DO 1. JULA DREKA, A ONDA MJERENJE DECIBELA

DO 1. JULA DREKA, A ONDA MJERENJE DECIBELA

182
0
Podijeli

 

ljepsastranaSa nekih ljetnjih terasa na rivijeri već su počele noćne “žive” muzičke zabave. Ori se na sve strane, iako još nema gostiju, a mnogi iz okoline lokala sna ne mogu usnit’ dok svirka i dreka ne prestane. Mjerenje jačine buke u Herceg Novom trebalo bi da počne 1.jula, potvrdio je za naš radio sekretar Sekretarijata za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine, Marko Mirjanić. Iako, kako je naglasio, to nije njegov resor već, Komunalne policije, dodao je i da je Opština pribavila ponude nekoliko firmi iz Podgorice koje se bave mjerenjem jačine buke, a konačan izbor trebalo je da bude poznat već 15. juna.

– Pribavljene su dvije ili tri ponude licenciranih firmi iz Podgorice koje se bave mjerenjem jačine zvuka i sad je na opštinskim nadležnim organima da odaberu i potpišu ugovor sa njima.
Sa rukovodicem Komunalne policije u Herceg Novom, Zoranom Bijelićem, Radio Jadran već danima ne može da stupi u kontakt, jer se on ne javlja ni na jedan od 4 telefona dostupna našoj redakciji. A interesovalo nas je još mnogo toga, prvenstveno oko divlje gradnje u Savinskoj dubravi i na starim gradskim bedemima. Tako nijesmo bili u mogućnosti da saznamo nove detalje oko akustičnih zona u gradu i kako će oni kontrolisati lokale.
Mirjanić ipak vjeruje da će kontrole početi 1.jula i da će Opština ispoštovati ovu odluku.
– Mi smo to obećali i to ćemo ispuniti i mogu da vam kažem da imamo čvrst stav po tom pitanju i sada je samo stvar tehničke prirode da se to i završi.
Podsjetićemo, Sekretarijat za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine Opštine Herceg Novi je, na osnovu predloga Komisije za određivanje akustičnih zona donio nacrt rješenja o utvrđivanju akustičnih zona u Herceg Novom, prema kojem je Herceg Novi podijeljen na 8 zona.
Nivo buke u ovim zonama variraće od 30 – 65 decibela u periodu od 7-19, 19-24 i od 24-7 časova ujutru. Mirjanić je ranije za naš radio rekao da su ove nove mnogo manje propisane jačine zvuka, za koje se nadaju da će riješiti problem buke.
Napomenućemo i da su iz nacrta o akustičnim zonama izuzeti građevinski radovi. Bez obzira na akustičnu zonu i odgovarajuću graničnu vrijednost, buka koja potiče od građevinskih radova na otvorenom prostoru za čije je izvođenje izdata dozvola nadležnog organa, može prekoračiti propisanu graničnu vrijednost, u vremenu u kojem se u skladu sa zakonom mogu izvoditi građevinski radovi.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code