Početna Kultura Djela Paje Jovanovića uskoro u Herceg Novom

Djela Paje Jovanovića uskoro u Herceg Novom

26

Izložba Paje Jovanovića iz Muzeja grada Beograda biće postavljena tokom mjeseca u Galeriji Josip Bepo Benković. Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi.

„Čast nam je i zadovoljstvo što će ljubitelji likovne umjetnosti imati priliku da u našoj Galeriji pogledaju djela jednog od najvećih srpskih slikara, koji je snažno uticao na likovno obrazovanje i kulturu. Tokom trajanja izložbe planiramo edukativne radionice za sve učenike hercegnovskih osnovnih i srednje škole, radi upoznavanja sa životom i djelom ovog velikog umjetnika“, najavljuje direktorica, Slavica Božović.

Ova izložba, kako smatra, predstavlja jednu od potvrda velikog truda koji ova javna ustanova ulaže u podizanje nivoa kvaliteta usluga.

26 Komentari

 1. Prije četiri dana sam napisao: “Za Paju Jovanovića bi eventualno bogati Rusi ili Arapi dali nešto malo više novca da dekorišu svoje vile.”
  Kopao sam po internetu i pronašao podatak iz SRPSKE štampe: “Paja Jovanović najskuplji srpski slikar – Njegovu najskuplju sliku “Ukrotitelj zmija” kupio je egipatski kolekcionar Safik Gabr za 169.580 eura”
  Ta suma je na internacionalnom tržištu slikarstva pravi SITNIŠ! Za tu sumu jedva možete kupiti stan u Herceg Novom… Za dobro djelo Pikasa morate platiti cijenu holivudske superluksuzne vile, za Leonarda neboder u Njujorku!

  1
  2
  • To nije istina 2018 Sothby u Londonu je prodao Pajinu sliku za 550 000e eura,a Pikasa možeš kupiti za 50 e .Druga stvar Leonardo je jedan u istoriji čovječanstva.Ti baš nemaš znanja o umjetnosti ,to su druga vremena ,i to se ne poredi nije fudbal,stvar je mnogo kompleksnija ali to je duga priča i ne može se tako brzo i lako iskopat na internetu.Opusti se probaj da uživaš u tome što je oko tebe i što možeš vidjeti i razumjeti ,probaj lako je ,bez takmičenja.Sad će sunce i dobra izložba na primjer.

   • Pikaso za 50 eura? To može biti samo kopija neke njegove grafike koja se štampala u milion primjeraka! Nije umjetnost za kafanske seljačine!

 2. Izložbu Pabla Pikasa u Herceg festu videlo je oko 10.000 posetilaca, prije četiri godine. Dolazile su ekskurzije iz Trebinja, Dubrovnika, Bara, Podgorice… Izložba pop arta u organizaciji HF i Galerije bila je proglašena jednom od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Crnoj Gori, prije pet godina
  Tada je Novi bio kulturna metropola.

  4
  4
 3. ja sam zgađen malograđanštinom pojedinaca dodatno zagađenom političkom zaslijepljenošću, pa to sve dobija konture apsurda kroz ove komentare skrivene iza plašta anonimnosti.

  da li vi uopšte znate ko je bio paja jovanović? da li vi znate gdje se njegova djela sve izlagana i kolika je vrijednost ovakve jedne zbirke? očigledno ne znate što i nije toliko strašno s obzirom da većinu svakog društva čine neprodvećeni, ali je tragično koliko društveni talog kod nas sebi daje za pravo i koliko prepotentno drži da je njegovo mišljenje važno

  sveukupni dometi nekolicine vas se u cjelosti ogledaju u činjenici da vam je sistem vrijednosti i dalje na nivou jaza milo-momo, dps-snp.

  tužno i jadno.

  uživajte u ovome, a ukoliko niste u stanju, pustite druge da uživaju.

  15
  4
 4. Paja Jovanović je više bio neka vrsta dvorskog slikara koji je radio po porudžbini nego što je bio slikar-umjetnik. Njemu je bila bitna sladunjava dopadljivost a ne originalnost. Pink boja se dopada malim curicama, ali se u slikarstvu izbjegava. Banalnost te boje nećete moći objasniti curicama. Za neke stvari potrebna je zrelost i razumjevanje koje malograđani redovno nemaju.

  3
  20
 5. Paja Jovanović je poput guslara. On funkcioniše samo u srpstvu. Živio je od 1859. do 1957. i čitavog života je bio pobornik realizma u slikarstvu… To može da oduševi malograđane na pravoslavnom dijelu Balkana, ali je u kulturnom svijetu Zapadne Evrope i svijeta njegovo slikarstvo dekadencija. Pošaljite tu izložbu u Pariz i pokušajte tamo oduševiti publiku… Za Paju Jovanovića bi eventualno bogati Rusi ili Arapi dali nešto malo više novca da dekorišu svoje vile. Vjerujem da bi se prosječni Srbin šokirao kada bi znao koliko se novca na tržištu plaća za slike Rusa Maleviča koji je u doba Oktobarske revolucije slikao crne krstove na crnoj pozadini…Ne, Malevič ili Pikaso ne mogu kod malograđana biti marka poput realiste Paje Jovanovića vezanog za srpsku narodnu mitologiju. U novskoj Galeriji su na pravom mjestu – kakav Pariz, kakve trice!

  3
  28
  • Za tvoju informaciju,njegovo djelo je prije nekog vremena prodato u Londonu za 540 000e….kupio ga neko što ne zna ko je Paja Jovanović?!

   9
   1
   • Paja Jovanović (1859-1957) je za života je naslikao oko 4.000 dela, od čega je tek četvrtina u Srbiji. Najskuplja prodata slika čuvenog slikara je “Ukrotitelj zmija” iz 1887, koja je prodata za 200.000 dolara (169.580 evra), što je znatno više od početne cene od 18.000. Slika je prodata u Londonu na aukciji kod “Kristija”

 6. Luk je kulturna kategorija u kulinarstvo,da li bijeli ili crni ,svejedno,vrijedan velikog poštovanja. No na stranu luk,priča je o drugoj vrsti kulture i usluga. Nadam se da je gospodin anonimni svjestan da će to nadam se biti najvrijednija izložba u postojanju galerije Bepo Benković ili sigurno jedna od najvrijedniji.Ja sam sretan da ću u mom gradu moći odlaziti u više navrata i gledat djela Maestra Jovanovića.A pogotovo za naše mlade jer nije za diskusiju o kakvoj veličini se radi.Mi nismo zemlja sa kulturnim nasljedjem poput Italije ali eto imamo ponekog sa kvalitetima Francuske ,Italijanske kulture i to treba poštovati pa čak i voljeti.Hvala gradu za privilegiju da ću ja i svi mi moći gledati takvo majstorstvo u našoj galeriji.

  29
  11

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code