Početna Društvo Dnevni centar opet radi u novom prostoru na Toploj, ali čemu inspekcija?

Dnevni centar opet radi u novom prostoru na Toploj, ali čemu inspekcija?

8

U naselju Topla 2 adaprirane su prostorije za 14 korisnika Dnevnog centra, bez kojih su ostali prije devet mjeseci iseljenjem iz zadužbine u Igalu. Stvoreni su uslovi za nastavak rada ove ustanove i boravak djece sa smetnjama i poteškoćama u razvoju, poručeno je sa konferencije za novinare povodom otvaranja prostorija.

Ipak, one su samo privremenog karaktera, jer će tu djeca boraviti dvije godine, koliko i važi ugovor o zakupu prostora između Vladimira Stanišića, vlasnika zgrade, NVO Meritum i Opštine Herceg Novi. Trajno rješenje biće novi Dnevni centar u Sutorini, što je i predviđeno planskom dokumentacijom.

Ova NVO je preuzela obavezu opremanja prostora i plaćenje mjesečne zakupnine, dok će Opština snositi troškove komunalija i struje.

– Prostor je opremljen i nadam se sa će biti ugodan za boravak i rad djece i zaposlenih. Naglašavam da se radi o privremenom rješenju, koje kao takvo vjerovatno ne zadovoljava sve standarde za boravak djece sa smetnjama i poteškoćama u razvoju, ali ako ga tretiramo kao privremeno, uz stalni napor koji se ulaže da se nađe trajno rješenje, mislim da možemo biti zadovoljni što smo došli do ovog momenta, kazao je potpredsjednik Opštine, Dragan Janković.

No, Dnevni centar je prije otvaranja bio mjesto pohoda više inspekcijskih službi, što je Janković  ocijenio simptomatičnim –Jer, inspekjcija je došla nakon anonimne dojave iu trenutku kada objekat nije ni počeo da radi. Inspektori su došli i utvrdili nepravilnosti.

– Ovo je bio četvrti ili peti pokušaj da se nađe prostor za djecu sa smetnjama i poteškoćama u razvoju, a da se svaki put nastojanjima ispriječio stav susjeda, stanovnika zgrade ili mjesta, da se u njihovoj blizini nađe Dnevni centar. Nisu baš svi onakvi kakvi se predstavljaju. Svi su deklarativno da se pitanje riješi, glasni u tome zbog čega se pitanje ne rješava, a kada se pokuša riještiti, onda se sretne sa stavom „ E, samo da ne bude blizu mene“. To sve  skupa treba da nas zabrine – kazao je Janković.

Sekretar za društvene djelatnosti i sport Vladimir Dželetović je potvrdio da objekat i prostor imaju upotrebnu dozvolu, ali  da nema licencu za rad, koju  ne posjeduje nijedan Dnevni centar u Crnoj Gori, jer ne postoji akreditovan program Ministarstva rada i socijalnog staranja, odnosno definisana procedura za dobijanje licence za rad.

– Inaspekcija je našla  manje nepravilnosti za čije uklanjanje su dati rokovi. Mi ćemo tokom ove sedmice već riješiti pitanje neklizajućih  podova i klime, kao i procedura. Opština Herceg Novi je kao osnivač obezbijedila sredstva i prebacila ih JU Dnevni centar, za rješavanje  klima uređaja i neklizajućeg poda. Ostalo je da se riješi i  atestiranje struje, ali za to je dat korektan rok i sve će biti  riješeno, poručio je Dželetović.

Od  14-oro djece za sada je  11 dobilo rješenja Centra za socijalni rad, a  troje njih  čeka rješenja.

Dželotović je ispričao da je Opština odmah nakon toga što je Dnevni centar morao da iseli iz objekta u Igalu  raspisala javni oglas kojim je tražila prostor za Dnevni centar. Javila su se tri ponuđača, Milojević, Tonsati i Rad promet,  od kojih nijedan nije zadovoljio tražene uslove. Inertnost pri oglašavanju, kako je objasnio, učinila je da Opština konkretno krene u obilazak i iznalaženje adekvatnog prostora.

