DO KRAJA MJESECA SANACIJA KLIZIŠTA NA PODIMA, ALI KO ĆE NAKON 6...

DO KRAJA MJESECA SANACIJA KLIZIŠTA NA PODIMA, ALI KO ĆE NAKON 6 GODINA VRATITI I SASTAVITI RASTURENE PORODICE?

260
0
Podijeli

U zavisnosti od rezultata ispitivanja terena i klizišta na Podima, koje je u toku, biće odlučeno da li će se sanacija raditi šipovanjem terena ili “bunarima”.

Sanacija klizišta trebalo bi da počne 1. avgusta, ili krajem mjeseca. Ovo je našem radiju potvrdio v.d. predsjednika Opštine Herceg Novi, Milan Vajagić.
Prema njegovim riječima, najdalje za desetak dana ekspertski tim iz Nikšića trebalo bi da se konačno izjasni kako bi kotorski “Yu briv” počeo dugoočekivani posao sanacije.
“Oni su na tenderu izabrani kao najbolji ponuđač, dali su prigovore na projekat, na što po Zakonu imaju pravo, zbog mogućih negativnih posljedica koje mogu nastati u izvođenju. Sada se i ti potencijalni problemi nastoje regulisati” – kaže nam Vajagić.
Za sanaciju klizišta, aktiviranog 2008. godine, potrebno je suvo vrijeme, pa Vajagić napominje, da iako je na snazi zabrana izvođenja građevinskih radova, u ovom slučaju biće napravljen izuzetak.
“Ne možemo čekati jesen i kiše, kada će situacija biti otežana za rad”.
To kaže Vajagić, a mještani čekaju šest godina sanaciju klizišta, kuća i imanja. Povlače se po sudovima radi utvrđivanja odgovornosti za nastanak klizišta. Gotovo da je nemjerljiva materijalna šteta i izmjenjen životni i porodični put stradalih Pođana. Čini se da su se “okamenila” njihova očekivanja da će se “havarija”, ipak, jednom, kako-tako zakrpiti. Dalibor Dado Vujanović kaže nam da već dvije godine ne živi na Podima, jer su mu kuća i imanje uništeni, i kako kaže, zemlja i stvari manje su bitni od činjenice da mu je uništen život i familija.
“Uopšte nisam zainteresovan, niti me zanima, sasvim mi je svejedno ‘oće li oni raditi tu nešto, ili ne. Prošlo je sedam godina i pitajte gospodina predsjednika šta bi on uradio da je na mom mjestu? ” – kaže rezignirano Vujanović.
Podsjetićemo, presudom Osnovnog suda u Herceg Novom početkom maja, za pokretanje klizišta kao glavni uzročnik naznačena je izgradnja puta Meljine Petijevići, na putnom pravcu od Herceg Novog ka Trebinju. Firma Prijedor putevi, kao izvođač radova dužna je da plati 30.000 eura, a Radenku Crnogorcu, kao odgovornom licu određen je sedmomjesečni pritvor.
Iz opštinskog budžeta za sanaciju klizišta određeno je 300 hiljada eura, a početak sanacije bio je najavljivan za kraj maja.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code