Početna Društvo Do sada 155 prijava na neželjene reakcije nakon vakcine protiv kovida

Do sada 155 prijava na neželjene reakcije nakon vakcine protiv kovida

9

Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) za sada je dostavljeno 155 prijava sumnji na neželjene reakcije nakon primjene vakcina protiv COVID-a 19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Foto: Pixabay

Sve prijave odnose se na neželjene događaje/reakcije koje su opisane u uputstvu proizvođača i sve su u skladu sa međunarodnim obavezama, proslijeđene Centru za praćenje NDNI u Švedskoj.

Kako su rekli iz Ministarstva, očekivane neželjene reakcije koje su navedene u uputstvu za lijek su povišena temperatura, glavobolja, groznica, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima.

Navodi se da prijave dostavljaju uglavnom zdravstveni radnici, putem pošte, informacionog sistema zdravstvene zašite, ili putem aplikacije za onlajn prijavu kojoj se pristupa preko portala CInMED.

Iz Ministarstva zdravlja su rekli da su neželjene reakcije na vakcinu Sputnjik V, koja je prva stavljena u promet, uglavnom prijavljivali zdravstveni radnici, koji su vakcinisani u prethodnom periodu.

Kako su naveli, nekoliko prijava se odnosilo na visoku tjelesnu temperaturu, izraženu malaksalost, intenzivnu glavobolju.

U četiri slučaja prijavljeno je pogoršanje prethodno prisutnih vaskularnih poremećaja.

“Kod tih slučajeva (stariji pacijenti sa hroničnim oboljenjima) utvrđena je vremenska, ali ne i uzročno-posljedična povezanost sa primjenom Sputnjik V i Sinofarm vakcine”, rekli su iz tog resora.

Podsjećaju da su djelotvornost i bezbjednost vakcine Astra Zeneka potvrdile Svjetska zdravstvena organizacija, kao i Evropska agencija za ljekove.

Sve raspoložive informacije, kako su naveli, potvrđuju da je korist od primjene te vakcine neuporedivo veća od potencijalnih rizika.

Ipak, Komisija za procjenu NDNI nakon imunizacije je informisana o smrtnom ishodu kod jedne pacijentkinje, rođene 1940. godine, ali sa brojnim prethodnim oboljenjima koji su mogli rezultirati naglom i iznenadnom smrću, koji je vremenski povezan sa primjenom navedene vakcine.

Iz Ministarstva su poručili da će svaki od eventualno registrovanih i prijavljenih slučajeva biti detaljno i bez odlaganja istražen, a sve informacije i preporuke važne za bezbjednu primjenu vakcina biće bez odlaganja dostavljene zdravstvenim radnicima i pacijentima.

9 Komentari

 1. Po rijecima SZO “veca je korist od stete” sto znaci da stete ima i ma koliko mala bila sansa moze tacno tebe ili nekog tvog da strefi pa mu to dodje kao “ruski rulet ali da sanzerom od 10000 praznih i jedan jedini metak” pa ga ti prisloni na slepocnicu i povuci okidac.
  Ako se matematicki to sve obradi i po mojoj racunici se isplati svakome od 65+ recimo kao Svedjani sto su odlucili da samo tu populaciju vakcinisu sa Astra Zenekom jer za mladje od toga je po meni preveliki rizik, pa i da smanjimo to na recimo 55+ maksimalno zbog novih sojeva virusa.
  Sve ispod toga je vakcinisat sa Astra Zenekom jer matematicki gledano veca im je sansa da zaginu od vakcine nego od virusa.

 2. Ako sam dobro razumio,kad umre nevakcinisan covjek onda je korona, a kad umre vakcinisan onda je smrt nastupila zbog nekog zdrastvenog problema?

  22
  2
  • Kroz koju godinu mislim da nece bit priče o ovome!Znam dvoje starijih ljudi,jedno se redovno vakciniše za sezonski grip i dobije koronu.Drugi šećera i svašta nešto,ne vakciniše se i nije dobio koronu.Bio u kontaktu sa zaraženih,članom porodice.Tako da mi ni te sezonske nisu sigurne možda i tu ubace kakav VIRUS🤔

  • Ne mozes donositi odluke koje se ticu masovnog stanovništva na osnovu tog razmisljanja “a sta ako je neko vas”. Svaka odluka moze biti za nekog losa, pa prema tome, niko nista ne bi uradio, jer ce tamo nekom biti nesto lose. Da, ljudi su statistika, kad se gleda na veliko.

   6
   3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code