Dobar odziv za vakcinu protiv gripa, ali, ne i protiv malih boginja

Dobar odziv za vakcinu protiv gripa, ali, ne i protiv malih boginja

1
Podijeli

U toku je aktivni nadzor zbog mogućnosti širenja gripa, oboljenja sličnih gripu i akutnih respiratornih infekcija, koji je započet početkom oktobra i trajaće do 20. sedmice sljedeće kalendarske godine.

Prema riječima epidemiološkinje hercegnovskog Doma zdravlja, dr Stefe Glušac, do sada je evidentirano obolijevanje od akutnih respiratornih infekcija, kao i dva slučaja bolesti sličnih gripu. Nedavni nalaz Instituta za javno zdravlje ukazuje da u Crnoj Gori nema laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa.
„Vakcinacija protiv gripa krenula je takođe početkom oktobra i odziv je za sada dobar, bolji od očekivanog. Do sada smo u Domu zdravlja vakcinisali oko 900 osoba , što je najbolji način zaštite protiv sezonskog gripa“, kazala je ona.

Picerija i restoran

Vakcinacija protiv sezonskog gripa nije obavezna, ali je preporučljiva po svim epidemiološkim i kliničkim indikacijama. Dr Glušac podsjeća da bi trebalo da je prime najviše osobe starije od 6 mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema, bubrega, osobe koje se liječe od metaboličkih oboljenja ( šećer ). Zatim lica sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema ( uključujući HIV osobe i osobe koje imaju AIDS i osobe koje imaju transplantirane organe ili ćelije ), zatim osobe starije od 65 godina, hronično oboljeli koji žive u kolektivnom smještaju.

Apel roditeljima: Ne odlažite da vakcinišete djecu MMR-om

Iako u Crnoj Gori još nema registrovanih slučajeva malih boginja, one se šire svuda u okruženju, te je moguće da dođe do importacije, upozorava dr Glušac:

„Apelujem na roditelje djece koja su napunila godinu, da dovedu bebu i vakcinišu je protiv malih boginja, morbila, rubele i parotitisa. Riječ je o kombinovanoj vakcini kojoj podliježu po Zakonu djeca između navršenih 12 i 15 mjeseci. Uz to, apelujem na roditelje koji odlažu MMR vakcinu to prekinu i vakcinišu dijete, jer odlaganje takođe nije dobro“.

Od 2015. na ovamo u Herceg Novom bilježe pad obuhvata vakcinacije MMR vakcinom, jer ni tada nije dostignut ciljni nivo od 95% , već je bio 89%.

„Kad je riječ o djeci rođenoj 2016., „statistički“ se „obrađuju“ ona rođena do 31. oktobra 2016. gdje je takođe obuhvat nizak, svega 55%, a razlog tome je odlaganje vakcine za kasniju dob, što nije dobro“, upozorava naša sagovornica.

1 komentar

  1. Epidemioloskinja, ginekoloskinja, kardioloskinja, gastroenteroloskinja, bioloskinja, pedagoskinja , dr Stefa Glušackinja – kako to divno zvuči.

    7
    1

Ostavite komentar

*

code