Stalno su nailazili na prepreke, jer građani nijesu htjeli u blizini Dnevni centar. Pravu podršku pružila je NVO Meritum, ali i Vladimir Stanišić, koji je jedan od rijetkih Novljana, razumio potrebu otvaranja prostora za djecu sa smetnjama u razvoju.

Uključivanje djece i mladih sa smetnjama i poteškoćama u razvoju predstavlja dugotrajan proces, a Dnevni centar je ustanova koja je u službi klijentima, naglasila je Lin Montgomeri, iz NVO “Meritum” :

– Inkluzija u društvo ne podrazumijeva samo Dnevni centar, to je samo početak. Inkluzija je prihvatanje svih različitosti društvene zajednice. Razlike nas obogaćuju, oplemenjuju, i pokazuju našu humanu stranu. Inkluzija osnovno ljudsko pravo. Sve što radimo u Meritumu je u cilju ostvarenja ove ideje i vizije, kazala je Montgomeri.

Meri Borojević, NVO “Meritum” , koja se preko dvije decenije bavi humanitarnim radom, je ocijenila da je privilegija bila, biti dio ovakvog tima, koji je bio odlučan u namjeri da pomogne djecu sa smetnjama u razvoju.

Dr Marina Delić, je zahvalna NVO Meritum ne samo zbog, kako je istakla iznalaženja suficijentno dogodnog rješenja za OSI, već i nesebičnog pomaganja Instituta Igalo, zahvaljujući kojem imaju priliku da razvijaju niz programa poput senzomotornog, upravo namijenjenog djeci sa smetnjama i poteškoćama u razvoju.

Dr Sanja Kosać, je podsjetila da je još 2004.godine Ministarstvo rada i socijalnog staranja, dalo sebi zadatak da do 2010.godine u saradnji sa lokalnim samoupravama i NVO sektorom ostvori 10 Dnevnih centara, i to se ostvarilo. Sociološkim fenomenom je ocijenila da primorje nema nijedan Dnevni centar, osim u Herceg Novom, koji je sada privremen.

8 Komentari

 1. Svakako je potrebna kritika,glas javnosti.
  Najmanje je tu konkretne pomoci.
  Ima ko ce,neko drugi,..?
  Konstruktivna kritika je produktivna.
  Bravo za Stanisica.Rijetki su ljudi koji bi tako pomogli.
  Toj djeci treba pomoc u svemu.Uvijek smo spremni brzo da pametujemo.
  Svima koji su angazovani u nalazenju rijesenja cestitam na istrajnosti.
  Srdacan pozdrav..

 2. Pojedine zaposlene treba poslati kući.Ako nećete da radite ima onih koji hoće.Kako Vas nije sramota da komentarišete,8 mjeseci ste ležali kući i primali platu kao da radite,A stalno se žalite !!To je pravi jad.

  20
  15
 3. Dobro je da inspekcija obavlja svoj posao,čemu to isticati pogotovo što osnivač naglašava da prostor nije u potpunosti zadovoljio standarde propisane……

  11
  6
 4. Velika neozbiljnost Opštne HN kao osnivača ove JU da se nakon 8 mjeseci čekanja nađe privremeno riješenje na Toploj koje nema elementarne uslove za rad što je inspekcijski nadzor potvrdio. Nedostatak sanitarnih, radnih uslova. Misle da na termin “privremeno riješenje” mogu otvoriti ustanovu koja više liči na skladište šarafnog materijla nego na nešto što može da odgovori na zahtjeve ove specifične populacije. Činite ono što znate a ne znate što činite.

  19
  14
 5. Tuzno je I zalosno da se ne moze naci adekvatan prostor u gradu jer tu djecu niko ne zeli blizu pa ce morat u Sutorinu .Ja da ga imam , ja bi ga dala bez nadoknade,a ima gradjana koji bi mogli .Tuga.

  28
  1
 6. Hvala timu za nastavak terapije za omladinu sa zdravstvenim smetnjama,uprkos svim teškoćama sa kojima su se susreću pri realizaciji privremenog rjesenu a i s kojima će se boriti za trajno rešenje i obrazovanje omladine,roditelja,vaspitača pa i svih građana,jer bolest ostaje,radi se o ublažavanju tegoba i postepenoj socijalizaciji u društvu Is drustvom

  23
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code