Do boljeg Risna: Ljubica štrajkuje glađu osmi dan

Do boljeg Risna: Ljubica štrajkuje glađu osmi dan

3289
8
Podijeli

Rišnjanka, pedesetsedmogodišnja Ljubica Katurić, već 8 dana štrajkuje glađu zahtjevajući od nadležnih iz lokalne samouprave da udovolje njenim zahtjevima, odnosno da riješe nevolje Mjesne zajednice Risan, koja pripada kotorskoj Opštini.

ljubica katuric risan 1Parole na kojima piše: „Vratite nam mulo“, „Pjaca-sramota Opštine“, „Hoćemo trotoare bez auta“, „Riva-sramota Opštine“, „Gabela propada zašto?“, jasno ukazuju šta građani i turisti traže i sa čime se suočavaju, dok nadležni, kako nam priča Ljubica, godinama nemaju razumijevanja.

Picerija i restoran

– Nakon 8 dana gladovanja osjećam fizičku nemoć, ali ne želim da odustanem. Sinoć su iza 10 sati bili da ofarbaju klupe. Zato je Direkcija jutros došla da snimi farbane klupe koje su se farbale sinoć u 10. Pa im je jedan mještanin rekao: “Vidite li da je to freško i da nije ofarbano kako treba? Pa nijesu mogli viđet’ po noći kako će ofarbat!”. Ali zašto su došli po noći? – pita se ona. Pretposvlja da je to urađeno kako bi njoj ispunili želje i sklonili je sa ulice.

U razgovoru sa radnicima koji su farbali klupe saznala je da postolja za stubove, koji ruže izgled parka, ne mogu da uklone, jer, kako su joj kazali postolja će možda nekad trebati.  I pored toga, Ljubica Katurić im je tražila da postolja uklone ili da se barem pismeno obavežu da će to uraditi do kraja ove sedmice.

– I zakon na pijacu risansku danas treba da se primjeni i da se službe u Mjesnoj zajednici pismeno obavežu da će  to poštovati svaki dan, da ne moramo zvati komunalnu policiju. Sve napismeno, jer oni traže sve napismeno od mene, tako i ja sad od njih. Ležeći nastavljam štrajk dokle to sve ne odrade – istrajna je Ljubica Katuruć.

ljubica katuric risan 2Ona od nadležnih u lokalnoj samoupravi traži da uklone zastarjelu ogradu na risanskom mulu i da mulo renoviraju, da uklone betonska postolja u parku, da obnove javnu rasvjetu, kao i da riješe funkcionisanje i higijenu risanske pijace. To što se proteklih 8 dana nadleži nešto angažovali, smatra da nije zato da bi po njenim zahtjevima podigli standard MZ Risan, već da bi nju sklonili sa ulice.

Katurićka se juče srela i sa predsjednikom Opštine Kotor, dr Aleksandrom Stjepčevićem, koji joj je kazao da je za većinu problema kriva organizacija u Mjesnoj zajednici. Obećao je da će učiniti sve da se ti problemi riješe. Ipak, to Ljubici Katurić nije bilo dovoljno, pa je nastavila štrajk dok nadležni na djelu ne pokažu da će urediti Risan. Očekuje da njihovo angažovanje počne danas.

Iz Mjesne zajednice Risan na njen štrajk nije bilo posebne reakcije, osim molbe da se ona skloni dok traje manifestacija “Risansko veče”. Kako nam je kazala u razočarenju, predstavnici MZ Risan misle da ona, ipak, jede uveče. Njena borba traje 8 dana i u tom periodu skupila je čak 1025 potpisa, kako građana Risna i stanovnika Boke Kotorske, tako i turista, što dosta govori o njenoj istrajnosti, ali i prisutnosti problema na koje ukazuje.

ljubica katuric risan 3– Nije ovo peticija samo građana Risna. Ovdje su i djeca sa mnom. Moramo se mi stari izboriti da oni ne gledaju ovo ruglo, kao što ga mi gledamo. Ali da ih naučimo da se bore za svoj grad ovako od malih noga, kao što su se oni ovdje svaki dan sa mnom borili – uporna je Ljubica.

Predsjednica MZ Risan, Jasmina Mršić kazala je za Radio Jadran da smatra da je Ljubicin štrajk legitimno građansko opredjeljenje svakog čovjeka.

– Međutim, to je moglo da se odradi i na drugačiji način, jer smo se i mi obraćali instituciji Opštine Kotor, da se svi ti problemi riješe. Ali ako to  treba rješavati ovako, umjesto dijalogom, onda nemam šta reći – kazala je Mršić.

Ona je istakla da je MZ Risan u nekoliko navrata tražila Opštini Kotor da se pozabavi aktuelnim stanjem u Risnu, a nadleži su obećavali da će to uraditi odmah nakon sezone, od septembra.

8 Komentari

 1. …ali,za to ne treba štrajk glađu,ima drugih načina,ali nikoga iz MZ nije briga,a ni one iz Opštine još manje.Ajde ti lijepo doma i brini o svojoj kući.
  0  0
 2. A ja bih da:
  -Sve pare koje vrate Marovići i slični da se ulože u risansku i kotorsku bolnicu,jer je sramota da to nije Vladi predložio niko od poslanika,sram ih bilo.Risan ima čuvenu bolnicu,ali se vladari liječe u inostranstvu,pa ne znaju kakve su ove.
  0  0
 3. Prošlog ljeta sam posjetio Risan. Zaprepastio sam se kada sam vidio u kakvom je stanju ovaj drevni grad. Viševjekovna stara, kamena pijaca je uništena, na njoj su sada kafići, park je u katasrofalnom stanju (prljav, neodržavan, svuda smeće i stare polomljene grane od drveća, nema cvijeća, a i ono malo dugogodišnjeg koje postoji u “jadnom” je stanju, mulo je “okupirano”, trotoari zauzeti nepropisnim parkiranjem automobila, ne može se proći obalom.
  Ovakvo stanje je velika sramota za kotorsku opštinu, mjesnu zajednicu Risan i svakog građanina Risna. Kako nije sramota svakog građanina Risna da se ova žena sama bori za dobrobit građana Risna. Građani Risna podržite ovu ženu u njenoj pravednoj “borbi”.
  0  0
 4. Gospođa besplatno održava park oko crkve u Risnu,bila je prošle sedmice reportaža na RTCG.Tada je odgovorila reporteru”nijesam luda”.Očigledno da Tv učini čudo od čoeka.
  0  0
 5. Ova čovjek žena traži samo ono što bi svi Rišnjani trebali da podrže da prst obraza imaju. A predsjednica MZ bi morala da je podrži ali ona je izgleda tu tek onako da popuni to mjesto. Ljubice izdrži, a ja ću kao Novljanin ako ikako stignem poći da potpišem peticiju i pružim ti podršku.
  0  0

Ostavite komentar

*

code