Početna Društvo Do stanova za najstarije Novljane zajedno Opština, Fond PIO i Savez udruženja...

Do stanova za najstarije Novljane zajedno Opština, Fond PIO i Savez udruženja penzionera CG

11

Opština Herceg Novi predano radi na definisanju lokacije za izgradnju zgrada za rješavanje stambenih pitanja penzionera, a u tom projektu će imati podršku Fonda PIO Crne Gore i saradnju Saveza udruženja penzionera Crne Gore, zaključeno je na današnjem sastanku u kabinetu predsjednika Opštine.

– Poboljšanje statusa i uslova za život penzionera u Herceg Novom je zajednički interes lokalne uprave, Fonda i Saveza- poručeno je tokom razgovora predsjednika Opštine Stevana Katića sa direktorom Fonda PIO Dušanom Perovićem i predsjednikom nacionalnog Saveza udruženja penzionera Brankom Vešovićem.

Picerija i restoran

Kako je saopšteno, sastanku su prisustvovali predstavnici Udruženja penzionera Herceg Novi, na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Radulovićem, sekretarka za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić, potpredsjednica Skupštine opštine Dragana Stanišić i savjetnica predsjednika Tamara Vujović.

Rješavanje stambenog pitanja prepoznato je kao ključni problem novskih penzionera.

Predstavnici lokalne uprave informisali su da postoje tri predloga lokacije, za koje su traženi urbanističko-tehnički uslovi, kako bi se vidjelo da li je moguća izgradnja objekata za kolektivno stanovanje koji će zadovoljiti aktuelne potrebe. Nakon toga, biće moguće odrediti lokaciju, te krenuti u dalju proceduru i odrediti model po kojem bi projekat bio realizovan.

-Fond PIO će podržati ovu inicijativu hercegnovske lokalne uprave, po modelu koji je ranije primijenjen u drugim crnogorskim gradovima- kazao je direktor Perović i poručio da su na raspolaganju za saradnju u cilju poboljšanja uslova za stanovanje i život najstarijih sugrađana.

Predstavnici Udruženja penzionera Herceg Novi istakli su da imaju veoma dobar odnos sa lokalnom upravom, koja na različite načine pomaže ovu kategoriju stanovništva – obezbjeđivanjem usluga gerontodomaćica kroz projekat „Njega starih lica“, besplatnim kartama za javni prevoz za najugroženije penzionere, plaćanjem zakupa prostorija za rad udruženja.

Posebno je važna činjenica da je Udruženje penzionera prvi put prepoznato kao posebna stavka u Budžetu Opštine, što pokazuje ozbiljan i odgovoran pristup.

Poručili su da je stambeno jedno od najvažnijih pitanja, jer, prema posljednjoj anketi, 87 penzionera nema sopstveni krov nad glavom, te izrazili nadu da će lokacija za izgradnju stanova uskoro biti definisana.

Osim toga, novski penzioneri su kao posebno važno istakli opstanak i stabilno funkcionisanje Bolnice Meljine, ističući zabrinutost u vezi sa rješavanjem statusa ove ustanove koja je neophodna za adekvatnu zdravstvenu zaštitu svih građana Herceg Novog.

11 Komentari

 1. Ovi su prije 2 godine objavili javni spisak dobitnika stanova namijenjenih izbjeglim i raseljenim licima. Zamislite , ljudi proslavljali srećni što će poslije 30 godina dobiti krov nad glavom a ovi isti sve smućali i prolili.

 2. Hvala Bogu da se ovo desava – svaka čast za preduzete aktivnosti.
  Apelujem i ja za otvaranje prodavnica za penzionere jer sa ovim cijenama se ne moze izdurat do kraja sezone. A apelujem i za otvaranje prodavnica za gradjane slabijeg imovinskog stanja. Mozemo li ikako bojkotovat velike markete? I zamoliti da Lakovic otvori prodavnice po gradu? Zna li iko kako da se prezivi sa ovim cijenama verdure i sto nam je ciniti?

  9
  2
 3. Za početak optimizam,samo da dočekaju te stanove penzioneri?Dobro bi bilo da su razgovarali o poskupljenjima u trgovinama za 30% i više cjena hrane,koja su aktuelna od juna.Očekuju penzioneri u Herceg Novom da se otvore prodavnice za penzionere.

  14
  • Čini se kao dobar čovek za posao, a čuo sam da je on u PUP uspeo da ubaci mesta za stanove penzionerima i socijalno ugroženim porodicama.

   1
   1
 4. Svaka čast za SNP i Vesnu. Opet Demokrate sa savetnicom pokušavaju da preotmu uspeh. Dajte barem nekom drugom iz Demokrata da se pojavi, Lučić ili Sekulićka.

  6
  9
  • Kakav “uspeh”?I šta kome zahvaliti, ne razumijem?Na ideji?
   Biće svaka čast kad je realizuju, pa bilo ko da je to, šta nas briga je li SNP, DF, DPS, Demokrate…..

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code