Početna Društvo Do viših zona Bijele teško stiže voda, stanovnici negoduju

Do viših zona Bijele teško stiže voda, stanovnici negoduju

11

Mještani bijelskog naselja Zadvorina, iznad Bijele školjke više od godinu kubure sa slabim pritiskom i nedovoljnom količinom vode za svakodnevnu upotrebu. Od gradskog Vodovoda konstantno zahtijevaju rješenje problema, ali do sada uzalud.

Situacija je naročito otežana dolaskom ljetnje sezone, jer se povećava broj potrošača i potrošnja vode na nižim kotama bliže centru, zbog čega im je u naselju drastično umanjen pritisak. U srijedu vode uopšte nijesu imali, priča nam jedan od mještana, Nemanja Šarović. On između ostalog tvrdi da su još dvije zgrade prikopčane na cijev preko koje se snabdijevaju vodom:

“Žalimo se godinu da nemamo vodu u Zadvorini, a računi nam uredno stižu. Direktorica Vodovoda priča o isporukama vode ka Kotoru, a nemaju je građani Novoga. Postavlja se veća cijev za jednu kuću u naselju Vala, a nama ne žele da riješe problem, jer kako direktorica kaže “nema čarobni štapić”. Obećavali su nam prošle sedmice da će doći u ponedjeljak da krenu sa radovima, ali je sve ostalo samo na priči”, tvrdi Šarović.

U Tehničkoj službi Vodovoda i kanalizacije objašnjavaju nam da bi zbog privremenog rješavanja problema, postojeću priključnu cijev trebalo zamijeniti širom, prečnika Fi100, koja prolazi glavnim putem kroz naselje, a dijelom kroz privatne parcele. Za trajno rješenje trebalo bi negdje na trasi izgraditi buster stanicu od 10 kubika čije bi pumpe povećavale dotok vode. U oba slučaja riječ je o investicijama većim od 10 hiljada eura, s tim što bi se za izgradnju buster stanice morao raditi projekat.

U Tehničkoj službi objašnjavaju da su trenutno fokusirani na sanaciju svakodnevnih kvarova na mreži, ali su za privremeno premošćavanje problema odvojili i materijal i radnu snagu. Za građevinske radove, međutim, trebalo bi angažovati izvođača.

Dodatni problem su, kako objašnjavaju, pojedine kuće u naselju Zadvorina koje su u nivou sa rezervoarom Bijela, pa je snabdijevanje vodom otežano ukoliko rezervoar nije pun, a u ljetnjim mjesecima rezervoar se brže prazni.

U Tehničkoj službi kažu da im niko od mještana, kao ni Mjesna zajednica zvanično nijesu tražili da se nedostatak vode nadomjesti angažovanjem cistijerne.

Konkretniji radovi trebalo bi eventualno da počnu sljedeće sedmice, s obzirom da će u rješavanje problema Vodovod najvjerovatnije uključiti i lokalnu upravu. Detaljnije informacije mogla bi saopštiti direktorica Vodovoda, Olivera Doklestić koja je do četvrtka naredne sedmice odsutna.

11 Komentari

 1. Odgovor radniku tj. Neradniku to sto je direktorica odsutna nema nikakve veze sa ovim, zar ne mislis valjda da ce ona kopati. Ovaj problem je kulminirao kad se lokalni “tajkun “htio prikljuciti na ovu cijev , a to mu je neko iz vodovoda odobrio i tad su nastali problemi, a ja koji sam malo vise u vodovodu od svih Vas i dobrih i losih radnika znam da se mjestani nikad nisu bunili za pritisak vode do tog trenutka. U resavanje su se ukljucili i direktorica i ljudi sa mreze , pouzdano znam jer sam bio prisutan da je dala radni zadatak jos odavno da se ovo urgentno resava, cak je i odrzan radni sastanak u prostorijama MZ Bijela a i bivsi i najbolji presjednik MZ je iskazao zelju da se problem rjesi . Predlog direktorici da sledeci put na sastanak povede sve vas” radnike” a ima vas mnogo trebace joj autobus kako bi vi bili dobro obavjesteni da mozete bolje komentarisati mozda vi imate neka bolja tehnicka rjesenja . Svi mi u vodovodu znamo ko je radnik a ko ne radnik ali to godinama prolazi

  6
  6
 2. Problem je neodgovornost i nezmanje podgrijano nepotizmom!
  Za par mjeseci ce jesen pa ce da se planovi prave za proljece..itd..uvijek ista prica..
  Ako se opstina i institucije profesionalno odnose prema svakom selu i zaseoku bice bolje svima .ali ovdje su sela i zaledje zapostavljena..sramota institucionalnih baraba i tuga naroda!
  Milioni su uzeti od EU zemalja za rjesenje pitanja infrastrukture ..vode..struje..puteva.itd..
  Skoro sve se gradi sa tudjim novcem pa dajte vise uposlite sposobne!
  Pogledajte one po Igalu jadne plasticne svjetiljke..itd.. to bi djeca bolje napravila..jeste li to naruculi sa Aliexpress??,
  Treba blokirati magistralu sada u sezoni par nedjelja pa ce se sva pitanja rijesiti!

 3. Citavo naselje se snadbjeva sa cijevi promjera 3/4″.Ko im je izdao tehnicke uslove za prikljucenje na vodovodnu mrezu?Dvije skoro izgradjene zgrade nije prikjucio niko iz Vodovoda.Vodu im je dao njihov komsija sa svog vodomjera.Pomenutog komsiju vec godinama redovno posjecuje ekipa iz Vodovoda zaduzena za iskljucenja zbog dugovanja ali uzalud.On ne dozvoljava iskljucenje pravi se blesav.Koliko sam informisan Vodovod od Ponedjeljka 1.07.pocinje sa radovima koji ce potrajati 5-6.dana.U planu je da se postavi cijev veceg promjera , da se urade novi prikljucni sahtovi za sve potrosace u kojima ce se izmjestiti svi vodomjeri ,da bi se sprijecila kradja vode.Bice tu opstrukcije od samih mjestana.Zivi bili pa vidjeli.

  6
  2
 4. Trebalo bi pitat Ceda Popovica kako on ima non stop vode iz vodovoda i to u oba hotela a potrosnja na vodomjeru 0 cijela Bijela zna da je stvio cijev donjim putem i trosi vodu nemilosrdno pod izgovorom da je to izvorska. Mozda on ima carobni stapic pa da pozajmi.

  14
 5. Čitam, nije mi jasno, pa pitam, a neko će mi već odgovoriti, zašto je ovdje došlo do problema sa vodosnabdjevanjem?
  Iz teksta ispada da je problem nastao prije godinu dana, pa ako je prije toga sve bilo u redu, zašto sad treba proširenje cijevi, pravljenje buster stanice (šta god to značilo)? Šta se u međuvremenu desilo? Da li se naselje previše izgradilo ili je sistem loš?
  Isto tako ne razumijem zbog čega je značajno što su pojedine kuće u nivou rezervoara Bijela?!
  Je li problem u cijelom naselju ili pojedinim kućama?
  I da li su te kuće napravljene prije ili posle rezervoara?

  9
  8

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code