Početna Društvo DO BJELOTINE NAKON 15 DANA PROHODNO

DO BJELOTINE NAKON 15 DANA PROHODNO

0

ovce_snijegSnjegočistač je konačno stigao i do zaseoka Bjelotina u hercegnovskom zaleđu, gdje su tri staračka domaćinstva bila zavijana već 15-ak dana. Mada su bili spremni za tešku zimu, niko nije očekivao da će tako dugo biti odsječeni, pa je osim strpljenja, ponestalo i stočne hrane.

Snijeg, magla i led na putu prema Bjelotini, na tromeđi Crne Gore, BiH i Hrvatske, blokirali su selo kroz koje je bilo do juče nemoguće proći. Čistači, koji proteklih dana neumorno rade u Ublima, Vrbanju Kruševicama, nikako nijesu uspijevali i da stignu do posljednjeg sela u hercegnovskoj opštini.

Tako su 15 dana snijegom okovani Vavići, Tomaševići i Ćirovići – odnosno osmoro, uglavnom, satrijih ili bolesenih ljudi. Međutim, njih više brine kako će nahraniti pune obore stoke nego što su sami odsječeni od svijeta.

Dragana Tomaševića snijeg je zatekao kod roditelja. Zatrpano mu je terensko vozilo na koje je računao da može  poslužiti ako nešto zatreba tek operisanoj majci.

– Imamo svega, ali ponestaje stočne hrane. Moj otac ima 6 krava, 35 koza i 30 ovaca. Treba nam put da bi obezbijedili da prežive. Nama ne treba nikakva pomoć, već samo čist put – kaže Dragan Tomašević.

Sin i majka, Marko i Danica Vavić, imaju  6 krava i dvadesetak ovaca i koza. Sijena su dovoljno pripremili, ali ih je proteklih dana brinulo, šta u slučaju da nekome od starih stanovnika sela zatreba doktor ili prevoz.

Svi se uzdaju da će snijeg početi da kopni i da više neće biti zaboravljeni i „posljednji na repu“ za čišćenje sniježnog zaleđa Herceg Novog.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code