Početna Društvo Do bolje saradnje na tromeđi radom i političkom voljom

Do bolje saradnje na tromeđi radom i političkom voljom

0

“Akademija liderstva” naziv je  seminara za predstavnike Herceg Novog, Dubrovnika i Trebinja,  koji je počeo u hotelu „Park“. To je dio  prekograničnog projekta “CBC Leadership academy”, koji je podržao Savjet Evrope.

Koordinatorka projekta Andrea Novaković, iz Razvojne agencije Grada Dubrovnika, kaže je da je osim planirane obuke, Akademija  prilika za razgovor o poboljšanju prekogranične saradnje, kao i inspiracija za niz budućih inicijativa i aktivnosti među gradovima-učesnicima i drugim partnerima iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

– Naš cilj nije da sa ovom edukacijom saradnja dođe kraju, već da ona bude početni implus za ubuduće. Kroz tri segmenta seminara razvile su se neke projektne ideje sa kojima možemo aplicirati. Upravo to će nam biti prvi neposredan korak nakon seminara. Nakon toga, išli bi u nešto veći poduhvat – kreiranje zajedničkog prekograničnog tjela, takozvane Evropske teritorijalne grupe za saradnju. Biće potreban rad i politička volja da bismo to postigli, ali Savjet Evrope spreman je da nas i dalje podržava, pa vjerujem da ćemo malim koracima do toga i doći – rekla je Novaković.

Ona je pohvalila saradnju za Kancelarijom za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, kao i novskim PVK Jadran, sa kojima su već uspješno realizovali dva projekta.

Do sada je jasno da su razlozi za povezivanje brojni i da se na taj način mogu postići izvrsni rezultati, kao i da prekogranična saradnja ide dobrim tokom naprijed, ocijenila je Novaković.

Glavni predavač u trenerskom timu, Daniele Del Bianco ukazuje da su akademije ovog tipa evropska praksa već više od sedam godina, tokom kojih je održano preko 500 treninga u petnaestak država. Ipak, ova je posebna jer, kako ističe, prva je prekogranična, što je čini pilot projektom.

Seminar “Akademija liderstva” organizovan je kroz tri intenzivna stručna modula koja nude niz smjernica za rad u jedinicama i organima lokalne samouprave. Obrađivane teme su strateško planiranje, menadžment u javnoj upravi, upravljanje ljudskim resursima i prekogranična saradnja.

Projekat Dubrovnika, Herceg Novog i Trebinja podržao je Savjet Evrope, na inicijativu Razvojne agencije Grada Dubrovnika i Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi.

Pored predstavnika novske Opštine, edukaciji će tokom tri dana prisustvovati dvadesetak učesnika iz partnerskih gradova na tromeđi, kao i iz opština Tivat i Kotor.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code