svestranosti. Do sada je već oko 500 djece novskih osnovnih škola potvrdilo učešće, od 1.300 koji su „anketirani”. Cilj ovog dana je približavanje djece sportu kroz igru, zabavu i druženje:
„Želimo da okupimo svu djecu naše opštine i da nekako „poručimo” da nema razdvajanja. Jer, moći će da učestvuju i djeca koja imaju i zdravstvenih problema, s obzirom da vježbe neće biti naporne i neće izazivati bol”.
Kao specijalni gosti očekuju se djeca sa posebnim potrebama iz NVO „Sunčev zrak”, kao i Paraolimpijski komitet Crne Gore sa učesnicima Olimpijskih igara u Pekingu i Londonu. Učešće kao i ulaz za roditelje i posjetioce je besplatan, a na kraju će učesnicima simbolično biti dodijeljene i diplome. Kako je kroz osmjeh istakao Govedarica – toga dana svi će biti pobjednici.
Budući da Herceg Novi ne nudi nikakve ili veoma „mršave” sadržaje za formiranje i razvoj tijela djece u ovom uzrastu, Govedarica je još u oktobru prošle godine otvorio Univerzalnu školicu sporta „JUMP” (Skok) u Institutu dr Simo Milošević, kao i u osnovnim školama u Bijeloj i Risnu. Kako ni najmlađi ne bi bili zapostavljeni, Govedarica je sličan program pokrenuo i u vrtićima „Naša radost” u Igalu i na Toploj. Za sada jedino ta dva objekta imaju mogućnost da prostorom i opremljenošću „podrže” ovu ideju. U vrtićima školicu „pohađaju” djeca uzrasta od 3-5 godina, dok na popodnevne „časove” dolaze djeca uzrasta od 3-7 god.
Rade se razne vježbe prirodnih oblika kretanja, poligoni – igre bez granica, vježbaju se motoričke sposobnosti:
“Želimo da tu djecu upoznamo sa svim ovim dok su u najmlađem dobu, da bi kasnije, kad se opredijele za neki sport, nove elemente mnogo lakše prihvatali. Tada će već biti „oformljeni”, i njihovi treneri baziraće se onda samo na elementima sporta za koji su se djeca opredjelila” – kaže Govedarica.
S obzirom da je sport zaista jedan od najboljih načina za pravilno usmjeravanje energije kod djece, Govedarica poziva sve zainteresovane roditelje da dovedu djecu, da uz nove „lekcije” i drugare, zajedno izmame puno osmjeha na njihovim licima i naprave im dan za pamćenje.
Sličan sportski dan biće organizovan i za djecu iz vrtića, a za mjesec, Dječiji sportski dan trebalo bi da se održi na otvorenom – na nekom od fudbalskih terena u Herceg Novom.
Medijski sponzor ovog događaja je Radio Jadran.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code