Dnevni centar u Herceg Novom, u privremenim prostorijama, ali dobra podrška mladima

Dnevni centar u Herceg Novom, u privremenim prostorijama, ali dobra podrška mladima

0
Podijeli

JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa teškoćama u razvoju pruža profesionalnu pomoć i stručnu podršku za 14 korisnika u Herceg Novom, uvjerila se, tokom dva dana boravka i razgovora sa osobljem i roditeljima, dr Mila Selaković iz Beograda.

Prema njenim riječima, mladi su socilalizovani i rado dolaze u Dnevni centar, koji je osnovan prije sedam godina. Od početka je dr Selaković angažovana na stručnoj edukaciji osoblja, što je obaveza jednom godišnje. Nakon nedavne edukacije o senzornoj integraciji u Beogradu, iz Dnevnog centra su pozvali dr Selaković u Herceg Novi da vidi kako se sprovodi praksa. Ona je ocijenila da je postignut napedak u radu sa djecom:

Picerija i restoran

– Ova ustanova je uspjela da naparavi dobru kopču sa djecom, roditelji mogu da rade svoj posao i imaju dio života bez djece, a djeca žele da dođu zadovoljna su i uglavnom nasmijana – istakla je dr Selaković.

Od 14-oro korisnika četvoro je do 18 godina, a čak desetoro su starosti od 18 do 27 godina. Zato je umjesto privremenog prostora na Toploj trajni krov nad glavom za DC i dalje neopohodan, podsjetila je direktorica ustanove, Dragica Kosić . Osim toga u Herceg Novom je otvoren i veliki problem institucionalnog zbrinjavanja osoba sa teškoćama u razvoju, starijim od 27 godina.

Dragica Kosić je obradovana time što je opština ponovo pokrenula izgradnju DC u Sutorini i konkurisala za sredstva iz kapitalnog budžeta države. Ne protivi se transformaciji ustanove u tom slučaju, pa da DC ne bude samo djeci sa teškoćama, već i omladinimi i licima sa invaliditetom. U tom slučaju trebalo bi obezbijediti i posebne uslove i ulaze za korisnike.
Za budući Dnevni centar u Sutorini završen je projekat i pribavljeni UT uslovi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code