Početna Ekonomija Do mogućeg nalazišta nafte još 1.300 metara

Do mogućeg nalazišta nafte još 1.300 metara

3

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović kazao je da je istražna bušotina u podmorju došla do dubine od 5.215 metara, a da se moguće nalazište nafte i gasa nalazi na oko 6.500 metara, prenosi RTCG.

Foto: Ilustracija / Pixabay

”Do te dubine moglo bi se doći za oko mjesec dana, kada ćemo znati i rezultate. Za sada nam geološki nalazi i temperatura tla daju optimizam da će biti pronađeno komercijalno upotrebljivo nalazište”, naveo je Perunović za Vijesti.

Rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja ne bi koštala 54 miliona eura, koliko je ugovoreno, već 80 do 100 miliona eura, a ni tada se ne bi smanjila emisija ugljen-dioksida (CO2) na parametre koje zahtijeva EU.

Sadašnja proizvodna cijena megavata iz TE iznosi između 45 do 50 eura po megavatu, uz plaćanje kredita (kazni) za emitovanje gasa CO2, po sadašnjim cijenama megavat bi koštao 110 do 112 eura, a narednih godina će to narasti na 150 eura po megavatu, kazao je juče Perunović na danu otvorenih vrata za medije u tom ministarstvu.

On je naveo da zbog toga struja iz termoelektrana više nije konkurentna, kao i da su ciljevi EU da se postepeno ukida proizvodnja struja iz uglja.

3 Komentari

  1. Sta ljudima smeta ovo? Jedva da se i vidi sa obale, ako se i vidi uopste… ko vas pita sve, vama ni iz dzepa ni u dzep, samo kukate nesto.

    12
    5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code